Connect with us

Receptai

Be galo skanūs varškės sausainiai per 5 minutes!

Tai gardūs ir nesudėtingai pagaminami sausainiai, turintys švelnų sviesto ir varškės skonį bei aromatą. Šis receptas puikiai tiks, jei norite išsikepti kažką greitai ir skaniai.

Ingredientai:

Sviestas – 100 g (galite naudoti ir margariną, bet sviestas suteiks švelnesnį skonį).
Varškė – 400 g (rinkitės tirštą varškę, o ne skystą, kad tešla geriau laikytųsi).
Miltai – apie 1–1,5 stiklinės (didesnis miltų kiekis bus reikalingas, jei varškė labai drėgna).
Soda – 0,5 arbatinio šaukštelio (padės tešlai pakilti ir suteiks lengvumo).
Kiaušinis – 1 vnt.
Cukrus – 100 g (50 g tešlai ir 50 g pabarstymui).
Druska – žiupsnelis (sustiprins skonį).
Vanilinas – pagal skonį (galite keisti kitais aromatais, pvz., cinamonu ar kardamonu).

Gaminimo eiga

Kiaušinio plakimas

Žingsnis:

Kiaušinį įmuškite į dubenį. Įberkite pusę cukraus (apie 50 g) ir išplakite iki balkšvos, purios masės. Tai svarbu, nes gerai išplaktas kiaušinis suteikia sausainiams lengvumo.

Patarimas:

Jei norite papildomo skonio, kartu galite įdėti ir žiupsnelį vanilės ar kitų prieskonių.

Sviesto paruošimas

Sviestą išimkite iš šaldytuvo, kad jis kiek suminkštėtų, tada supjaustykite mažais kubeliais. Tai padės jam lengviau susimaišyti su varške.

Patarimas:

Jei sviestas labai kietas, galite jį trumpam pašildyti mikrobangų krosnelėje (bet ne iki skysto!). Taip pat pabarstykite sviestą žiupsneliu druskos ir šiek tiek vanilino – tai sustiprins sviesto skonį tešloje.

Tešlos ruošimas

Miltus suberkite ant lygaus paviršiaus (ar į didelį dubenį), formuodami kauburėlį su duobute viduryje. Į tą duobutę įdėkite sodą, varškę ir sviestą. Naudodamiesi šakute, pradėkite minkyti mišinį, kol ingredientai susijungs.

Patarimas:

Po to minkykite tešlą rankomis, kol ji taps elastinga ir minkšta, bet gana tiršta. Jei ji per lipni, įberkite dar šiek tiek miltų. Tik nepadauginkite – per daug miltų gali sausainius padaryti kietus.

Tešlos kočiojimas ir formavimas

Paruoštą tešlą padalykite į keturias dalis – taip bus lengviau ją iškočioti. Kiekvieną dalį iškočiokite iki 2–3 mm storio. Paviršių pabarstykite miltais, kad tešla neliptų.

Patarimas:

Iškočiotus tešlos lakštus patepkite likusiu plakto kiaušinio mišiniu ir tolygiai apibarstykite cukrumi. Susukite į ritinėlį, tada supjaustykite riekelėmis. Galite pasirinkti formą: trikampėliai, apskritimai ar kvadratėliai – tai priklauso nuo jūsų skonio.

Sausainių kepimas

Įkaitinkite orkaitę iki 180–200°C. Paruoštus sausainius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikdami tarp jų vietos, kadangi kepdami jie išsiplės. Kepkite apie 15–20 minučių, kol sausainiai gražiai paruduos.

Patarimas:

Jei norite, kad sausainiai turėtų traškią plutelę, prieš kepimą dar kartą patepkite juos plakto kiaušinio mišiniu ir pabarstykite cukrumi ar net cinamonu.

Papildomi patarimai:

Papildomas skonis:

Į tešlą galite pridėti šiek tiek citrinos ar apelsino žievelės – tai suteiks malonaus citrusinio aromato.

Laikymas:

Atvėsusius sausainius laikykite sandarioje dėžutėje. Jie bus puikūs ir kitą dieną, kai varškė šiek tiek įgaus kremiškumo.

Patiekimo idėjos

Sausainiai skaniausi su puodeliu arbatos ar kavos. Jei norite juos paversti desertu, pateikite su plakta grietinėle ar uogų džemu.

Skanaus ir gero gaminimo!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Receptai

Cukinijų suktinukai su lydytu sūriu: švelnus užkandis, kuris pavergia paprastumu

Cukinijų sezonas Lietuvoje vis dar laikomas vienu produktyviausių daržovių laikotarpių. Cukinijos – nebrangios, lengvai paruošiamos ir tinkamos pačiam įvairiausiam kulinariniam kūrybingumui. Jei ieškote įdomaus, tačiau nesudėtingo būdo paruošti šią daržovę, kviečiu išbandyti patikrintą, subtilaus skonio užkandį – cukinijų suktinukus su lydytu sūriu, česnaku, žalumynais ir pomidorais.

Tai patiekalas, kuris atrodo šventiškai, bet iš tikrųjų paruošiamas greitai ir iš paprastų produktų. Jo skonio balansas – šviežios daržovės, kreminė sūrio masė su česnaku ir šiek tiek rūgštelės nuo pomidorų – puikiai dera tarpusavyje. Suktinukai gali būti patiekiami kaip šaltas užkandis prie pietų ar vakarienės, o taip pat ir ant vaišių stalo – jie išnyksta vieni pirmųjų.

Ingredientai (apie 10–12 suktinukų):

1 vidutinio dydžio cukinija (geriau jaunesnė, su plona odele)

1–2 lydyti sūreliai (klasikinio tipo, be priedų)

1 skiltelė česnako (arba pagal skonį)

100 ml majonezo

Nedidelis pundelis šviežių krapų

1 vidutinio dydžio pomidoras

1 kiaušinis (kiaušinio plakinimui)

Kvietiniai miltai – apvolioti cukinijas prieš kepimą

Druska, maltas juodasis pipiras – pagal skonį

Aliejus kepimui (saulėgrąžų arba kita neutralaus skonio)

Šviežios petražolės ar krapai – papuošimui

Paruošimas:

Cukinijų paruošimas.

Pirmiausia pasiruoškite cukinijas. Nupjaukite galiukus, cukiniją nuplaukite ir išilgai supjaustykite plonomis juostelėmis – tai geriausia daryti specialia daržovių pjaustykle arba plačiu peiliu. Stenkitės, kad juostelės būtų vienodo storio (apie 2–3 mm), kad tolygiai iškeptų.

Supjaustytas juosteles pabarstykite druska ir palikite 20–30 minučių, kad išsiskirtų skysčio perteklius. Vėliau kiekvieną juostelę nusausinkite popieriniu rankšluosčiu – tai leis suktinukams išlaikyti formą ir nebus pernelyg vandeningi.

Kiaušinio plakinys ir miltai.

Kol cukinijos drenuojasi, pasiruoškite kepimui: kiaušinį lengvai išplakite su žiupsniu druskos. Į atskirą lėkštę suberkite šiek tiek kvietinių miltų.

Cukinijų kepimas.

Kiekvieną cukinijos juostelę pirma pavoliokite miltuose, tada – kiaušinio plakinyje. Tuomet dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Iškeptas cukinijų juosteles dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

Įdaro gamyba.

Lydytą sūrelį sutarkuokite arba sutrinkite šakute. Į dubenį sudėkite lydytą sūrį, majonezą, smulkiai kapotus krapus ir sutrintą česnaką. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Masę gerai išmaišykite – ji turi būti vientisa, gana tiršta ir lengvai tepama.

Suktinukų formavimas.

Ant kiekvienos atvėsusios cukinijos juostelės užtepkite šiek tiek įdaro – maždaug ant dviejų trečdalių paviršiaus. Į vieną galą įdėkite mažą pomidoro gabalėlį (pomidorą galima supjaustyti mažais kubeliais arba pusmėnuliais, priklausomai nuo dydžio). Tuomet suvyniokite juostelę į tvarkingą suktinuką. Jei reikia, galite susegti dantų krapštuku.

Patiekimas.

Suktinukus išdėliokite ant lėkštės, papuoškite šviežiais žalumynais (petražolėmis, krapais ar net špinatų lapeliais). Jei norite, galite užlašinti ant viršaus kelis lašus citrinos sulčių – tai suteiks gaivumo.

Papildomi patarimai ir variacijos:

Jei norite kiek ryškesnio skonio, į įdarą galima įmaišyti šaukštelį garstyčių ar trupučio smulkintų marinuotų agurkėlių.

Majonezą galima keisti natūraliu graikišku jogurtu, jei ieškote sveikesnės alternatyvos.

Pomidorus galite keisti alyvuogėmis, džiovintais pomidorais aliejuje ar net marinuotomis paprikomis.

Norint, kad užkandis būtų tinkamas vegetarams (be kiaušinio), cukinijų juosteles galima tiesiog apkepti be tešlos – nors jos bus mažiau traškios, bet išlaikys puikų skonį.

Paruoštus suktinukus galima laikyti šaldytuve iki paros – tik nepamirškite jų uždengti, kad neišdžiūtų.

Išvada:

Šie cukinijų suktinukai – puikus pavyzdys, kaip paprastos daržovės ir keli nebrangūs ingredientai gali virsti įspūdingu ir labai gardžiu užkandžiu. Receptas ne tik paprastas, bet ir labai lankstus – jį galima pritaikyti pagal savo skonį ir virtuvės atsargas. Tinka tiek šeimos pietums, tiek draugų vakarėliui ar net piknikui.

Jeigu dar nesate bandę keptų cukinijų su švelniu česnakiniu sūrio įdaru – dabar pats laikas tai išmėginti.

Continue Reading

Receptai

Aštrus naminis padažas „Satsebeli“ – idealus prie mėsos, žuvies ar daržovių

Ieškote universalaus padažo, kuris tiktų tiek šašlykams, tiek orkaitėje keptai žuviai ar troškintoms daržovėms? Satsebeli – tai gruziniškos virtuvės įkvėptas pomidorų padažas su aštria nata ir gaiviu žolelių aromatu. Jo gaminimas neužima daug laiko, o rezultatas – išraiškingas, kvapnus ir ypač tinkamas žiemos atsargoms. Šiame recepte nenaudojami jokie nenatūralūs priedai, tik šviežios daržovės, žolelės ir prieskoniai.

Porcijų kiekis: apie 5 stiklainiai po 400 ml

Ingredientai:

Pomidorai – 1,5 kg

Saldžioji paprika – 0,5 kg

Aitrioji raudona paprika – 1 vnt.

Šviežia petražolė – 50 g

Šviežia kalendra (kinza) – 50 g

Druska – 30 g

Cukrus – 40 g

9 % actas – 80 ml

Česnakas – 2 galvutės

Maltas kalendra arba bazilikas – 10 g

Paruošimas:

Pasiruoškite indus konservavimui.

Prieš pradedant gaminti padažą, svarbu sterilizuoti stiklainius ir dangtelius. Tai galite padaryti verdančiame vandenyje arba orkaitėje. Tai būtinas žingsnis norint, kad padažas ilgai išliktų šviežias ir tinkamas vartoti.

Apdorokite pomidorus ir paprikas.

Pomidorus gerai nuplaukite, išpjaukite kotelius. Nereikia nulupti odelės – verdant ji susiskaidys. Saldžiąsias paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite nuo sėklų ir plėvelių. Abu ingredientus supjaustykite gabaliukais, kad būtų patogu malti.

Sumalkite pomidorus ir saldžiąją papriką.

Perleiskite pomidorus ir saldžiąją papriką per mėsmalę (arba naudokite virtuvinį kombainą ar smulkintuvą). Supilkite gautą masę į didelį puodą su storu dugnu. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir palikite virti ant nedidelės kaitros apie 30 minučių, vis pamaišydami, kad neprisviltų.

Paruoškite aštriąją dalį.

Aitriąją papriką nuplaukite, išimkite sėklas, jei nenorite labai aštraus rezultato. Česnako skilteles nulupkite. Šviežias žoleles (petražoles ir kalendrą) nuplaukite, nusausinkite, sukapokite stambesniais gabalais. Visus šiuos ingredientus perleiskite per mėsmalę arba sumalkite trintuvu.

Sudėkite prieskonius ir užbaikite padažą.

Į verdančią pomidorų ir paprikų masę įberkite druską, cukrų ir toliau virkite dar 10 minučių. Tada suberkite maltą kalendrą (arba baziliką), sudėkite aitrųjį pipirą, česnaką ir žoleles. Viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar 5 minutes.

Supilkite actą.

Prieš pat baigiant virti įpilkite 9 % acto, dar kartą išmaišykite ir pavirkite dar 1 minutę. Actas veikia kaip natūralus konservantas, tad padažas galės stovėti kelis mėnesius be problemų.

Supilstykite į stiklainius.

Karštą masę iškart supilstykite į sterilizuotus stiklainius. Sandariai užsukite dangtelius, stiklainius apverskite aukštyn dugnu ir gerai apvyniokite šiltu rankšluosčiu ar pledu. Palikite visiškai atvėsti – tai padės sukurti vakuumą ir ilgiau išlaikyti produkto kokybę.

Sandėliavimas.

Laikykite padažą vėsioje ir tamsioje vietoje – rūsyje, sandėliuke ar šaldytuve. Atidarius stiklainį rekomenduojama sunaudoti per kelias savaites.

Naudojimo idėjos:

Šis padažas puikiai dera su ant žarijų kepta mėsa, dešrelėmis, virtais ryžiais, bulvėmis, netgi kaip pagrindas picai ar sumuštiniams. Jei norite švelnesnės versijos – sumažinkite aštrios paprikos kiekį arba apskritai ją išbraukite.

Patarimas:

Padažą galima papildyti ir kitais ingredientais – pavyzdžiui, skrudintais graikiniais riešutais arba granatų padažu. Tokiu būdu sukursite išskirtinį skonį ir pritaikysite receptą pagal savo šeimos skonio poreikius.

Continue Reading

Receptai

Purus ir lengvas biskvitinis vyniotinis be kremo – greitai ir skaniai namuose

Jeigu ieškote lengvo, greitai pagaminamo deserto, kuris puikiai tiktų tiek prie rytinės kavos, tiek ant šventinio stalo, biskvitinis vyniotinis be kremo – tai, ko reikia. Šis desertas pasižymi švelniu skoniu, puria tekstūra ir subtiliu saldumu. Jam nereikia jokio papildomo kremo, nes skonį suteikia įdaras iš razinų ir tarkuoto šokolado. Viskas paprasta, tačiau rezultatas tikrai džiuginantis. Receptas taip pat puikiai tinka, jei norite paruošti ką nors greitai – visas procesas nuo pradžios iki pabaigos užtrunka vos 30 minučių, o kepimo laikas – tik 12–15 minučių.

Ingredientai

Tešlai:

4 kiaušiniai

4 šaukštai cukraus

1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus

4 šaukštai kvietinių miltų

0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

4 šaukštai aliejaus

Įdarui:

50 g razinų

50 g tarkuoto juodo arba pieniško šokolado

Šie kiekiai yra pritaikyti nedidelei kepimo formai, tačiau proporcijas lengva padidinti, jei norite paruošti didesnį kiekį.

Paruošimas žingsnis po žingsnio

Paruoškite kepimo formą:

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Suberkite razinas ant dugno, tolygiai paskleiskite. Ant viršaus tolygiai paskleiskite tarkuotą šokoladą. Šis sluoksnis taps vidiniu įdaru, kai vyniotinį susuksite iškepus.

Paruoškite tešlą:

Į dubenį įmuškite kiaušinių trynius, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų. Elektriniu plakikliu plakite iki purios ir šviesios masės – tai gali užtrukti 3–5 minutes. Kai masė taps šviesi ir tanki, įmaišykite aliejų, miltus ir kepimo miltelius. Maišykite švelniai, kad tešla išliktų puri.

Baltymų plakimas:

Atskirame inde plakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos, kol susidarys standžios putos. Tai užtikrins, kad tešla bus puri, o iškepęs vyniotinis – minkštas ir lengvas.

Tešlos sujungimas:

Plaktus baltymus atsargiai įmaišykite į trynių masę. Geriausia tai daryti mentele, švelniais judesiais iš apačios į viršų. Maišykite tik tiek, kiek reikia, kad masė susijungtų – svarbu nepermaišyti, kad nesubliukštų.

Kepimas:

Paruoštą tešlą atsargiai užpilkite ant razinų ir šokolado sluoksnio kepimo formoje. Išlyginkite paviršių mentele. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus ir kepkite apie 12–15 minučių. Tešla turi būti lengvai apskrudusi, bet minkšta – neperkepkite, kad išliktų elastinga ir nesuskiltų sukant.

Formavimas:

Iškepus vyniotinį išimkite iš orkaitės, apverskite ant švaraus virtuvinio rankšluosčio ar kito kepimo popieriaus, atsargiai nulupkite apačioje buvusį kepimo popierių. Kol dar karštas, tuoj pat susukite į vyniotinį – pradėkite sukti nuo trumpesniojo krašto. Vyniotinis turi susisukti lengvai, nes šiltas biskvitas elastingas.

Atvėsinimas:

Palikite vyniotinį susuktą, kol visiškai atvės. Tai užtrunka apie 30 minučių kambario temperatūroje. Šiuo metu įdaras iš razinų ir šokolado švelniai įsigeria į tešlą, o pats vyniotinis išlaiko gražią formą.

Patiekimas:

Atvėsusį vyniotinį galima pjaustyti griežinėliais ir patiekti su arbata, kava arba šventiniu gėrimu. Norint pagražinti, galima apibarstyti cukraus pudra, tačiau skonis ir taip subalansuotas – nei per saldu, nei per riebiai.

Keli naudingi patarimai

Jeigu norite įvairesnio skonio, razinas galima pakeisti smulkintais džiovintais abrikosais ar slyvomis.

Šokoladui tinka tiek juodas, tiek pieniškas – priklausomai nuo to, ar norite ryškesnio ar švelnesnio šokolado akcento.

Jei vyniotinį gaminsite iš anksto, jį galima suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve iki paros. Skonis nuo to tik pagerės – jis šiek tiek subręs ir taps dar minkštesnis.

Apibendrinimas

Šis biskvitinis vyniotinis be kremo – tai puikus pasirinkimas tiek kasdieniam desertui, tiek svečių vaišinimui. Minimalus ingredientų kiekis, paprastas procesas ir trumpas kepimo laikas leidžia šį receptą vadinti vienu iš universaliausių. Tai desertas, kuris patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems, o papildomų saldiklių ar kremų jam visai nereikia. Tai vienas iš tų receptų, kurie tarsi sugrąžina į vaikystę – lengvas, švelnus, bet nepaprastai skanus.

Continue Reading

POPULIARŪS STRAIPSNIAI

Receptai4 minutes ago

Cukinijų suktinukai su lydytu sūriu: švelnus užkandis, kuris pavergia paprastumu

Cukinijų sezonas Lietuvoje vis dar laikomas vienu produktyviausių daržovių laikotarpių. Cukinijos – nebrangios, lengvai paruošiamos ir tinkamos pačiam įvairiausiam kulinariniam...

Receptai10 minutes ago

Aštrus naminis padažas „Satsebeli“ – idealus prie mėsos, žuvies ar daržovių

Ieškote universalaus padažo, kuris tiktų tiek šašlykams, tiek orkaitėje keptai žuviai ar troškintoms daržovėms? Satsebeli – tai gruziniškos virtuvės įkvėptas...

Receptai6 days ago

Purus ir lengvas biskvitinis vyniotinis be kremo – greitai ir skaniai namuose

Jeigu ieškote lengvo, greitai pagaminamo deserto, kuris puikiai tiktų tiek prie rytinės kavos, tiek ant šventinio stalo, biskvitinis vyniotinis be...

Receptai6 days ago

Namų gamybos natūralus obuolių gėrimas – be konservantų, tik iš vandens, obuolių ir cukraus

Gaivinantis, aromatingas ir visiškai natūralus obuolių gėrimas, kurį galima paruošti namuose vos iš trijų ingredientų – vandens, obuolių ir šiek...

Receptai6 days ago

Citrininiai sausainiai: subtiliai gaivus desertas visiems metų laikams

Saldumynų pasaulyje yra receptų, kurie tampa klasika – jie neįmantrūs, greitai pagaminami ir visada džiugina skoniu. Vienas tokių – citrininiai...

Receptai1 week ago

Braškės savo sultyse – natūralus ir kvapnus uogienės receptas

Šis uogienės gamybos būdas leidžia išlaikyti braškes nesutrintas, ryškaus skonio ir aromato, tarsi ką tik nuskintas. Jokių priedų ar konservantų...

Receptai1 week ago

Rauginti agurkai su degtine – kaip turguje. Patikimas receptas iš kartos į kartą

Šis raugintų agurkų receptas buvo perduotas iš močiutės mamai, o iš mamos – man. Agurkai pagal jį gaunasi traškūs, vidutiniškai...

Receptai1 week ago

Marinuotos cukinijos su ciberžole: gardus ir aromatingas žiemos konservas pagal paprastą naminį receptą

Šis receptas – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori išsaugoti vasaros derlių ir mėgautis lengvai pagaminamomis, tačiau itin skaniomis daržovių atsargomis...

Receptai2 weeks ago

Greitas sluoksniuotas „Napoleonas“ be didelių pastangų

Tai vienas iš tų desertų, kurie džiugina tiek skoniu, tiek paruošimo paprastumu. Nereikia ilgai sukti galvos ar ruošti sudėtingų kremų...

Receptai2 weeks ago

Naminiai cukriniai sausainiai

Tai paprasti, greitai pagaminami naminiai sausainiai, kuriems nereikia daug ingredientų. Jie išeina švelnūs, kiek sluoksniuoti, trapūs ir su maloniai saldžiu...

POPULIARU