Cukinijų sezonas Lietuvoje vis dar laikomas vienu produktyviausių daržovių laikotarpių. Cukinijos – nebrangios, lengvai paruošiamos ir tinkamos pačiam įvairiausiam kulinariniam kūrybingumui. Jei ieškote įdomaus, tačiau nesudėtingo būdo paruošti šią daržovę, kviečiu išbandyti patikrintą, subtilaus skonio užkandį – cukinijų suktinukus su lydytu sūriu, česnaku, žalumynais ir pomidorais.
Tai patiekalas, kuris atrodo šventiškai, bet iš tikrųjų paruošiamas greitai ir iš paprastų produktų. Jo skonio balansas – šviežios daržovės, kreminė sūrio masė su česnaku ir šiek tiek rūgštelės nuo pomidorų – puikiai dera tarpusavyje. Suktinukai gali būti patiekiami kaip šaltas užkandis prie pietų ar vakarienės, o taip pat ir ant vaišių stalo – jie išnyksta vieni pirmųjų.
Ingredientai (apie 10–12 suktinukų):
1 vidutinio dydžio cukinija (geriau jaunesnė, su plona odele)
1–2 lydyti sūreliai (klasikinio tipo, be priedų)
1 skiltelė česnako (arba pagal skonį)
100 ml majonezo
Nedidelis pundelis šviežių krapų
1 vidutinio dydžio pomidoras
1 kiaušinis (kiaušinio plakinimui)
Kvietiniai miltai – apvolioti cukinijas prieš kepimą
Druska, maltas juodasis pipiras – pagal skonį
Aliejus kepimui (saulėgrąžų arba kita neutralaus skonio)
Šviežios petražolės ar krapai – papuošimui
Paruošimas:
Cukinijų paruošimas.
Pirmiausia pasiruoškite cukinijas. Nupjaukite galiukus, cukiniją nuplaukite ir išilgai supjaustykite plonomis juostelėmis – tai geriausia daryti specialia daržovių pjaustykle arba plačiu peiliu. Stenkitės, kad juostelės būtų vienodo storio (apie 2–3 mm), kad tolygiai iškeptų.
Supjaustytas juosteles pabarstykite druska ir palikite 20–30 minučių, kad išsiskirtų skysčio perteklius. Vėliau kiekvieną juostelę nusausinkite popieriniu rankšluosčiu – tai leis suktinukams išlaikyti formą ir nebus pernelyg vandeningi.
Kiaušinio plakinys ir miltai.
Kol cukinijos drenuojasi, pasiruoškite kepimui: kiaušinį lengvai išplakite su žiupsniu druskos. Į atskirą lėkštę suberkite šiek tiek kvietinių miltų.
Cukinijų kepimas.
Kiekvieną cukinijos juostelę pirma pavoliokite miltuose, tada – kiaušinio plakinyje. Tuomet dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Iškeptas cukinijų juosteles dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
Įdaro gamyba.
Lydytą sūrelį sutarkuokite arba sutrinkite šakute. Į dubenį sudėkite lydytą sūrį, majonezą, smulkiai kapotus krapus ir sutrintą česnaką. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Masę gerai išmaišykite – ji turi būti vientisa, gana tiršta ir lengvai tepama.
Suktinukų formavimas.
Ant kiekvienos atvėsusios cukinijos juostelės užtepkite šiek tiek įdaro – maždaug ant dviejų trečdalių paviršiaus. Į vieną galą įdėkite mažą pomidoro gabalėlį (pomidorą galima supjaustyti mažais kubeliais arba pusmėnuliais, priklausomai nuo dydžio). Tuomet suvyniokite juostelę į tvarkingą suktinuką. Jei reikia, galite susegti dantų krapštuku.
Patiekimas.
Suktinukus išdėliokite ant lėkštės, papuoškite šviežiais žalumynais (petražolėmis, krapais ar net špinatų lapeliais). Jei norite, galite užlašinti ant viršaus kelis lašus citrinos sulčių – tai suteiks gaivumo.
Papildomi patarimai ir variacijos:
Jei norite kiek ryškesnio skonio, į įdarą galima įmaišyti šaukštelį garstyčių ar trupučio smulkintų marinuotų agurkėlių.
Majonezą galima keisti natūraliu graikišku jogurtu, jei ieškote sveikesnės alternatyvos.
Pomidorus galite keisti alyvuogėmis, džiovintais pomidorais aliejuje ar net marinuotomis paprikomis.
Norint, kad užkandis būtų tinkamas vegetarams (be kiaušinio), cukinijų juosteles galima tiesiog apkepti be tešlos – nors jos bus mažiau traškios, bet išlaikys puikų skonį.
Paruoštus suktinukus galima laikyti šaldytuve iki paros – tik nepamirškite jų uždengti, kad neišdžiūtų.
Išvada:
Šie cukinijų suktinukai – puikus pavyzdys, kaip paprastos daržovės ir keli nebrangūs ingredientai gali virsti įspūdingu ir labai gardžiu užkandžiu. Receptas ne tik paprastas, bet ir labai lankstus – jį galima pritaikyti pagal savo skonį ir virtuvės atsargas. Tinka tiek šeimos pietums, tiek draugų vakarėliui ar net piknikui.
Jeigu dar nesate bandę keptų cukinijų su švelniu česnakiniu sūrio įdaru – dabar pats laikas tai išmėginti.