Kai norisi kažko jaukaus, šilto ir kvapnaus, niekas taip nepradžiugina kaip naminiai mieliniai pyragėliai. Šis mielinės tešlos receptas – vienas iš mano mėgstamiausių ir daugybę kartų patikrintų. Iš jos kepu ne tik saldžius pyragėlius su varške, bet ir bandeles, suktinukus, pyragus bei netgi pikantiškus kepinius su kopūstais ar mėsa. Šiandien dalinuosi savo mylimiausiu variantu – puriais pyragėliais su saldžia varškės įdara, kepamais orkaitėje.
Ši tešla ypatinga tuo, kad galutinė kepinių tekstūra primena pūką – tokie jie minkšti ir lengvi. Visa paslaptis – ne tik kruopštus produktų pasirinkimas, bet ir keli svarbūs technologiniai niuansai, kuriais taip pat pasidalinsiu.
Reikės:
Tešlai:
250 ml šilto pieno
4 valgomieji šaukštai cukraus
11 g sausų mielių
2 kiaušiniai
90 g sviesto (arba margarino), ištirpinto
2/3 arbatinio šaukštelio druskos
600 g kvietinių miltų (priklausomai nuo miltų, kiekis gali šiek tiek kisti)
Įdarui:
200 g varškės
3 valgomieji šaukštai grietinės (20 % riebumo)
3 valgomieji šaukštai cukraus
1 kiaušinis + 1 baltymas
Vanilinis cukrus arba vanilė – pagal skonį
2–3 valgomieji šaukštai manų kruopų (kad įdaras būtų tvirtesnis)
Aptepimui:
1 kiaušinio trynys
1 valgomasis šaukštas pieno
Gaminimo eiga:
Tešlos ruošimas
Pirmiausia į dubenį supilkite šiltą pieną (ne karštą, kad nesunaikintumėte mielių), įdėkite cukrų ir sausas mieles. Išmaišykite ir palikite 5–10 minučių, kad mielės pradėtų aktyvuotis. Kai paviršiuje pasirodo burbuliukai, įmaišykite kiaušinius, tirpintą sviestą ir druską.
Palaipsniui berkite persijotus miltus ir maišykite tešlą. Kai tešla taps tiršta, pradėkite minkyti rankomis – ne mažiau kaip 10 minučių. Tinkamai išminkyta tešla neturi lipti prie rankų, turi būti elastinga, bet minkšta.
Tešlą suformuokite į rutulį, dėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Paprastai tešla pakyla per 1–2 valandas, priklausomai nuo temperatūros. Ji turi padidėti mažiausiai 2,5 karto.
Patarimas: kad tešla kiltų tolygiai ir greitai, naudokite kambario temperatūros produktus – iš anksto išimkite kiaušinius iš šaldytuvo, pieną pašildykite, sviestą ištirpinkite, bet neatvėsinkite iki visiško atšalimo.
Varškės įdaras
Kol tešla kyla, paruoškite įdarą. Varškę sumaišykite su kiaušiniu, baltymu, cukrumi, grietine, vanile ir manų kruopomis. Jei norite vientisos tekstūros – viską trumpai sutrinkite blenderiu. Jei mėgstate varškės grūdėtumą – tiesiog sumaišykite šaukštu. Įdaras turi būti tirštas, bet ne sausas.
Formavimas
Pakilusią tešlą padalinkite į 12 vienodų dalių. Iš kiekvieno gabalėlio suformuokite kamuoliuką, uždenkite ir palikite „pailsėti“ 10 minučių – tešla tada bus lengviau kočiojama ir nesitrauks atgal.
Iškočiokite kiekvieną kamuoliuką į apie 12 cm skersmens apskritimą. Į vidurį dėkite apie 2 arbatinius šaukštelius varškės įdaro, užspauskite kraštus – formuokite pyragėlį. Galite daryti uždarus arba palikti šiek tiek atvirą viršų – pagal skonį.
Kepimas
Pyragėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Uždenkite ir palikite pakilti dar 15 minučių. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus–apačia be vėjelio).
Kiaušinio trynį sumaišykite su pienu ir šiuo mišiniu patepkite pyragėlius. Kepkite 20–25 minutes, kol gražiai paruduos.
Iškepusius pyragėlius galite papildomai patepti sviestu, kad paviršius būtų dar minkštesnis. Palikite bent 10 minučių „pailsėti“ – jie bus tobulo purumo.
Išvada
Šie minkšti kaip pūkas pyragėliai su varške – tikras komforto maistas, tinkantis tiek kasdieniam stalui, tiek savaitgalio pasilepinimui. Juos lengva pritaikyti – vietoj varškės galite naudoti obuolių, vyšnių, mėsos, kopūstų ar net grybų įdarą. Iš tos pačios tešlos galima kepti net vyniotinius ar bandeles su cinamonu.
Jei išbandysi – parašyk komentaruose, kokį įdarą rinkaisi. Skanaus!