Šis receptas sujungia du skirtingus sluoksnius: purų, minkštą kiaušinių baltymų biskvitą ir sultingą, aromatingą obuolių masę. Desertas pasižymi ypatingu skonio deriniu, kurį sudaro švelnus obuolių skonis, pagardintas cinamonu ir limoninio želė priedu. Jis puikiai tinka tiek kasdieniams užkandžiams, tiek šventiniam stalui, ypač jei norite nustebinti artimuosius savo kepiniais. Toliau pateikiama išsami instrukcija, kaip paruošti šį gardų pyragą žingsnis po žingsnio.
Ingredientai
Biskvitui iš kiaušinių baltymų:
8 kiaušinių baltymai
6 valgomi šaukštai cukraus
8 valgomi šaukštai aliejaus
8 valgomi šaukštai kvietinių miltų
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
Obuolių masei:
800 g nulupytų obuolių
1 valgomasis šaukštas sviesto
150 ml sidro
0,5 arbatinio šaukštelio cinamono
2 valgomi šaukštai cukraus
1 pakelis limoninio želė (jei reikia, pasirinkite produktą, kurio pakuotėje nurodytas kiekis, arba atitinkamą kiekį želė miltelių)
Papuošimui:
Cukraus pudra (pagardinimui prieš patiekant)
Paruošimo eiga
Biskvito paruošimas iš kiaušinių baltymų
Pirmiausia pasirūpinkite biskvito gamyba. Šiam receptui labai svarbu, kad kiaušinių baltymai būtų išplakti iki standžių putų. Pradėkite nuo to, kad šaltus kiaušinių baltymus plakite su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Plakite mikseriu, kol gausite tvirtas ir tankias putas. Tai svarbu, nes gerai išplakti baltymai suteiks biskvitui purumo ir leis jam tolygiai iškepti.
Kai baltymai išplakti, toliau lėtai įpilkite aliejų plonu srautu, tuo pačiu maišydami. Aliejus padės tešlai tapti dar vientisesne ir suteiks šiek tiek drėgmės. Tada išmikserį išjunkite ir per sietelį į baltymų masę įdėkite miltus kartu su kepimo milteliais. Maišykite lėtai ir švelniai, kad visi ingredientai susimaišytų, tačiau nepavirstų pernelyg sunkia tešla.
Paruoštą tešlą padalinkite į dvi lygias dalis. Dvi formas, kurių matmenys turėtų būti maždaug 33 cm x 21 cm, išklokite kepimo popieriumi. Į kiekvieną formą tolygiai paskirstykite biskvito tešlą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepkite apie 15–17 minučių. Kepimo metu biskvitas išsilydys, pakils ir įgaus švelnų auksinį atspalvį. Iškeptus biskvitus leiskite šiek tiek atvėsti, tada atsargiai perpjaukite kiekvieną gabalą per vidurį – taip gausite du sluoksnius, kurie vėliau bus naudojami kaip pagrindas pyragui.
Obuolių masės paruošimas
Tuo tarpu pasiruoškite obuolių įdarą. Pirmiausia nulupykite obuolius ir pašalinkite kauliukus. Supjaustykite obuolius į smulkias sriteles arba tarkuokite ant stambios tarkos, kad gautumėte pakankamai skystos, bet ne per skystos masės.
Įkaitinkite keptuvę ir į ją įdėkite vieną valgomojo šaukšto sviesto. Kai sviestas ištirps, sudėkite obuolių masę, įpilkite 150 ml sidro, 2 valgomuosius šaukštus cukraus ir 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono. Laikykite vidutinę ugnį ir troškinkite obuolius apie 10–12 minučių. Svarbu nuolat maišyti, kad obuoliai nesudegtų.
Kai obuolų masa pradės tirštėti, įmaišykite limoninį želė. Šis ingredientas padės suteikti įdarui papildomo gaivumo ir subtilaus saldumo. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite obuolių masei atvėsti apie 10 minučių. Tuomet perpilkite masę į atskirą dubenį, kur ją, jei pageidaujate, galite papildomai sumaišyti su smulkintais riešutais ar kitais priedais, tačiau šiuo receptu pagrindinis dėmesys skiriamas natūraliam obuolių skoniui.
Surinkimas ir formavimas
Kai biskvito sluoksniai atvės, pasiruoškite surinkti pyragą. Išimkite abu biskvito sluoksnius iš kepimo formų ir padėkite juos ant lėkštės. Tada vieną sluoksnį panaudokite kaip apatinį pyrago pagrindą. Ant jo tolygiai užtepkite paruoštą obuolių masę. Galite naudoti šaukštą, kad įdaras pasiskirstytų vienodai.
Ant obuolių įdaro dėkite viršutinį biskvito sluoksnį, formuodami pilną pyragą. Jei norite, galite tarp sluoksnių įdėti papildomų priedų, pavyzdžiui, tarkuotą citrinos žievelę ar vanilės ekstraktą, kad suteiktumėte kepiniui dar daugiau skonio ir aromato.
Galutinis apdailinimas ir kepimas
Kai pyragas surinktas, jį lengvai pabarstykite cukraus pudra. Tai ne tik suteiks gražią išvaizdą, bet ir papildys desertui švelnų saldumą.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir kepkite pyragą apie 25–30 minučių, kol viršus įgaus gražią auksinę spalvą. Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo jūsų orkaitės; svarbiausia – pyragas turi būti visiškai iškepęs ir tvirtas, kad įdaras nesibėgtų.
Atvėsinimas ir patiekimas
Iškeptą pyragą leiskite visiškai atvėsti, prieš jį pjaustydami. Tai labai svarbu, nes karštas įdaras gali ištekėti, o pyragas praras savo formą. Kai pyragas atvės, jį galima supjaustyti gabaliukais ir patiekti.
Šis pyragas puikiai dera su arbata, kava ar net gaiviu pienu. Jis yra ne tik skanus, bet ir vizualiai patrauklus – sluoksniuotas, su ryškiu obuolių įdaru ir gražia auksine spalva. Toks desertas tikrai tapo mano šeimos mėgstamiausiu ir yra puikus pavyzdys, kaip iš paprastų ingredientų galima sukurti ypatingą skonį ir išvaizdą.
Naudingi patarimai:
Jei norite, kad pyrago skonis būtų dar intensyvesnis, į tešlą galite įmaišyti šiek tiek tarkuotos citrinos arba apelsino žievelės.
Svarbu, kad pienas būtų tinkamos temperatūros – ne per karštas, kad nesudegintų mielių, ir ne per šaltas, kad neįvykdytų tešlos kėlimo proceso.
Biskvito paruošimo metu visada persijokite miltus su kepimo milteliais, kad tešla būtų vienoda ir puri.
Kepinį leiskite atvėsti visiškai, nes tai padės įdarui įsigerti į tešlą ir pyragas taps stabilus bei gražus.
Išvada:
Šis velykinis ar paprastas kasdienis pyragas, pagamintas iš kiaušinių baltymų biskvito ir gaivaus, aromatingo obuolių įdaro, yra puikus pasirinkimas visiems, kurie vertina tradicinę, naminę kepinę. Jis yra lengvai paruošiamas, reikalauja tik šiek tiek laiko ir dėmesio, tačiau rezultatas – išskirtinis desertas, kuris sužavės tiek skonio, tiek išvaizdos deriniu. Išbandykite šį receptą, ir jūsų virtuvėje skambės tik džiugesys bei pasitenkinimas, kai artimieji girdi, kaip iškeptas pyragas puikiai dera prie arbatos ar kavos. Mėgaukitės šiuo gardžiu ir kvapniu kepiniu, kuris tapo tikru šeimos tradiciniu patiekalu.