Jei ieškote paprasto, bet nepaprastai gardaus kepinio prie arbatos ar kavos, šie naminiai sausainiai su uogiene tikrai pateisins jūsų lūkesčius. Jų gamyba neužtruks ilgai, o rezultatas – minkšti, trapūs ir saldūs sausainiai, kurie patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Kodėl verta išbandyti šį receptą?
Lengva paruošti. Visi ingredientai yra paprasti ir dažniausiai randami kiekvienuose namuose.
Greitai kepa. Jums reikės tik apie 20 minučių kepimo laiko.
Universalumas. Galite naudoti bet kokią mėgstamą uogienę – braškių, aviečių, slyvų ar net obuolių.
Puikiai tinka bet kokiai progai. Nesvarbu, ar tai šeimos arbatos popietė, ar netikėtai užsukę svečiai, šie sausainiai visada bus tinkamas pasirinkimas.
Ingredientai
500–550 g miltų
180–200 g sviesto
2 kiaušiniai
220–250 g cukraus
2 šaukštai grietinės
1 arbatinis šaukštelis (be kaupo) sodos
300–500 ml tirštos uogienės (pagal skonį)
Gaminimo eiga
Tešlos paruošimas
Sviestą išimkite iš šaldytuvo ir palikite kambario temperatūroje, kol jis suminkštės. Tada dideliame dubenyje sumaišykite sviestą, kiaušinius, cukrų, grietinę, sodą ir visus miltus. Išminkykite tešlą – ji turėtų būti gana tiršta, bet elastinga.
Tešlos minkymui galite naudoti mikserį su minkymo antgaliais arba tiesiog minkyti rankomis.
Tešlos padalijimas ir šaldymas
Paruoštą tešlą padalykite į dvi dalis:
Mažesnę dalį (apie ketvirtadalį arba trečdalį visos tešlos) sudėkite į vieną maišelį.
Likusią dalį sudėkite į kitą maišelį.
Abu maišelius įdėkite į šaldiklį maždaug valandai. Jei planuojate kepti vėliau, didesnę tešlos dalį galite laikyti šaldytuve, o mažesnę – šaldiklyje.
Sausainių formavimas ir kepimas
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Kepimo skardą lengvai patepkite sviestu.
3. Didžiąją tešlos dalį iškočiokite ir tolygiai paskleiskite skardoje.
4. Ant viršaus užtepkite pasirinktą uogienę.
5. Iš šaldiklio išimkite mažesnį tešlos gabalėlį:
Jei naudojote ketvirtadalį tešlos, tiesiog sutarkuokite ją burokine tarka ir apibarstykite uogienės sluoksnį.
Jei turite trečdalį tešlos, galite ją permalti per mėsmalę ir gautomis juostelėmis papuošti uogienės paviršių.
6. Kepkite apie 15–20 minučių, kol paviršius gražiai apskrus ir įgaus auksinį atspalvį.
Pjaustymas ir patiekimas
Kai sausainiai iškepa, leiskite jiems šiek tiek atvėsti. Tada supjaustykite kvadratais arba rombais – priklausomai nuo to, kokią formą norite suteikti savo kepiniams.
Kad būtų dar gardesni, prieš patiekdami galite pabarstyti cukraus pudra arba smulkintais riešutais.
Patarimai skaniausiam rezultatui
Uogienės pasirinkimas. Naudokite kuo tirštesnę uogienę – taip ji neišbėgs kepant. Jeigu uogienė skysta, galite į ją įmaišyti šiek tiek krakmolo.
Tešlos tekstūra. Jei tešla per minkšta ir limpa prie rankų, įberkite dar truputį miltų. Jei per kieta – įdėkite šiek tiek daugiau grietinės.
Kepimo laikas. Kiekviena orkaitė kepa šiek tiek skirtingai, todėl po 15 minučių patikrinkite sausainius – jei jie jau aukso spalvos, galite traukti iš orkaitės.
Papildomi priedai. Jei norite, galite į tešlą įmaišyti smulkintų riešutų ar cinamono, kad sausainiai įgautų dar sodresnį skonį.
Kodėl verta kepti šiuos sausainius?
Tai klasikinis naminis kepinys, kuris visada sukelia malonius prisiminimus apie vaikystę ir jaukius vakarus prie arbatos. Jis nereikalauja daug laiko ar sudėtingų ingredientų, tačiau skonis pranoksta visus lūkesčius.
Išbandykite šį receptą jau šiandien ir mėgaukitės minkštais, trapiais sausainiais su mėgstama uogiene!