Šie vištienos kotletai – tai įrodymas, kad net ir iš paprastų produktų galima sukurti itin gardų, kvapnų ir sultingą patiekalą. Jei iki šiol manėte, kad vištienos kotletai – tai sausas ir blankus sprendimas, šis receptas pakeis jūsų požiūrį. Sviesto minkštumas ir tirpstantis sūris įneša ne tik papildomo skonio, bet ir nepaprastos tekstūros.
Švelnus vištienos faršas su česnaku ir svogūnu, praturtintas kietuoju sūriu bei sviestu, suformuoja gardžius kotletukus, kurie kepdami nepraranda drėgmės, išlaiko minkštumą ir tampa maloniai auksinės spalvos. Tai universalus patiekalas – puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šeimos vakarienei.
Ingredientai (4 porcijoms)
Vištienos filė – 600 g
Kietasis sūris (pvz., „Gouda“, „Džiugas“, „Emmental“) – 100 g
Sviestas (kambario temperatūros) – 50 g
Svogūnas – 1 nedidelis
Česnako skiltelė – 1 vnt.
Džiūvėsėliai – 1 valgomasis šaukštas
Druska – pagal skonį
Juodieji pipirai – pagal skonį
Aliejus kepimui
Paruošimas
Pasiruoškite ingredientus.
Vištienos filė nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite mažesniais gabalėliais, kad būtų patogu malti. Sūrį sutarkuokite smulkia tarka, svogūną nulupkite ir supjaustykite stambesniais gabaliukais. Česnako skiltelę nulupkite.
Paruoškite faršą.
Į maisto smulkintuvą sudėkite svogūną ir česnaką, smulkinkite iki vientisos masės. Tuomet sudėkite vištienos gabalėlius ir dar kartą viską pertrinkite, kol gausite tolygią maltą mėsą.
Papildykite faršą.
Gautą vištienos masę perkelkite į dubenį. Įdėkite kambario temperatūros sviestą, suberkite tarkuotą sūrį, pagardinkite druska ir pipirais. Gerai išmaišykite šaukštu arba rankomis, kad visi ingredientai pasiskirstytų tolygiai.
Įmaišykite džiūvėsėlius.
Suberkite džiūvėsėlius – jie padės surišti masę ir sulaikyti drėgmę. Dar kartą viską išmaišykite ir, jei reikia, palikite masę 5–10 minučių pastovėti, kad džiūvėsėliai šiek tiek išbrinktų.
Formuokite kotletus.
Sušlapintomis rankomis formuokite norimo dydžio kotletus – maždaug delno dydžio ir 1,5–2 cm storio. Jei norite, galite juos švelniai pavolioti papildomuose džiūvėsėliuose, kad paviršius būtų traškesnis.
Kepimas
Įkaitinkite keptuvę su nedideliu kiekiu aliejaus.
Dėkite kotletus į karštą keptuvę ir kepkite ant vidutinės ugnies 4–5 minutes iš vienos pusės, kol gražiai apskrus.
Apverskite ir kepkite dar 4–5 minutes.
Jei kotletai labai stori, uždenkite keptuvę dangčiu ir sumažinkite ugnį – taip jie perkeps tolygiai ir išliks sultingi viduje.
Patiekimas
Šiuos vištienos kotletus galima patiekti su įvairiais garnyrais:
Bulvių koše ar keptomis bulvytėmis
Ryžiais arba grikiais
Šviežiomis salotomis ar raugintomis daržovėmis
Garintomis daržovėmis (pvz., brokoliais, morkomis, cukinijomis)
Taip pat labai tinka su švelniu grietinės, garstyčių ar jogurtiniu padažu.
Papildomi patarimai
Jei norite dar išraiškingesnio skonio, į faršą galite įmaišyti šiek tiek smulkintų žolelių: petražolių, krapų ar net baziliko.
Kotletus galima iš anksto paruošti ir laikyti šaldytuve – puikus sprendimas užimtoms dienoms.
Norėdami išvengti keptuvės, galite kotletus iškepti orkaitėje – 180 °C temperatūroje, apie 20–25 minutes.
Tai vienas iš tų receptų, kuris patenka į nuolatinių mėgstamiausių sąrašą: paprasta, greita, sotu ir labai skanu. Tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems, o ingredientus dažniausiai turime po ranka.