Šie pyragaičiai – puikus pasirinkimas, kai ruošiatės į pikniką ar tiesiog norite išbandyti kažką naujo ir skanaus. Jie gaminami iš švelnios, purios tešlos, kuri pagaminta iš paprastų ingredientų, tokių kaip kvietiniai miltai, avių dregės (atruobės), šiltas vanduo, alyvuogių aliejus, druska, cukrus ir mielės. Įdaras yra gausus ir pikantiškas: jis gaminamas iš jaunu bulvių ir jautienos faršo, praturtintas švelniu svogūnu, prieskoniais bei ypatingais padažais, kurie pabrėžia skonį. Šio recepto dėka jūs paruošite pyragaičius, kurie puikiai tiks kaip užkandis ar lengvas pagrindinis patiekalas tiek namuose, tiek gamtoje.
Ingredientai
Tešlai:
Kvietiniai miltai – 2,5 stiklinės
Avių dregės (ovsinių dregės) – 1/2 stiklinės
Šiltas vanduo – 220 ml
Alyvuogių aliejus – 3 valgomi šaukštai
Cukrus – 1 valgomasis šaukštas
Druska – pagal skonį
Sausos mielės – 3/4 arbatinio šaukštelio
Įdarui:
Jaunos bulvės – 3 vnt.
Jautienos faršas – 180 g
Svogūnas – 1–2 vnt. (galite pasirinkti paprastą svogūną)
Pipirų mišinys – pagal skonį
Maltas paprika – pagal skonį
Druska – pagal skonį
Sūrio padažas (Makhéev) – 3 valgomi šaukštai
Pomidorų ketchupas (Makhéev) – 3 valgomi šaukštai
Majonezas su kreginių kiaušiniais (Makhéev) – 3 valgomi šaukštai
Kiaušinio trynys – 1 vnt.
Tarkuotas kietas sūris – 3–4 valgomi šaukštai
Paruošimo eiga
Tešlos paruošimas
Pirmiausia paimkite 220 ml šilto vandens. Į šiltą vandenį įdėkite 1 valgomąjį cukraus, 3/4 arbatinio šaukštelio sausų mielių, druskos pagal skonį ir 3 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus. Gerai išmaišykite ir palikite šį mišinį 15–20 minučių šiltame vietoje. Per šį laiką mielės pradės putoti, o tai reiškia, kad jos yra aktyvios ir paruoštos tešlai pakilti.
Tada į šį oporą palaipsniui įmaišykite 2,5 stiklinės persijautų kvietinių miltų kartu su 1/2 stiklinės avių dregių. Maišykite viską gerai ir nuosekliai. Svarbu, kad tešla taptų vienalytė ir elastinga. Minkykite tešlą maždaug 7–10 minučių, kol jis taps minkštas, šiek tiek klampus, bet ne prilipęs prie rankų ar indo sienelių.
Kai tešla išminkyta, įtepkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ant indo sienelių, uždenkite tešlą švariu rankšluosčiu ir leiskite jai kilti šiltame vietoje apie 45–50 minučių. Tokiu būdu tešla sustiprės ir paruošis tolimesniam darbui.
Įdaro paruošimas
Kol tešla kils, pasiruoškite įdarui. Paimkite 3 jaunąsias bulves, nulupkite jas (jei pageidaujate, galite palikti žievele, jei jums tai labiau patinka) ir supjaustykite gabalėliais. Užvirkite bulves pasūdytame vandenyje, kol jos taps minkštos – tai gali užtrukti apie 20–30 minučių.
Kai bulvės bus išvirtos, jas nusausinkite ir, geriausia, sutarkuokite didesne tarkos sietu, kad neliktų per daug skysčio. Tuo tarpu nulupkite 1–2 svogūnus ir smulkiai supjaustykite.
Į 180 g jautienos faršo įmaišykite smulkintą svogūną ir sutarkuotas bulves. Pagardinkite druska, pipirų mišiniu ir maltu paprika pagal skonį. Galiausiai į mišinį įdėkite 3 valgomuosius šaukštus sūrio padažo, 3 valgomuosius šaukštus pomidorų ketchupo ir 3 valgomuosius šaukštus majonezo su kreginių kiaušiniais. Jei norite, galite įpilti ir 1 kiaušinio trynį. Visus ingredientus gerai išmaišykite, kad susidarytų vientisas įdaras.
Pyragaičių formavimas
Kai tešla pakils, ją švelniai apimkite ir padalykite į mažus vienodus gabalėlius. Iš visos tešlos turėtumėte gauti maždaug 16 gabalėlių, kurių kiekvienas svers maždaug vienodai. Leiskite gabalėliams pailsėti apie 10 minučių, kad jie lengviau formuotųsi.
Kiekvieną tešlos gabalėlį atsargiai iškočiokite į ploną, apvalią plokštelę. Plokštelės storis turėtų būti vienodas, kad pyragaičiai keptųsi tolygiai. Ant kiekvienos plokštelės uždėkite ant viršaus pasirinktus padažus: iš pradžių užtepkite po 1 valgomąjį kiekvieno padažo – sūrio padažo, pomidorų ketchupo ir majonezo su kreginių kiaušiniais. Tai darys pyragaičius ypatingai pikantiškus ir skanius.
Ant to uždėkite apie 2 valgomuosius šaukštus paruošto bulvių ir mėsos įdaro. Tuomet atsargiai sulenkite tešlos kraštus per vidurį ir gerai suspauskite, kad įdaras neišsilietų kepimo metu.
Antras kilimo etapas ir kepimas
Sukurtus pyragaičius dėkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Leiskite jiems pakilti šiltame vietoje apie 30 minučių. Tai padės tešlai dar truputį išaugti ir tapti puria.
Prieš dedant formoje į orkaitę, viršų galite patepti kiaušinio tryniu (arba sumaišytu kiaušinio tryniu su truputėliu pieno), kad pyragaičių viršus gražiai apskrustų ir įgautų auksinę spalvą.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus ir kepkite pyragaičius 40 minučių. Penkias minutes prieš kepimo pabaigą, pabarstykite kiekvieno pyragaičiaus viršų tarkuotu kietu sūriu (apie 3–4 valgomuosius šaukštus), kad sūris ištirptų ir susidarytų traški pluta.
Patiekimas
Kai pyragaičiai iškeps, juos išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti. Tada pyragaičius galima patiekti karštus. Šie pyragaičiai į pikniką yra puikus pasirinkimas tiek kaip užkandis, tiek kaip lengvas pagrindinis patiekalas. Jų skonis bus išskirtinis dėl pikantiško bulvių ir mėsos įdaro, praturtinto ypatingais padažais, kurie suteikia unikalų skonio akcentą.
Šis receptas yra lengvai suprantamas ir tinkamas visiems, kurie nori pasimėgauti skaniu, namuose keptu patiekalu. Išbandykite šiuos pyragaičius į pikniką ir leiskite jiems pradžiuginti jūsų skonio receptorius! Skanaus!