Šis receptas skirtas tiems, kurie nori išbandyti paprastą, greitą ir labai skanų patiekalą – plonus keptus pyragaičius su minkštu įdaru. Čia paruošiame lengvą tešlą, kurioje naudojame kefyrą, kiaušinį, sodą, cukrų, druską, aliejų ir miltus, o įdarui – virtas bulves, varškę, sviestą ir šviežius krapus. Jei niekada anksčiau nebandėte šio recepto, būtinai išbandykite – pyragaičiai tampa traškūs iš išorės, o vidus lieka švelnus ir sultingas.
Kalbame apie paprastus, plonus ir skanius pyragaičius, kuriuos lengva paruošti namuose. Jie puikiai tinka kaip užkandis, lengvas pietūs ar vakarienė, o jei norite, galite juos patiekti su padažu, salotomis ar net su mėgstama sriuba.
Ingredientai
Tešlai:
Kefyras – 500 ml
Soda – 1 arbatinis šaukštelis
Kiaušinis – 1 vnt.
Cukrus – 1 valgomasis šaukštas
Druska – 1 arbatinis šaukštelis
Augalinis aliejus – 2 valgomojo šaukštai
Miltai – 750–800 g
Įdarui:
Bulvės – 500–600 g
Varškė (tvorogas) – 400 g
Sviestas – 40 g
Krapai – 1 mažas puodelis, smulkiai supjaustyti
Druska – pagal skonį
Augalinis aliejus – kepimui
Kaip paruošti
Tešlos ruošimas
Pirmiausia pasiruoškite tešlai. Į didelį dubenį supilkite 500 ml kefyro. Į jį įberkite 1 arbatinį šaukštelį sodos ir gerai išmaišykite, kad soda tolygiai pasiskirstytų. Soda padeda tešlai pakilti ir tapti puria. Tada įmaišykite 1 valgomojo šaukštą cukraus ir 1 arbatinį šaukštelį druskos.
Įmuškite 1 kiaušinį ir supilkite 2 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus. Viską gerai sumaišykite. Dabar palaipsniui, po 3–4 valgomuosius šaukštus, įberkite persijautų miltų. Maišykite kiekvieno karto, kol tešla taps vientisa, minkšta, elastinga ir truputį klampi. Tešla neturėtų prilipti prie dubens kraštų.
Kai tešla paruošta, įtepkite šiek tiek aliejaus į dubenį, uždenkite švariu rankšluosčiu ir leiskite „pailsėti“ bent pusvalandį. Šis poilsis padeda miltams geriau susimaišyti su skysčiu ir suteikia tešlai tinkamą struktūrą.
Įdaro paruošimas
Tuo tarpu pasiruoškite įdarą. Išvirkite 500–600 g bulvių pasūdytame vandenyje, kol jos taps minkštos (paprastai užtrunka apie 20–30 minučių). Kai bulvės išvirs, jas nusausinkite ir, jei norite, nulupkite – tačiau galima palikti ir su žievele, jei jums taip labiau patinka.
Išvirtas bulves sutarkuokite stambia tarka arba sutrinkite šakute, kol gausite vientisą košę. Į šią bulvių masę įmaišykite 40 g sviesto, 400 g varškės ir smulkiai kapotus krapus. Pagardinkite druska pagal skonį ir viską gerai išmaišykite, kol susidarys vienalytė, kremina masė.
Pyragaičių formavimas
Kai tešla truputį atvės, ją padalykite į maždaug 20 vienodų gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį suformuokite į mažą rutulėlį, tarsi mažą burbuoliuką. Tada kiekvieną rutulėlį atsargiai iškočiokite į ploną, apvalią plokštelę. Svarbu, kad tešla būtų iškočiota tolygiai, kad pyragaičiai keptųsi vienodai.
Ant kiekvienos tešlos plokštelės įdėkite apie vieną valgomąjį paruošto įdaro. Įdaras turėtų būti paskirstytas tolygiai. Surinkite tešlos kraštus per vidurį ir gerai suspauskite, kad įdaras neišsilietų kepimo metu. Jei reikia, šiek tiek pamirkykite pirštus vandeniu, kad tešla lengviau priliptų vienai.
Kepimas
Įkaitinkite keptuvę su nedideliu kiekiu augalinio aliejaus. Keptuvėje kepkite pyragaičius ant vidutinės ugnies. Kepkite kiekvieną pyragačio pusę apie 2–3 minutes, kol jie gražiai apskrus ir įgaus auksinę spalvą. Kepimo metu stebėkite, kad ugnis nebūtų per didelė, nes pyragaičiai turi kepti lėtai, kad vidus liktų minkštas.
Iškeptus pyragaičius perkeldami ant popierinio rankšluosčio, leiskite pertekliniam aliejui sugerti, kad jie nebūtų per riebi. Tai suteiks papildomo traškumo.
Patiekimas ir rekomendacijos
Šiuos plonus keptus pyragaičius geriausia patiekti karštus. Jie puikiai tinka kaip lengvas užkandis, pietūs ar vakarienė. Galite juos patiekti su šviežiomis salotomis, padažu ar net su šiltu grietinėlės ir česnako padažu. Jei norite eksperimentuoti, galite į pyragaičių tešlą įmaišyti truputį kapotų žolelių arba šiek tiek pridėti česnako miltelių, kad įgautų papildomo skonio.
Papildomi patarimai:
Jei tešla atrodys per lipni, šiek tiek įmaišykite daugiau miltų, bet nepersistenkite, nes tešla turi likti minkšta ir elastinga.
Įdarą galite praturtinti – jei mėgstate šiek tiek sūrų skonį, įmaišykite truputį tarkuoto sūrio.
Jei pageidaujate ypatingo traškumo, prieš kepimą galite lengvai apvolioti pyragaičius džiūvėsėliuose.
Šie ploni kepti pyragaičiai su bulvių ir varškės įdaru yra puikus pavyzdys, kaip iš paprastų ingredientų galima pagaminti tikrą kulinarinį šedevrą.
Rezultatas – švelni tešla, gerai išsiskiriantis įdaras, ir traškūs, skanūs pyragaičiai, kurie sušildys širdį ir patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems. Išbandykite šį receptą ir mėgaukitės namų virtuvės stebuklu!