1. Kvapni žiedinių kopūstų užkanda
Šis receptas labai paprastas, tačiau kvapas ir skonis – nepaprasti!
Reikės:
3 kg žiedinių kopūstų
1,5 kg pomidorų
1 kg paprikų
200 g petražolių
2 dideli česnako galvos
200 g augalinio aliejaus
100 g 9% acto
100 g cukraus (4 valg. š.)
60 g druskos (2 valg. š.)
Gaminimas:
Žiedinius kopūstus suskaidykite į mažus žiedynus ir virkite 5 minutes pasūdytame vandenyje. Išvirusius kopūstus nupilkite. Pomidorus, paprikas, petražoles ir česnakus sutrinkite mėsmale. Šią masę sumaišykite su žiediniais kopūstais, įpilkite aliejaus, acto, cukraus ir druskos. Viską virkite 10–15 minučių, o tuomet supilkite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite. Uždenkite šiltu pledu 24 valandoms.
Išeiga: apie 10 puslitrinių stiklainių.
2. Graikiška užkanda
Reikės:
500 g morkų
1 kg pupelių
1 kg paprikų
1 stiklinė aliejaus
2 kg pomidorų
Pora petražolių pundų
3 valg. š. druskos
2 aštrios paprikos
1 stiklinė česnako
500 g svogūnų
1 a. š. acto esencijos (70%)
Gaminimas:
Pupeles išmirkykite ir išvirkite. Svogūnus smulkiai supjaustykite, paprikas susmulkinkite, o morkas sutarkuokite stambia tarka. Kepkite aliejuje apie 20 minučių. Pomidorus, česnakus, aštrias paprikas ir petražoles sutrinkite mėsmale. Sumaišykite viską, įdėkite pupeles, druską ir actą. Troškinkite dar 15 minučių. Karštą mišinį sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite. Apvyniokite šiltai 12 valandų.
3. Burokėlių užkanda
Reikės:
3 kg burokėlių
1 kg morkų
1 kg paprikų
1 kg pomidorų
3 valg. š. druskos
200 g cukraus
0,5 l augalinio aliejaus
200–300 g 9% acto
Gaminimas:
Burokėlius ir morkas sutarkuokite stambia tarka, paprikas ir pomidorus susmulkinkite. Sumaišykite viską, virkite 30 minučių. Tada įpilkite actą ir virkite dar 10 minučių. Sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite.
4. Ryžių salotos „Mamos“
Reikės:
4 kg pomidorų
1,5 kg morkų
1 kg svogūnų
1 kg raudonųjų paprikų
400 g saulėgrąžų aliejaus
1–2 stiklinės apvaliųjų ryžių
100 g druskos
200 g cukraus
80 g acto
Gaminimas:
Pomidorus sutrinkite mėsmale, morkas sutarkuokite, svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o paprikas šiaudeliais. Sumaišykite su ryžiais, aliejumi, druska, cukrumi ir actu. Virkite 1 valandą, tuomet supilstykite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite. Apvyniokite, kad ryžiai pilnai išbrinktų.
5. Cukinijos aštriame padaže
Reikės:
3 kg cukinijų
1 aštri paprika
3 morkos
100 g česnako
1 stiklinė 9% acto
1 stiklinė augalinio aliejaus
1 stiklinė cukraus
2 valg. š. druskos
Gaminimas:
Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais arba juostelėmis. Česnakus ir morkas sumalkite mėsmale. Paruoškite marinatą: į didelį puodą supilkite aliejų, actą, cukrų ir druską. Užvirinkite. Sudėkite sumaltas daržoves ir virkite 5 minutes. Po to suberkite cukinijas ir virkite dar 25 minutes. Karštą mišinį sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite.
Išeiga: apie 3 litrus konservuotų cukinijų.
6. Konservuoti pomidorai su arbūzais
Reikės:
Pomidorų
Arbūzų (galite naudoti rožinius, nedapjautus)
Druskos
Cukraus
Acto
Gaminimas:
Į 3 litrų stiklainį sluoksniuokite pomidorus ir arbūzo gabalėlius (iš anksto pašalinkite sėklas ir nulupkite žievę). Pripilkite iki viršaus. Paruoškite marinatą: 1,2 l vandens užvirinkite su 3 valg. š. cukraus, 1,5 valg. š. druskos ir 1 valg. š. acto. Užpilkite verdančiu marinatu ir sterilizuokite 15 minučių. Užsukite stiklainius ir apvyniokite iki pilno atvėsimo.
7. “Grybų ikrai”
Reikės:
2 kg virtų grybų
1 didelė morka
2 svogūnai
2 dideli pomidorai
0,5 stiklinės aliejaus
2 a. š. druskos
Žiupsnelis cukraus
Malto juodojo pipiro
2 valg. š. acto
5 česnako skiltelės
Gaminimas:
Daržoves sumalkite mėsmale, sudėkite į puodą su aliejumi ir prieskoniais. Troškinkite 10 minučių, tada sudėkite sumaltus grybus ir troškinkite dar 20 minučių. Pabaigoje įpilkite acto, sutrintą česnaką ir supilstykite į stiklainius.
8. Salotos su burokėliais ir cukinijomis
Reikės:
3 kg burokėlių
3 kg cukinijų
1,5 kg svogūnų
3 valg. š. druskos
300 g cukraus
100 g 9% acto
0,5 stiklinės saulėgrąžų aliejaus
Gaminimas:
Burokėlius ir cukinijas sutarkuokite, svogūnus supjaustykite žiedais. Viską sumaišykite su cukrumi, druska, actu ir aliejumi. Palikite 30 minučių pastovėti, tada troškinkite 40 minučių. Karštą mišinį sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir palikite nakčiai apklotus šiltoje vietoje.
Skanaus!