Kai ruduo ima vis labiau šnibždėti apie artėjančią žiemą, o daržovių derlius – pats gausiausias, metas pasirūpinti šaltaisiais mėnesiais. Vienas universaliausių, kvapniausių ir kartu šildančių patiekalų stiklainyje – tai aštri baklažanų ikra. Ji puikiai tinka kaip užtepėlė ant duonos, garnyras prie mėsos ar net pagrindinis užkandis – ypač šaltą žiemos vakarą.
Ši versija – ne švelni, o lengvai pikantiška, su česnako ir aitriosios paprikos prieskoniu. Ir svarbiausia – viskas natūralu, be jokių konservantų.
Ingredientai (apie 3 litrus ikros)
Baklažanai (nedideli) – 500 g
Morkos – 2 vnt.
Svogūnai – 2 vidutiniai
Saldžioji paprika – 2 vnt.
Aitriosios paprikos (čili) – 2 vnt.
Pomidorai (saldūs, prinokę) – 400 g
Česnakai – 3 skiltelės
Alyvuogių aliejus (Extra Virgin) – 70 ml
Druska – 1 valg. šaukštas
Kaip gaminti – žingsnis po žingsnio
Daržovių paruošimas
Visas daržoves gerai nuplauk po tekančiu vandeniu.
Baklažanus supjaustyk nedideliais gabaliukais.
Svogūnus nulupk ir supjaustyk ketvirčiais.
Paprikas išvalyk nuo sėklų ir supjaustyk stambiau.
Morkas taip pat supjaustyk gabaliukais.
Pomidorus – per pusę.
Česnaką sutrink spaustuvu, čili pipirus susmulkink – šiuos ingredientus dar atidėk į šalį, jie bus naudojami vėliau.
Masažo malūnas – mėsmalė!
Visas paruoštas daržoves (išskyrus česnaką ir čili) permalk per mėsmalę. Jei neturi mėsmalės, gali naudoti smulkintuvą (blenderį), bet palik šiek tiek tekstūros – ikra turi būti ne tyrė, o grublėta.
Pirmas troškinimas
Gautą masę supilk į didelį puodą su storu dugnu. Supilk aliejų, įberk druską, gerai išmaišyk. Uždėk ant viryklės, užvirink, tada sumažink kaitrą iki silpnos.
Troškink po dangčiu apie 1 valandą, retkarčiais pamaišydamas.
Aštrumas ir aromatas – paskutiniu momentu
Po valandos į troškinamą masę įmaišyk smulkintą česnaką ir aitriąją papriką. Išmaišyk ir troškink dar 1 valandą. Per tą laiką ikra šiek tiek sutirštės ir įgaus intensyvesnį skonį.
Konservavimas
Kol ikra troškinasi, pasiruošk stiklainius – juos reikia sterilizuoti (garais, orkaitėje arba virintu vandeniu). Dangtelius – taip pat.
Karštą ikrą sudėk į sterilizuotus stiklainius, užsuk sandariai ir apversk aukštyn kojomis, apklok storu rankšluosčiu ar pledu. Palik atvėsti lėtai – taip susidarys vakuumas.
Laikyk vėsioje, tamsioje vietoje. Atidarius stiklainį, laikyk šaldytuve ir suvartok per kelias dienas.
Naudingi patarimai
Baklažanus rinkis kuo mažesnius, tamsiai violetinius – jie būna mažiau kartūs.
Jei nori mažiau aštrumo – dėk tik 1 čili pipirą arba pašalink iš jo sėklas.
Jeigu mėgsti rūgštesnį skonį – gali įdėti šaukštelį acto pačioje pabaigoje.
Puikiai tinka ir raudonieji svogūnai – jie suteiks saldumo ir spalvos.
Norisi žiemos viduryje prisiminti vasarą? Įdėk šiek tiek šviežių kapotų žalumynų (petražolių ar baziliko) prieš konservuodamas.
Išvada
Aštri baklažanų ikra žiemai – tai viena iš tų konservuotų daržovių užkandžių, kurios ne tik maloniai „kanda“, bet ir šildo savo skoniu. Tinka tiek ant skrudintos duonos riekės, tiek prie keptų bulvių ar net kaip vegetariškas troškinys.
Išbandyk šį receptą – o jei patiko, pasidalink su draugais ar parašyk komentaruose, kaip tau sekėsi. Skanaus ir jaukių žiemos vakarų!