Connect with us

Receptai

Biskvitinis vyšnių tortas su varškės kremu – klasikinis desertas, kuris niekada nenuvilia

Ieškote tobulo torto šventei, vasaros savaitgaliui ar net paprastam šeimos pasilepinimui? Siūlome receptą, kuris sužavės kiekvieną – biskvitinis tortas su vyšniomis ir varškės kremu. Jis ne tik atrodo elegantiškai, bet ir išsiskiria gaiviu skoniu, kuriame susilieja purus biskvitas, švelnus varškės kremas ir maloni vyšnių rūgštelė. Tai klasikinis, bet kartu labai šiuolaikiškas desertas, kuriuo verta papildyti savo receptų kolekciją.

Kodėl verta rinktis šį vyšnių tortą?

Lengvai pagaminamas – jokių sudėtingų technikų ar brangių ingredientų.

Natūralus skonis – be dirbtinių priedų, tortas tinka tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

Puikiai išlaiko formą – todėl tinka net tortų sluoksniavimui ar dekoravimui.

Galima ruošti iš šviežių ar šaldytų vyšnių – visus metus!

Šis tortas susideda iš dviejų tipų biskvitų – šviesaus ir šokoladinio – bei gardaus varškės kremo, kuris suteikia struktūros, švelnumo ir puikiai dera su vyšniomis. Torto skoniai susilieja į tobulą balansą – nei per saldu, nei per rūgštu, tiesiog taip, kaip reikia.

Ingredientai

Šviesiam biskvitui:

5 kiaušiniai

5 valg. šaukštai cukraus

5 valg. šaukštai kvietinių miltų

1 a. šaukštelis kepimo miltelių

30 ml aliejaus

40 ml verdančio vandens

Šokoladiniam biskvitui:

5 kiaušiniai

3 valg. šaukštai miltų

2 valg. šaukštai kakavos miltelių

5 valg. šaukštai cukraus

1 a. šaukštelis kepimo miltelių

30 ml aliejaus

40 ml verdančio vandens

Varškės kremui:

1,2 kg varškės (geriausia – riebesnės, pertrintos)

200 g cukraus pudros

200 ml 33 % riebumo grietinėlės

Papildomai:

150–200 g vyšnių be kauliukų (šviežių, šaldytų ar kompoto)

150 ml vandens + 50 g cukraus (sirupui biskvito sulaistymui)

Gaminimo eiga

Biskvitų kepimas

Šviesus biskvitas:

 

Kiaušinius atskirkite. Baltymus plakite su žiupsneliu druskos ir palaipsniui supilkite cukrų. Plakite iki standžių putų.

Įmaišykite trynius – švelniai, kad masė nesukristų.

Miltus su kepimo milteliais persijokite į kiaušinių masę, atsargiai sumaišykite mentele.

Supilkite aliejų ir verdantį vandenį – vėl sumaišykite.

Supilkite į kepimo formą (25 cm), išklotą kepimo popieriumi.

Kepkite 180 °C orkaitėje apie 35–40 minučių.

Atvėsinkite ir perpjaukite į 2 lygias dalis.

Šokoladinis biskvitas:

Procesas toks pat kaip šviesiam, tik miltus sumaišykite su kakava ir kepimo milteliais.

Kepkite irgi 180 °C temperatūroje, vėliau perpjaukite į 2 dalis.

Patarimas: Jei turite tik vieną kepimo formą, galite biskvitus kepti paeiliui.

Varškės kremo paruošimas

Varškę gerai pertrinkite per sietelį arba sutrinkite trintuvu, kad gautumėte visiškai vientisą masę.

Įpilkite grietinėlę ir cukraus pudrą, viską plakite mikseriu 3–4 minutes, kol gausite purų, lengvą kremą.

Vyšnių paruošimas

Jei naudojate šaldytas vyšnias, jas atšildykite ir gerai nusausinkite.

Jei tai vyšnios iš kompoto, nupilkite skystį ir naudokite kaip sirupą biskvitams sulaistyti.

Šviežias vyšnias galima šiek tiek pašutinti ant ugnies su šaukštu cukraus – gausite natūralų įdarą.

Sirupas biskvitams

150 ml vandens užvirinkite su 50 g cukraus. Atvėsinkite. Galite įlašinti šlakelį vyšnių likerio ar romo – jei tortas bus ne vaikams.

Torto surinkimas

Pirmasis sluoksnis – šokoladinis biskvitas, sulaistykite jį sirupu.

Užtepkite storą varškės kremo sluoksnį ir paskleiskite dalį vyšnių.

Dėkite šviesų biskvitą, vėl kremas + vyšnios.

Kitas šviesus biskvitas – tas pats procesas.

Galiausiai – antrasis šokoladinis biskvitas, sulaistykite ir užtepkite likusį kremą.

Galite papuošti tortą šviežiomis vyšniomis, šokolado drožlėmis arba tiesiog pabarstyti cukraus pudra.

Brendinimas ir pateikimas

Tortą privaloma laikyti šaldytuve bent 5–6 valandas, dar geriau – per naktį. Taip visi sluoksniai susijungs, biskvitas sudrėks, o skonis bus subalansuotas ir vientisas.

Apibendrinimas

Šis biskvitinis vyšnių tortas su varškės kremu – tai tobula harmonija tarp klasikinės kepyklos tradicijos ir vasariškos gaivos. Jį vertina ne tik šeimos nariai, bet ir svečiai – ypač jei norite nustebinti kažkuo naminiu, bet neprastu.

Patarimas:

šis receptas puikiai pritaikomas ir kitoms uogoms – mėlynėms, serbentams, avietėms. O jei norite dar šventiškesnio varianto – galite į varškės kremą įmaišyti truputį mascarponės.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Receptai

Marinuotos slyvos su česnaku „Slyvų delikatesas“

Šis receptas patiks mėgstantiems neįprastus derinius. Salstelėjusios, kvapnios, lengvai aštrios slyvos su česnaku – tai netikėta, tačiau nepaprastai gardi užkandėlė, puikiai deranti prie keptos mėsos, vištienos, ant grotelių keptų patiekalų ar net ant riekės duonos su sūriu.

Ingredientai (maždaug 1 kg slyvų be kauliukų):

Slyvos (tvirtos, nepernokę vaisiai) – 1 kg

Česnakas – 3 vidutinės galvutės

Vanduo – 800 ml

9 % actas – 80 ml

Cukrus – 250 g

Druska – 1,5 arbatinio šaukštelio

Kvapnusis pipiras (žirneliais) – 5 vnt.

Gvazdikėliai – 5 vnt.

Paruošimas

Slyvų paruošimas

Gerai nuplaukite slyvas, nusausinkite.

Kiekvieną slyvą perpjaukite išilgai iki pusės (kaip knygą), išimkite kauliuką, tačiau vaisių visiškai neperpjaukite – slyvos turi išlikti „uždaromos“.

Česnaką nulupkite ir supjaustykite vidutinio storumo plokštelėmis, tokiomis, kad jos lengvai tilptų į buvusio kauliuko vietą.

Į kiekvieną slyvą įdėkite po 1–2 česnako griežinėlius.

Tvarkingai ir gana tankiai sudėkite į paruoštus, sterilizuotus stiklainius (geriausiai tinka 500 ml talpos indeliai).

Marinato paruošimas

Į puodą supilkite vandenį ir sudėkite:

cukrų,

druską,

kvapniuosius pipirus,

gvazdikėlius.

Užvirinkite, tačiau acto kol kas nedėkite. Kai marinatas užvirs, supilkite jį į stiklainius su slyvomis – pilkite iki viršaus. Uždenkite steriliais dangteliais (bet dar neužsukite sandariai) ir palikite 4–6 valandoms kambario temperatūroje, kol slyvos visiškai atvės.

Pakartotinis užpylimas

Po atvėsimo nupilkite visą marinatą atgal į puodą.

Užvirinkite ir pavirkite 2–3 minutes.

Įberkite acto, dar kartą užvirinkite.

Vėl užpilkite slyvas šiuo jau su actu marinu, kad pilnai apsemtų.

Konservavimas

Nedelsdami sandariai užsukite stiklainius steriliais dangteliais.

Apverskite stiklainius aukštyn dangteliais, uždenkite šilta antklode arba rankšluosčiu.

Palikite visiškai atvėsti.

Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje – rūsyje arba spintelėje.

Papildomi patarimai:

Norėdami pikantiškesnio skonio, į kiekvieną stiklainį įdėkite nedidelį gabalėlį aitriosios paprikos.

Naudokite tvirtas, standžias slyvas – pernokę vaisiai suminkštės ir praras formą, o tvirtesni puikiai išlaikys struktūrą ir bus malonūs kramtyti.

Jeigu norite švelnesnio skonio, naudokite mažiau česnako – 2 galvutės vietoje 3.

Rezultatas

Po kelių savaičių slyvos prisigeria prieskonių, įgauna sodrų, saldžiarūgštį skonį su subtilia česnako nata. Tai išties netikėta, bet labai gurmaniška užkanda, kuri pradžiugins tiek šeimos vakarienėje, tiek šventinėje vaišių lėkštėje.

Ypač dera su:

kepta kiauliena ar jautiena,

ant žarijų keptomis dešrelėmis,

keptomis bulvėmis,

rūkytu sūriu ar fermentiniu sūriu.

Continue Reading

Receptai

Aromatinga barščių daržovių užpilo mišrainė žiemai – greitam ir sodriam burokėlių sriubos paruošimui

Barščių užpilo mišrainė – tai vienas praktiškiausių konservuotų namų gaminių žiemai. Ši daržovių bazė leidžia itin greitai ir paprastai paruošti sočią, kvapnią sriubą, išsaugant visas daržovių skonines savybes ir maistines medžiagas. Šį užpilą galima naudoti ne tik barščiams, bet ir įvairiems troškiniams ar padažams. Jis pagreitina gaminimą, ypač tada, kai nėra daug laiko ilgam daržovių pjaustymui ar troškinimui.

Iš pateikto kiekio išeina apie 2,6 litro užpilo – tai gali būti nuo 5 iki 7 stiklainėlių po 500 ml. Vienas toks stiklainis puikiai tinka vienam puodui barščių (3–4 litrams sriubos), o laikomas vėsioje vietoje jis išsilaiko visą žiemą.

Reikalingi ingredientai (svoris nurodytas jau nuluptų ir išvalytų daržovių)

Burokėliai – 1,4 kg

Pomidorai – 700 g

Saldžiosios (bulgariškos) paprikos – 500 g

Morkos – 500 g

Svogūnai – 500 g

Česnakas – 30 g

Rūkyta malta paprika – 1 valgomasis šaukštas

Citrinų rūgštis – 0,5 arbatinio šaukštelio

Augalinis aliejus – 200 ml

Druska – 1,5 valgomojo šaukšto

Cukrus – 80 g

9 % actas – 50 ml

Paruošimo eiga

Česnako paruošimas

Česnaką nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka arba susmulkinkite spaudykle. Atidėkite jį į šalį – naudosite vėliau, beveik pačioje gamybos pabaigoje.

Svogūnų kepimas

Svogūnus nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Įkaitinkite dalį aliejaus keptuvėje arba puode ir pakepinkite svogūnus, kol jie taps minkšti, permatomi, bet dar neapskrus. Pakepintus svogūnus sudėkite į didelį puodą.

Morkų paruošimas

Morkas nuvalykite ir supjaustykite šiaudeliais – galite naudoti specialią tarka arba daržovių pjaustyklę. Morkas šiek tiek apkepkite keptuvėje su aliejumi, kol lengvai pagels. Tada sudėkite prie svogūnų į puodą.

Paprikos

Paprikas nuplaukite, išimkite sėklas, supjaustykite plonais šiaudeliais arba juostelėmis. Apkepkite, kol suminkštės. Sudėkite į tą patį puodą su kitomis daržovėmis.

Burokėliai

Burokėlius nulupkite ir tarkuokite stambiai (galima naudoti korėjietiškų morkų tarka). Apkepkite su šlakeliu aliejaus kartu su citrinų rūgštimi. Citrinų rūgštis padės išsaugoti ryškią burokėlių spalvą terminio apdorojimo metu. Kai burokėliai šiek tiek suminkštėja, sudėkite juos į puodą su kitomis daržovėmis.

Pomidorai

Pomidorus supjaustykite nedideliais gabalėliais ir suberkite į puodą. Jei norite itin vientisos tekstūros, prieš tai galite pomidorus trumpai pavirti, nuimti odelę ir sutrinti blenderiu.

Troškinimas

Į puodą su visomis daržovėmis supilkite likusį aliejų, suberkite druską ir cukrų. Išmaišykite viską ir uždenkite dangčiu. Leiskite daržovėms troškintis ant vidutinės kaitros apie 20 minučių, retkarčiais pamaišant, kad neprisviltų.

Po 20 minučių įmaišykite rūkytą papriką ir sutarkuotą česnaką. Tada troškinkite dar 5 minutes, kad skoniai susijungtų ir prieskoniai atsiskleistų.

Paskutinis žingsnis – įpilkite actą, dar kartą gerai išmaišykite ir troškinkite dar 2 minutes. Actas veikia kaip natūralus konservantas ir užtikrina mišrainės ilgaamžiškumą.

Konservavimas

Kol daržovių mišinys karštas, nedelsiant jį sukrėskite į sterilizuotus stiklainius. Užsukite steriliais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir apklokite šiltu rankšluosčiu arba antklode. Palikite visiškai atvėsti kambario temperatūroje.

Laikymas

Užpilą galima laikyti tamsioje, vėsioje vietoje – sandėliuke, spintelėje ar rūsyje. Tinkamai konservuotas jis išsilaiko bent 12 mėnesių, o laikui bėgant skonis netgi pagerėja.

Papildomi patarimai

Naudokite mėsinius pomidorus, jie turi mažiau sulčių, todėl galutinis užpilas bus tirštesnis.

Norint stipresnio aromato, galima į troškinimo pabaigą įdėti lauro lapą, čiobrelių arba juodųjų pipirų žirnelių.

Atidarius stiklainį, užtenka užpilą įmaišyti į bulvių ir kopūstų sultinį bei pridėti virtos mėsos – barščiai paruošiami per 15–20 minučių, be jokio papildomo daržovių pjaustymo.

Išvada

Aromatingas barščių užpilo mišinys – tai nepamainoma pagalba šaltuoju metų laiku. Jis leidžia per kelias minutes paruošti sočią, kvapnią sriubą be ilgo daržovių ruošimo. Receptas paprastas, ingredientai prieinami, o skonis – kaip iš šviežių daržovių. Toks užpilas neabejotinai taps svarbia dalimi jūsų žiemos atsargų.

Continue Reading

Receptai

Naminis pomidorų padažas žiemai – universali užkanda ir pagardas

Šis padažas – tai ne tik skanus, bet ir labai praktiškas žiemos gaminys, kurį galima naudoti įvairiausiuose patiekaluose. Jis puikiai dera su mėsos troškiniais, virtais ar keptais patiekalais, žuvimi, taip pat puikiai tinka prie sriubų, ypač barščių. Tačiau dažnai padažas suvalgomas tiesiog užteptas ant duonos – jo sodrus, aštrus ir žolelėmis praturtintas skonis puikiai išryškėja ir šitaip.

Iš nurodyto ingredientų kiekio išeina apie 5 stiklainiai po 390 ml, o tai yra labai patogu – vienas stiklainis tinka 1–2 kartams. Šį padažą galima laikyti bute be šaldymo, jis puikiai išsilaiko visą žiemą ir net ilgiau.

Ingredientai

Pomidorai (geriausia slyviniai) – 1,5 kg

Saldžiosios paprikos – 0,5 kg

Aitriosios paprikos (didelės, raudonos) – 1 vnt

Šviežia petražolė – 50 g

Šviežia kalendra (kinžė) – 50 g

Druska – 30 g

Cukrus – 40 g

9 % maistinis actas – 80 ml

Česnakas – 2 didelės galvos

Maltas kalendros sėklų prieskonis arba maltas bazilikas – 10 g

Stiklainių paruošimas

Pirmiausia reikia pasiruošti stiklainius ir dangtelius. Juos būtina gerai išplauti ir sterilizuoti. Sterilizavimui galima naudoti kelis metodus: kaitinti stiklainius orkaitėje (apie 10–15 minučių 120 laipsnių temperatūroje), laikyti virš garų puode arba išvirti vandenyje. Dangtelius būtina trumpai pavirti. Šį žingsnį rekomenduojama atlikti iš anksto, kad vėliau karštą padažą būtų galima iš karto uždaryti.

Daržovių paruošimas

Pomidorus ir saldžiąsias paprikas nuplaukite, pašalinkite žiedkočius ir sėklas. Supjaustykite stambesniais gabalais, nes vis tiek visa masė bus malama.

Visus gabalėlius perleiskite per mėsmalę arba sutrinkite elektriniu trintuvu. Gautą mišinį supilkite į didelį puodą, uždekite ant vidutinės ugnies ir užvirkite. Kai tik užvirs, sumažinkite kaitrą, kad masė švelniai burbuliuotų.

Aitrumas ir žalumynai

Aitrioji paprika taip pat turi būti nuplauta, perpjauta pusiau ir pašalintos sėklos, kad skonis nebūtų per aštrus. Jei mėgstate aštriau, galima sėklų nedėti, bet pridėti antrą aitriosios paprikos ankštį.

Česnako skilteles nulupkite. Petražoles ir kalendrą gerai nuplaukite, nusausinkite, stambiai supjaustykite.

Visus šiuos ingredientus – aitriąją papriką, česnaką ir žalumynus – sumalkite mėsmale arba smulkiai susmulkinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.

Padažo virimas

Kai pomidorų ir paprikų masė užvirs, įberkite druskos ir cukraus. Virkite ant silpnos ugnies apie 30 minučių, kartkartėmis pamaišydami, kad nepridegtų.

Po pusvalandžio virimo į padažą sudėkite prieš tai paruoštą mišinį iš aitriosios paprikos, česnako ir žalumynų. Taip pat įberkite pasirinktą prieskonį – maltą kalendrą, jei norite autentiško kaukazietiško skonio, arba maltą baziliką, jei siekiate švelnesnio aromato.

Išmaišykite visą masę, pavirkite dar apie 5 minutes.

Acto įpylimas ir konservavimas

Paskutinis žingsnis – supilti 9 % acto – 80 ml. Įpilkite jį į vis dar verdantį padažą, išmaišykite ir virkite dar vieną minutę. Tuomet nedelsiant nukelkite nuo ugnies.

Karštą masę šaukštu arba samteliu supilstykite į iš anksto sterilizuotus stiklainius. Užsukite steriliais dangteliais, apverskite stiklainius dangteliais žemyn ir užklokite stora antklode ar pledu, kad lėtai atvėstų. Taip jie natūraliai užsikonservuos.

Papildomi patarimai

Aštrumo lygis – reguliuokite pagal savo skonį. Jei mėgstate stipriai aštrų, dėkite daugiau aitriųjų pipirų arba nepašalinkite jų sėklų.

Prieskoniai – maltas kalendros sėklų prieskonis suteikia stipresnį, žolelių turtingą poskonį, o bazilikas – švelnesnį, labiau europietišką.

Laikymas – padažą galima laikyti tamsioje spintoje ar sandėliuke, nebūtina šaldyti. Jis gali stovėti iki metų. Po kelių savaičių skonis dar labiau sustiprėja.

Išvada

Šis padažas – tai universalus, labai skanus ir kvapnus pagardas, kuris praturtins bet kokį žiemos patiekalą. Gaminimas neužima daug laiko, o rezultatas – vertas kiekvienos minutės. Laikykite šį receptą šalia mėgstamiausių – jis tikrai pasiteisins ne vieną kartą.

Continue Reading

POPULIARŪS STRAIPSNIAI

Receptai3 minutes ago

Marinuotos slyvos su česnaku „Slyvų delikatesas“

Šis receptas patiks mėgstantiems neįprastus derinius. Salstelėjusios, kvapnios, lengvai aštrios slyvos su česnaku – tai netikėta, tačiau nepaprastai gardi užkandėlė,...

Receptai7 minutes ago

Aromatinga barščių daržovių užpilo mišrainė žiemai – greitam ir sodriam burokėlių sriubos paruošimui

Barščių užpilo mišrainė – tai vienas praktiškiausių konservuotų namų gaminių žiemai. Ši daržovių bazė leidžia itin greitai ir paprastai paruošti...

Receptai2 days ago

Naminis pomidorų padažas žiemai – universali užkanda ir pagardas

Šis padažas – tai ne tik skanus, bet ir labai praktiškas žiemos gaminys, kurį galima naudoti įvairiausiuose patiekaluose. Jis puikiai...

Receptai2 days ago

Trapūs riestainėliai su lašinių taukais ir grietine – klasikinis naminis kepinys

Tai vienas iš tų paprastų, bet labai nostalgiškų receptų, kurio skonis dažnai primena vaikystę. Tokie riestainėliai ypač tinka prie puodelio...

Receptai2 days ago

Marinuoti pievagrybiai su baklažanais ir paprikomis žiemai – sodraus skonio daržovių mišrainė konservavimui

Šis receptas – puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta ruošti žiemos atsargas iš daržovių. Marinuoti pievagrybiai su baklažanais, morka ir paprika...

Receptai1 week ago

Marinuotos cukinijos žiemai su česnaku ir krapais pagal patikimą šeimos receptą

Marinuotos cukinijos – tai viena iš paprasčiausių, bet ne mažiau vertingų daržovių atsargų žiemai. Šios konservuotos daržovės išsiskiria švelniu skoniu,...

Receptai1 week ago

Marinuota žiedinių kopūstų ir brokolių daržovių mišrainė su pomidorais žiemai

Tai universali žiemai skirta daržovių mišrainė, kurios pagrindą sudaro žiediniai kopūstai ir brokoliai, papildyti pomidorais, morkomis, žalumynais ir švelniai aštriu...

Receptai1 week ago

Kaimiški bulviniai virtinukai su apkepinta svogūnų užpilu – paprastas patiekalas, tinkantis šeimos vakarienei

Bulviniai virtinukai, dar vadinami „palioškais“, yra vienas iš tų tradicinių patiekalų, kuriuos daugelis prisimena iš vaikystės. Tai paprastas, nebrangus ir...

Receptai2 weeks ago

Namų gamybos padažas, tinkantis mėsai, žuviai ir daržovėms – puiki alternatyva pirktiniam kečupui

Šis receptas – tai patikrintas būdas pasiruošti universalų padažą žiemai ar kasdieniam vartojimui. Jis gali sėkmingai pakeisti tradicinį kečupą, o...

Receptai2 weeks ago

Grybų ir kopūstų mišrainė žiemai – universali užkandėlė ir įdaras

Ši grybų ir kopūstų mišrainė žiemai – viena iš tų universalių daržovių konservavimo idėjų, kurią galima naudoti įvairiais būdais. Ji...

POPULIARU