Ar kada nors pajutote tą vaikystės kvapą, sklindantį iš virtuvės, kai mama ar močiutė kepdavo pyragėlius? Mieliniai, šiek tiek traškūs išorėje, bet minkšti ir purūs viduje. Įdaryta bulvių koše, kurioje paslėpti kvapnūs pakepinti grybai, šiek tiek skrudinto svogūno – skonis, kuris primena namus.
Šie kepti pyragėliai – ne tik puikus būdas pasilepinti savaitgalio pietums, bet ir puikus pasirinkimas iškylai, darbui ar net vaišėms. Jų galima pasigaminti daugiau ir suvalgyti tiek karštus, tiek šaltus – jie išlieka tokie pat gardūs.
Šiame recepte pasidalinsiu, kaip žingsnis po žingsnio pasigaminti šiuos klasikinio skonio pyragėlius su bulvių ir grybų įdaru. Taip pat – patarimais, kaip tešla būtų puri, o įdaras – sodrus ir aromatingas.
Reikalingi ingredientai
Tešlai (apie 14–16 pyragėlių):
480 g kvietinių miltų (gali prireikti šiek tiek daugiau ar mažiau)
300 ml šilto vandens
7 g sausų greito veikimo mielių
1 valg. šaukštas cukraus
1 arb. šaukštelis druskos
30 ml augalinio aliejaus (tešlai)
Aliejaus kepimui (geriau neutralaus skonio, pvz., saulėgrąžų)
Įdarui:
500 g virtų bulvių
250 g pievagrybių (galima naudoti ir kitus grybus)
1 vidutinio dydžio svogūnas
3 valg. šaukštai aliejaus kepimui
Druska ir pipirai – pagal skonį
Gaminimo eiga
Įdaro ruošimas
Pirmiausia pasirūpinkime įdaru – kad jis spėtų atvėsti prieš dedant į tešlą.
Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje su aliejumi, kol taps auksinis. Tada sudėkite smulkintus pievagrybius ir kepkite, kol išgaruos visos išsiskyrusios sultys. Tuo metu bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, sutrinkite į vientisą košę.
Sumaišykite bulvių košę su keptais grybais ir svogūnais. Pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais, galite pridėti ir žiupsnelį čiobrelių ar petražolių. Atidėkite atvėsti.
Mielinės tešlos paruošimas
Ši tešla labai universali – tinka ne tik keptiems, bet ir orkaitėje keptiems pyragėliams.
Mieles išmaišykite šiltame vandenyje su cukrumi. Palikite 10 min., kol suputos. Tuo metu sumaišykite miltus su druska. Supilkite mielių mišinį, aliejų ir minkykite tešlą apie 7–10 min., kol taps minkšta, elastinga, bet šiek tiek lipni. Tešlą patepkite aliejumi, dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 1 valandai, kol padvigubės.
Pyragėlių formavimas
Pakilusią tešlą padalinkite į 14–16 dalių, formuokite rutuliukus. Kiekvieną švelniai iškočiokite į 10–12 cm skersmens paplotėlį.
Dėkite įdaro (apie 1 valgomą šaukštą), užspauskite kraštus. Svarbu gerai suspausti, kad kepant neišbėgtų. Pyragėlius dėkite siūle žemyn, leiskite dar 15 min. pakilti.
Kepimas
Įkaitinkite keptuvėje daugiau aliejaus (apie 1–2 cm sluoksnį). Kepkite pyragėlius ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Iškeptus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
Naudingi patarimai
Tešlos drėgnumas: nebijokite, jei tešla šiek tiek limpa – kuo minkštesnė, tuo puriau iškeps.
Įdaro variantai: galite grybų vietoje naudoti kopūstus, varškę ar net troškintą mėsą.
Vegetariška versija: šis receptas visiškai be mėsos, tačiau sotus ir maistingas.
Kam tinka šis receptas?
Kai norisi kažko sotaus ir naminio
Iškylautojams – puikus pasirinkimas į gamtą
Vaikams į mokyklą ar sau į darbą
Prie sultinio ar sriubos – tarsi dvigubas džiaugsmas
Apibendrinimas
Šie kepti pyragėliai – vienas tų paprastų, bet nepralenkiamai skanių patiekalų. Jie telpa delne, bet džiugina kaip visas pietų stalas. Išbandykite – galbūt jie taps jūsų šeimos nauju mėgstamiausiu patiekalu.