Karštą dieną norisi kuo gaivesnio, lengvo ir tuo pačiu sotiško patiekalo. Tradicinė rusų okroška – puikus pasirinkimas, tačiau ji dažnai ruošiama su raugintu kviečių ar rugių kvašu. Siūlome verčiau paruošti vasarišką okrošką su kefyru ir gazuotu vandeniu – ji bus subtiliai rūgštoka, gaivi ir neįpareigojanti. Tokioje versijoje okroška puikiai tiks pietums ar vakarienei, o jos pagrindą sudaro daržovių, virtos mėsos ir žalumynų mišinys, užpilamas skysčiu. Receptą galima koreguoti pagal savo skonį: keisti daržoves, praturtinti virtiena ar žuvimi, eksperimentuoti su prieskoniais.
Ingredientai (4–5 porcijoms)
Daržovėms ir garnyrui
Vištienos filė (ar kita virtiena) – 1 vnt. (apie 200–250 g)
Bulvės – 3 vidutinio dydžio (apie 300 g)
Agurkai – 4 vnt. (arba 2 agurkai ir 2 ridikėliai)
Ridikėliai – 5–6 vnt.
Kiaušiniai – 2 vnt.
Svogūnų laiškai – 3–4 stiebai
Šviežias krapų ir petražolių sąžalynas – po saują
Užpilui
Kefyras (~1 % riebumo) – 1 l
Gazuotas vanduo (ne saldintas) – 1 l
Druska – pagal skonį (apie 1–1,5 arbatinio šaukštelio)
Papildomi prieskoniai (nebūtini)
Maltos juodosios paprikos žiupsnelis
Šiek tiek garstyčių miltelių arba lašas citrinos sulčių
Paruošimo eiga
Ledukai su žalumynais
Kad okroška būtų ypač gaivi, patartina naudoti ledukų su įšaldytais žalumynų lapeliais – jie atrodys dekoratyviai ir suteiks papildomo aromato. Įšaldykite žiedadulkes arba smulkintus krapus/petražoles ledukų formelėse, užpilkite verdančiu atvėsintu vandeniu ir laikykite šaldiklyje.
Virtos sudedamosios dalys
Įverdama sūri bulves ir vištienos filę:
Bulves nulupkite, perpjaukite stambiais kubeliais ir virkite pasūdytame vandenyje apie 15–20 min., kol taps minkštos.
Vištienos filę suberkite į atskirą puodą, užpilkite vandeniu, pasūdykite ir virkite 12–15 min. Po to išimkite, atvėsinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
Kiaušinius virkite kietai (10 min. nuo užvirimo momento). Atvėsinkite šalto vandens srove, nulupkite. Vieną kiaušinį susmulkinkite kubeliais, kitą – sutarkuokite stambia tarka – taip okroška atrodys įdomiau.
Daržovių paruošimas
Agurkus duokite pagal norą: du kubeliais, du sutarkuokite.
Ridikėlius supjaustykite plonomis griežinėliais.
Svogūnų laiškus, krapus ir petražoles smulkiai supjaustykite.
Maišymas ir skonio reguliavimas
Dideliame dubenyje sujunkite visas paruoštas “sausas” sudedamąsias dalis: bulves, vištieną, abi kiaušinių rūšis, agurkus, ridikėlius, žalumynus.
Pabarstykite druska, malta paprika ir, jei norite, trupučiu garstyčių miltelių. Kruopščiai, bet atsargiai išmaišykite.
Užpilo paruošimas
Dubenyje arba ąsočiuose sumaišykite kefyrą su gazuotu vandeniu santykiu apie 1:1. Pirmiausia užpilkite nedidelį kiekį ir paragaukite – jei reikia, įdėkite druskos ar šlakelį citrinos sulčių. Tada supilkite likusį mišinį.
Pateikimas
Į atskiras lėkštes arba vieną bendrą salotinę dėkite paruoštą daržovių ir mėsos mišinį. Ant viršaus dėkite ledukus su krapais, užpilkite kefyro‑vandens užpilą. Patiekite tuoj pat – kol ledukai dar tirpsta, o okroška išlieka vėsiai gaivi.
Patiekimo patarimai
Skonio gyvybingumui: įpilkite porą lašų garstyčių arba šlakelį obuolių acto.
Tekstūrai: naudokite dalį daržovių tarkuotų, dalį pjaustytų – taip bus smagiau kramtyti.
Baltymų praturtinimui: vietoje vištienos filė panaudokite virtą kumpį, virta kiaulieną ar krevetes.
Veganiškai versijai: vietoje kefyro imkite augalinį jogurtą ir gazuotą vandenį, mėsą – rūkyti pupelių kotletukai.
Kodėl verta rinktis šią okroškos versiją?
Gaivumas – ledai su žolelėmis ir gazuotas vanduo sukuria nepakartojamą pojūtį.
Paprastumas – nereikia raugti kvietinio kvašo, pakanka turėti kefyrą.
Universalumas – receptą lengva pritaikyti pagal turimus ingredientus ir skonį.
Tradicijų ir naujovių derinys – klasikinė okroškos idėja atgyja moderniai.
Išvada
Okroška su kefyru ir gazuotu vandeniu – puikus sprendimas tiems, kas nori greito, gaivaus ir sotiško patiekalo be ilgų ruošos procedūrų. Jos rūgštelė, žolelių aromatas ir ledų gaivumas suteiks malonų kontrastą karštai dienai. Būkite drąsūs eksperimentuoti su daržovėmis, žolelėmis ir baltymų šaltiniais – ir jūsų okroška visuomet išliks ypatinga.
Skanaus!