Connect with us

Receptai

Kvapni Svarainių Uogienė Šaltam Metui

Svarainiai yra ne tik gardus, bet ir labai naudingas vaisius, todėl jų uogienė yra puikus pasirinkimas žiemos atsargoms. Ši uogienė išlaiko svarainių gabalėlius, kurie verdant lieka traškūs ir nepraranda savo formos. Tai puikus priedas prie arbatos ar desertų. Štai kaip ją pasigaminti:

Ingredientai:

1 kg svarainių
1 kg cukraus
Paruošimo laikas:
Daugiau nei 1 valanda

Paruošimo būdas:

Svarainių paruošimas:

Pradėkite nuo svarainių kruopštaus plovimo. Gerai nusausinkite vaisius. Svarainius perpjaukite perpus, tuomet dar kartą perpus, kad gautumėte ketvirčius. Išimkite sėklas, o tada supjaustykite ketvirčius skiltelėmis ir galiausiai smulkiais kubeliais. Svarainiai yra gana kieti, todėl šis pjovimo eiliškumas palengvins darbą.

Pirmasis virimo etapas:

Supjaustytus svarainius sudėkite į puodą ir užpilkite tiek vandens, kad jie būtų visiškai apsemti. Užvirkite ir virkite ant nedidelės ugnies apie 20 minučių. Po to svarainius išgriebkite iš vandens kiaurasamčiu ir padėkite į atskirą indą. Svarainių nuovirą pasilikite – jo reikės sirupui.

Sirupo paruošimas:

Į didesnį puodą supilkite cukrų ir pridėkite 1 stiklinę svarainių virimo skysčio už kiekvieną kilogramą cukraus. Jei naudojate 3 kilogramus svarainių ir tiek pat cukraus, reikės 3 stiklinių skysčio. Kaitinkite mišinį iki užvirimo, nuolat maišant. Prieš užveriant, ant paviršiaus gali susidaryti putos, kurias reikia nuimti šaukštu. Kai sirupas užverda, sumažinkite ugnį ir virkite dar apie 20 minučių. Patikrinkite sirupą – jei lašas ant lėkštės neišteka, o išlaiko savo formą, sirupas yra paruoštas.

Uogienės virimas:

Į puodą su sirupu sudėkite virtus svarainius. Užvirkite ir sumažinkite ugnį iki vidutinės. Virkite dar apie 10 minučių. Po to dar sumažinkite ugnį, kad uogienė vos vos virsnotų, ir virkite dar apie 30 minučių, retkarčiais pamaišant. Jei ir toliau susidaro putos, jas nuimkite. Patikrinkite uogienę tokiu pačiu būdu, kaip ir sirupą.

Uogienės supilstymas:

Karštą uogienę iškart supilkite į švarius, sausus ir sterilizuotus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais ir apverskite stiklainius dangteliais žemyn. Palikite juos atvėsti. Atvėsusią uogienę laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Svarainių uogienė puikiai tinka tiek žiemai, tiek dovanoms. Svarbu, kad procesas būtų atliktas kruopščiai, o stiklainiai – tinkamai paruošti, kad uogienė išliktų šviežia ir skani ilgą laiką.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Receptai

Greiti ir gardūs pyragėliai su kiaušiniais ir žalumynais iš lavašo – vos per 10 minučių!

Jei mėgstate gardžius, bet paprastus patiekalus, kurie paruošiami greitai, šis receptas kaip tik jums. Pyragėliai su virtu kiaušiniu ir žaliuoju svogūnu iš lavašo – tai puikus sprendimas užkandžiams, pusryčiams ar net vakarienei. Jie paruošiami vos per keliolika minučių, o rezultatas – traškūs išorėje, švelnūs ir kvapnūs viduje. Svarbiausia – jokio tešlos minkymo ar ilgo laukimo, viskas paprasta, greita ir be streso.

Kas tai per pyragėliai?

Šie pyragėliai – tai tarsi greita klasikinio įdaro versija, supakuota į ploną lavašą vietoje tradicinės mielinės tešlos. Lavašas tampa traškus ir auksinės spalvos iškepus orkaitėje, o įdaras su virtu kiaušiniu, šviežiu žalumynu ir šiek tiek majonezo suteikia kreminį, švelnų skonį. Jie labai tinka, kai reikia greitai pamaitinti šeimą ar netikėtai užsukusius svečius.

Ingredientai:

Lavašas – 2 vnt. (geriausia naudoti stačiakampį, ploną)

Kiaušiniai – 8 vnt. (virti)

Kiaušinis – 1 vnt. (žalias, aptepimui)

Žaliasis svogūnas – 1 ryšulėlis

Majonezas – 4 valgomieji šaukštai

Druska – pagal skonį

Kaip pasiruošti?

Iš anksto pasiruoškite įdarą

Kiaušinius išvirkite kietai (apie 10 minučių nuo užvirimo), atvėsinkite ir nulupkite. Tuomet sutarkuokite juos stambia tarka. Žaliuosius svogūnus nuplaukite ir smulkiai sukapokite. Į dubenį sudėkite tarkuotus kiaušinius, svogūnus, įberkite druskos pagal skonį ir įmaišykite majonezą. Masė turi būti vientisa, bet ne per skysta.

Paruoškite lavašą

Lavašą išskleiskite ant lygaus paviršiaus. Jei jis labai didelis – galite jį perpjauti išilgai per pusę. Iš kiekvieno lakšto padarykite 4 stačiakampius ar kvadratus, priklausomai nuo pageidaujamo dydžio. Ant vieno krašto dėkite po šaukštą įdaro ir suformuokite pyragėlį – sulankstykite kaip voką ar suvožkite kaip suktinuką.

Aptepimas – svarbus žingsnis

Žalią kiaušinį suplakite ir su šepetėliu patepkite kiekvieno pyragėlio paviršių. Tai padės gauti gražią, blizgančią ir auksinę plutelę. Jei norite – galite pabarstyti sezamais ar džiovintais žolelėmis.

Kepimas

Pyragėlius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C (arba 180 °C su ventiliatoriumi) ir kepkite pyragėlius apie 10–15 minučių, kol jie taps gražiai parudavę ir traškūs.

Patarimai ir variacijos:

Majonezo alternatyva: jei norite šiek tiek sveikesnio įdaro – vietoje majonezo galite naudoti graikišką jogurtą su trupučiu garstyčių.

Papildomas skonio sluoksnis: į įdarą galima įdėti šiek tiek tarkuoto fermentinio ar kietojo sūrio – jis išsilydys ir suteiks sūrumo bei papildomo kvapo.

Prieskoniai: pagardinkite įdarą pipirais, džiovintais krapais ar net žiupsneliu česnako miltelių – suteiksite gilesnį skonį.

Kada šie pyragėliai praverčia?

Šie pyragėliai yra tikra išsigelbėjimo lazda, kai reikia greito užkandžio ar pusryčių, bet nenorite gaišti laiko prie sudėtingų receptų. Jie puikiai tinka:

į darbą ar mokyklą (net ir šalti išlieka skanūs),

kaip užkandis iškylai ar kelionei,

vaikų gimtadienio stalui – maži, patogūs ir skanūs.

Pabaigai:

Šis receptas įrodo, kad gardžiam patiekalui nereikia daug laiko ar sudėtingų ingredientų. Vos keli produktai, keliolika minučių darbo – ir štai jūsų stalas jau puošiamas traškiais, aromatingais pyragėliais. Tinka ir pradedantiesiems virtuvėje, ir tiems, kurie nori sutaupyti laiką.

Išbandykite – patiks ne tik jums, bet ir visai šeimai!

Continue Reading

Receptai

Minkštos ir kvapnios bandelės su kriaušių įdaru – tobulas desertas jaukiems vakarams

Šios purios mielinės bandelės su saldžiai rūgštoku kriaušių įdaru ir trapia streizelio trupinėlėmis ant viršaus tiesiog tirpsta burnoje. Kvapni tešla, karamelizuotų kriaušių gaivumas ir traški viršutinė plutelė sukuria tobulą desertą tiek kasdienai, tiek šventei. Išbandykite ir įsitikinsite – jos tikrai vertos pastangų!

Reikalingi ingredientai:

Tešlai:

~500 g kvietinių miltų

7 g sausų mielių (arba 20 g šviežių)

80 g cukraus

½ a.š. druskos

250 ml šilto pieno

80 g ištirpinto sviesto

1 kiaušinis

1 kiaušinio baltymas (trynį pasiliekame bandelių aptepimui)

1 v.š. aliejaus (tešlos patepimui)

Įdarui:

600 g nuluptų ir susmulkintų kriaušių

50 g cukraus

20 g sviesto

1 a.š. citrinos sulčių

1 a.š. kukurūzų krakmolo

Streizeliui (trupiniams):
20 g miltų

10 g cukraus

1 a.š. vanilinio cukraus

10 g šalto sviesto

Papildomai:

1 trynys + 1 v.š. pieno (bandelėms aptepti)

sviestas (jei norėsite patepti ką tik iškeptas bandeles)

Paruošimas žingsnis po žingsnio:

Mielinės tešlos ruošimas:

Į šiltą pieną suberkite mieles ir cukrų. Išmaišykite, uždenkite ir leiskite pastovėti 10 minučių, kad mielės suaktyvėtų.

Kitame dubenyje sumaišykite miltus su druska. Supilkite mielių mišinį, įmuškite kiaušinį, įdėkite ištirpintą sviestą ir kiaušinio baltymą. Maišykite, kol susiformuos vientisa tešla. Minkykite, kol taps elastinga. Jei reikia, pridėkite šiek tiek miltų – jų kiekis gali kisti priklausomai nuo jų rūšies ir drėgmės.

Suformuotą tešlą ir dubenį patepkite aliejumi, uždenkite plėvele ir palikite šiltoje vietoje 1–1,5 val. Tešla turi padvigubėti.

Kriaušių įdaro paruošimas:

Kriaušes nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite gabaliukais. Cukrų sumaišykite su krakmolu.

Įkaitinkite keptuvę su sviestu, sudėkite kriaušes, apšlakstykite citrinos sultimis ir kepkite iki minkštumo. Tuomet suberkite cukraus ir krakmolo mišinį. Maišykite, kol įdaras sutirštės. Perkelkite į dubenį, uždenkite plėvele “kontaktui” ir atvėsinkite.

Formavimas:

Iškilusią tešlą iškočiokite į 3–4 mm storio stačiakampį. Supjaustykite į kvadratus maždaug 10×10 cm dydžio (gausite apie 16 vienetų).

Ant kiekvieno kvadrato dėkite šaukštą įdaro ir sujunkite priešingus kampus, suformuodami „vokelį“. Sudėkite bandeles ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30 min., kad dar šiek tiek pakiltų.

Streizelio trupiniai:

Miltus, cukrų ir vanilinį cukrų sumaišykite dubenyje. Įdėkite šaltą sviestą ir pirštais sutrinkite į smulkius trupinius.

Kepimas:

Kiekvienos bandelės viduryje stikline padarykite nedidelę įdubą, patepkite bandeles plakiniu iš trynio ir pieno.

Į įdubas dėkite po šaukštą kriaušių įdaro, apibarstykite trupiniais.

Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol gražiai pagels.

Jei norite minkštesnės plutelės – dar karštas bandeles patepkite sviestu.

Rezultatas:

Iš orkaitės ištrauktos bandelės būna kvapnios, traškios išorėje, minkštos viduje. Kriaušių įdaras suteikia malonų saldžiarūgštį skonį, o trupiniai – papildomo trapumo. Puikiai tinka prie arbatos ar kavos, ypač rudens ar žiemos vakarais.

Continue Reading

Receptai

Rūgštelės dvelksmas vasariškam stalui: marinuoti agurkėliai su agrastais

Jeigu mėgstate netikėtus, bet subtiliai subalansuotus skonių derinius, šis receptas kaip tik jums. Marinuoti agurkėliai su agrastais – tai ne tik originalus žiemos užkandis, bet ir puikus būdas įtraukti į racioną kiek primirštą, bet labai vertingą uogą. Ši konservacija ne tik žavi savo pikantišku skoniu, bet ir stebina traškumu, kurio taip ieškome šaltuoju metų laiku atidarydami stiklainį agurkėlių.

Kodėl verta marinuoti su agrastais?

Agrastai suteikia šiam receptui ypatingą rūgštelę, kuri kartu su tradiciniais prieskoniais (česnaku, krienais, krapais, gvazdikėliais) sukuria švelniai aštrų, gaivų skonį. Be to, agrastai yra turtingi vitaminais C, A ir antioksidantais, tad šis receptas – tai ir skonis, ir nauda sveikatai.

Reikalingi ingredientai (apie 4 litrų ir 3 x 700 ml stiklainiams):

4 kg smulkių, šviežių agurkėlių

0,5 kg agrastų (geriausiai tinka neprinokę, žalsvi)

1 česnako galvutė

10 vyšnių lapelių

5 juodųjų serbentų lapai

1 didelis krieno lapas

1 krapų skėtis

10 juodųjų pipirų žirnelių

10 gvazdikėlių žiedų

1 krieno šaknies gabaliukas

3,5 litro vandens

2 valg. šaukštai druskos 1 litrui vandens

3 valg. šaukštai cukraus 1 litrui vandens

80 ml 9% acto 1 litrui vandens

Žingsnis po žingsnio: kaip pasiruošti

Paruošimas

Pirmiausia gerai nuplaukite agurkus ir nupjaukite jų galus. Tuomet pamerkite į šaltą vandenį maždaug 3 valandoms – tai padės jiems išlikti traškiems po marinavimo. Tuo metu nuplaukite visus lapus ir žoleles, nusausinkite.

Žolelių mišinys

Smulkiai supjaustykite vyšnių ir serbentų lapus, krienų lapą, krapų skėtį, krieno šaknį ir česnaką. Iš viso turėtų gautis kvapni ir aštroka žolelių ir šaknų masė. Į kiekvieną iš sterilizuotų stiklainėlių įdėkite maždaug po šaukštą šio mišinio.

Agurkų ir agrastų sluoksniavimas

Į stiklainius glaudžiai sudėkite agurkus, tarp jų paskirstykite šiek tiek agrastų – jie suteiks papildomo rūgštumo ir malonaus skonio.

Pirmasis užpylimas

Užvirinkite vandenį ir užpilkite stiklainius verdančiu vandeniu iki viršaus. Palikite pastovėti 15 minučių, tuomet vandenį nupilkite atgal į puodą. Šį žingsnį pakartokite dar kartą – taip agurkėliai lengvai blanširuojami.

Marinato virimas

Į nupiltą vandenį suberkite druską, cukrų, įdėkite juodųjų pipirų ir gvazdikėlių. Pavirkite apie 10 minučių. Pačioje pabaigoje įpilkite acto. Atsargiai užpilkite šiuo karštu marinatu agurkus stiklainiuose.

Konservavimas

Užsukite stiklainius sterilizuotais dangteliais, apverskite juos aukštyn kojomis ir apklokite šiltu pledu. Palikite taip atvėsti iki kambario temperatūros – dažniausiai tai užtrunka per naktį.

Patarimai:

Jei norite aštresnio skonio – įdėkite šiek tiek aitriosios paprikos.

Agrastus galite keisti rausvaisiais – jie suteiks įdomesnę spalvinę gamą.

Stenkitės naudoti kuo mažesnius agurkėlius – jie geriau įsisotina marinatu ir išlieka traškesni.

Apibendrinimas

Marinuoti agurkėliai su agrastais – tai ne tik skanus, bet ir gana netikėtas receptas, kuris puikiai tiks tiems, kurie mėgsta tradicinį lietuvišką konservavimą, bet nori šiek tiek paįvairinti savo žiemos atsargas. Šie agurkėliai puikiai dera prie mėsos patiekalų, virtų bulvių ar net ant šventinio stalo.

Continue Reading

POPULIARŪS STRAIPSNIAI

Receptai15 hours ago

Greiti ir gardūs pyragėliai su kiaušiniais ir žalumynais iš lavašo – vos per 10 minučių!

Jei mėgstate gardžius, bet paprastus patiekalus, kurie paruošiami greitai, šis receptas kaip tik jums. Pyragėliai su virtu kiaušiniu ir žaliuoju...

Receptai15 hours ago

Minkštos ir kvapnios bandelės su kriaušių įdaru – tobulas desertas jaukiems vakarams

Šios purios mielinės bandelės su saldžiai rūgštoku kriaušių įdaru ir trapia streizelio trupinėlėmis ant viršaus tiesiog tirpsta burnoje. Kvapni tešla,...

Receptai16 hours ago

Rūgštelės dvelksmas vasariškam stalui: marinuoti agurkėliai su agrastais

Jeigu mėgstate netikėtus, bet subtiliai subalansuotus skonių derinius, šis receptas kaip tik jums. Marinuoti agurkėliai su agrastais – tai ne...

Receptai1 day ago

Šaltos sriubos stebuklas: su kefyru, gazuotu vandeniu ir kalnu daržovių

Karštą dieną norisi kuo gaivesnio, lengvo ir tuo pačiu sotiško patiekalo. Tradicinė rusų okroška – puikus pasirinkimas, tačiau ji dažnai...

Receptai1 day ago

Kiaušiniai įdaryti grybais – paprasta, gardu ir šventiška

Įdaryti kiaušiniai – tai viena iš tų klasikinių užkandžių rūšių, kuri niekada neišeina iš mados. Jie puikiai tinka tiek kasdieniam...

Receptai5 days ago

Traškūs džiūvėsėliuose apvolioti pievagrybiai – greitas ir skanus užkandis

Traškūs pievagrybiai – tai puikus užkandis, tinkantis tiek vakarėliui, tiek paprastam pasisėdėjimui su šeima. Jie puikiai dera tiek kaip užkandis,...

Receptai5 days ago

Vištienos kepsneliai sūrio tešloje – švelnūs, sultingi ir be galo skanūs

Jeigu ieškote greito, gardaus ir neįmantriai pagaminamo patiekalo vakarienei ar pietums, vištienos kepsneliai sūrio tešloje bus puikus pasirinkimas. Šiame recepte...

Receptai2 weeks ago

Užpilamas pyragas su kopūstais – lengvas receptas kiekvienai dienai – be minkymo, be vargo ir su daug skonio

Jeigu ieškote paprasto, bet labai gardaus recepto, kuris tiktų tiek pusryčiams, tiek lengviems pietums ar vakarienei – šis užpilamas pyragas...

Receptai2 weeks ago

Minkšti, traškūs ir sotūs: kepti pyragėliai su bulvėmis ir grybais

Ar kada nors pajutote tą vaikystės kvapą, sklindantį iš virtuvės, kai mama ar močiutė kepdavo pyragėlius? Mieliniai, šiek tiek traškūs...

Receptai2 weeks ago

Paprasti sluoksniuoti pyragėliai su mėsa

Šie traškūs pyragėliai iš sluoksniuotos tešlos – puikus pasirinkimas tiek šventėms, tiek paprastam savaitgalio pietų stalui. Įdaras iš maltos mėsos,...

POPULIARU