Šie pyragėliai puikiai tiks tiems, kas nori greitai paruošiamo, bet labai skanaus patiekalo. Tešla minkoma rankomis arba su tešlos maišytuvu, o įdarui naudojama malta mėsa, kurią galima pagardinti įvairiais prieskoniais. Pagrindinis šių pyragėlių privalumas – jie greitai gaminami ir kepami orkaitėje, todėl nereikia stovėti prie keptuvės.
Ingredientai
Tešlai reikės:
240 ml šilto vandens (apie 35–40°C)
1 kiaušinis
2 valg. šaukštai augalinio aliejaus
500 g kvietinių miltų (geriausia – 550D rūšies)
1 valg. šaukštas cukraus
1 arb. šaukštelis druskos
1,5 arb. šaukštelio sausų mielių
Įdarui reikės:
600 g maltos mėsos (kiaulienos, vištienos arba jautienos)
1 vidutinio dydžio svogūnas
Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
1 arb. šaukštelis džiovintų žolelių (čiobreliai, bazilikai ar raudonėliai) – nebūtina
Papildomai:
1 kiaušinis pyragėlių aptepimui
Miltai pabarstymui
Paruošimo eiga
Tešlos ruošimas
Pirmiausia į didelį dubenį supilkite šiltą vandenį. Vanduo neturėtų būti per karštas, nes per didelė temperatūra gali sunaikinti mieles, ir tešla nekils.
Į vandenį suberkite cukrų, druską ir sausas mieles. Palikite 5–10 minučių, kol mielės suputos – tai reiškia, kad jos aktyvavosi ir pradėjo veikti.
Po to įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų ir po truputį berkite miltus. Maišykite šaukštu arba minkykite rankomis, kol tešla taps minkšta ir elastinga. Jei tešla per daug limpa prie rankų, galima šiek tiek pabarstyti miltais, tačiau svarbu nepadauginti, kad ji neišeitų per kieta.
Užminkytą tešlą uždenkite švariu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje maždaug 1 valandai, kol ji padvigubės.
Įdaro paruošimas
Kol tešla kyla, pasiruoškite įdarą.
Svogūną smulkiai supjaustykite arba sumalkite mėsmale. Jei norite, kad įdaras būtų sultingesnis, galite svogūną lengvai pakepinti keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Sumaišykite maltą mėsą su svogūnu, pagardinkite druska, pipirais ir, jei naudojate, džiovintomis žolelėmis. Gerai išmaišykite, kad visi prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.
Pyragėlių formavimas
Kai tešla pakyla, išverskite ją ant miltais pabarstyto paviršiaus ir šiek tiek paminkykite. Tada iškočiokite į maždaug 5 mm storio stačiakampį.
Ant tešlos tolygiai paskleiskite maltos mėsos įdarą, palikdami 1–2 cm kraštelį laisvą. Tada tešlą susukite į tvirtą ritinį, tarsi gamintumėte vyniotinį.
Aštriu peiliu supjaustykite ritinį maždaug 4–5 cm storio gabalėliais.
Kiekvieno gabalėlio kraštus šiek tiek užspauskite iš vienos pusės, kad įdaras neiškristų.
Pyragėlius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, palikdami tarp jų šiek tiek vietos, nes kepant jie dar išsipūs.
Kepimas
Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
Kiaušinį lengvai išplakite šakute ir aptepkite juo kiekvieno pyragėlio viršų. Tai padės jiems įgauti gražią auksinę spalvą.
Kepkite pyragėlius apie 25–30 minučių, kol jie taps gražiai apskrudę ir įgaus auksinį atspalvį.
Patarimai ir rekomendacijos
Mėsos pasirinkimas: galite naudoti tiek vištienos, tiek kiaulienos ar jautienos faršą. Jei norite sultingesnio įdaro, į maltą mėsą galite įmaišyti šiek tiek vandens ar pieno (apie 2–3 valg. šaukštus).
Tešlos skonis: jei norite dar minkštesnių pyragėlių, galite dalį vandens pakeisti pienu.
Papildomi priedai: be svogūno, į mėsos įdarą galima dėti smulkintų česnakų, tarkuotų morkų ar net šiek tiek sūrio.
Kaip laikyti pyragėlius? Jei nesuvalgote visų iš karto, galite juos laikyti sandariame inde arba uždengus rankšluosčiu – taip jie ilgiau išliks minkšti. Taip pat galite pyragėlius šaldyti – prieš valgant tereiks pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje.
Patiekimas
Šie pyragėliai puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Jie dera su įvairiais padažais – česnakiniu, pomidorų, grietinės ar net aštriu BBQ padažu.
Taip pat galima patiekti su šviežiomis daržovėmis ar raugintais agurkais – tai suteiks patiekalui dar daugiau skonio.
Galutinis rezultatas
Pyragėliai išeina minkšti, purūs ir labai aromatingi. Jie yra puikus pasirinkimas, kai norisi greito, bet sotaus ir skanaus užkandžio. Kadangi tešlą lengva paruošti, su šiuo receptu gali susitvarkyti net ir pradedantieji kulinarai.
Skanaus!