Connect with us

Receptai

Minkšti ir purūs tinginių pyragėliai su sultingu mėsos įdaru – greitas ir skanus užkandis be vargo

Šie pyragėliai puikiai tiks tiems, kas nori greitai paruošiamo, bet labai skanaus patiekalo. Tešla minkoma rankomis arba su tešlos maišytuvu, o įdarui naudojama malta mėsa, kurią galima pagardinti įvairiais prieskoniais. Pagrindinis šių pyragėlių privalumas – jie greitai gaminami ir kepami orkaitėje, todėl nereikia stovėti prie keptuvės.

Ingredientai

Tešlai reikės:

240 ml šilto vandens (apie 35–40°C)
1 kiaušinis
2 valg. šaukštai augalinio aliejaus
500 g kvietinių miltų (geriausia – 550D rūšies)
1 valg. šaukštas cukraus
1 arb. šaukštelis druskos
1,5 arb. šaukštelio sausų mielių

Įdarui reikės:

600 g maltos mėsos (kiaulienos, vištienos arba jautienos)
1 vidutinio dydžio svogūnas
Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
1 arb. šaukštelis džiovintų žolelių (čiobreliai, bazilikai ar raudonėliai) – nebūtina

Papildomai:

1 kiaušinis pyragėlių aptepimui
Miltai pabarstymui

Paruošimo eiga

Tešlos ruošimas

Pirmiausia į didelį dubenį supilkite šiltą vandenį. Vanduo neturėtų būti per karštas, nes per didelė temperatūra gali sunaikinti mieles, ir tešla nekils.

Į vandenį suberkite cukrų, druską ir sausas mieles. Palikite 5–10 minučių, kol mielės suputos – tai reiškia, kad jos aktyvavosi ir pradėjo veikti.

Po to įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų ir po truputį berkite miltus. Maišykite šaukštu arba minkykite rankomis, kol tešla taps minkšta ir elastinga. Jei tešla per daug limpa prie rankų, galima šiek tiek pabarstyti miltais, tačiau svarbu nepadauginti, kad ji neišeitų per kieta.

Užminkytą tešlą uždenkite švariu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje maždaug 1 valandai, kol ji padvigubės.

Įdaro paruošimas

Kol tešla kyla, pasiruoškite įdarą.

Svogūną smulkiai supjaustykite arba sumalkite mėsmale. Jei norite, kad įdaras būtų sultingesnis, galite svogūną lengvai pakepinti keptuvėje su trupučiu aliejaus.

Sumaišykite maltą mėsą su svogūnu, pagardinkite druska, pipirais ir, jei naudojate, džiovintomis žolelėmis. Gerai išmaišykite, kad visi prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.

Pyragėlių formavimas

Kai tešla pakyla, išverskite ją ant miltais pabarstyto paviršiaus ir šiek tiek paminkykite. Tada iškočiokite į maždaug 5 mm storio stačiakampį.

Ant tešlos tolygiai paskleiskite maltos mėsos įdarą, palikdami 1–2 cm kraštelį laisvą. Tada tešlą susukite į tvirtą ritinį, tarsi gamintumėte vyniotinį.

Aštriu peiliu supjaustykite ritinį maždaug 4–5 cm storio gabalėliais.

Kiekvieno gabalėlio kraštus šiek tiek užspauskite iš vienos pusės, kad įdaras neiškristų.

Pyragėlius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, palikdami tarp jų šiek tiek vietos, nes kepant jie dar išsipūs.

Kepimas

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.

Kiaušinį lengvai išplakite šakute ir aptepkite juo kiekvieno pyragėlio viršų. Tai padės jiems įgauti gražią auksinę spalvą.

Kepkite pyragėlius apie 25–30 minučių, kol jie taps gražiai apskrudę ir įgaus auksinį atspalvį.

Patarimai ir rekomendacijos

Mėsos pasirinkimas: galite naudoti tiek vištienos, tiek kiaulienos ar jautienos faršą. Jei norite sultingesnio įdaro, į maltą mėsą galite įmaišyti šiek tiek vandens ar pieno (apie 2–3 valg. šaukštus).

Tešlos skonis: jei norite dar minkštesnių pyragėlių, galite dalį vandens pakeisti pienu.

Papildomi priedai: be svogūno, į mėsos įdarą galima dėti smulkintų česnakų, tarkuotų morkų ar net šiek tiek sūrio.

Kaip laikyti pyragėlius? Jei nesuvalgote visų iš karto, galite juos laikyti sandariame inde arba uždengus rankšluosčiu – taip jie ilgiau išliks minkšti. Taip pat galite pyragėlius šaldyti – prieš valgant tereiks pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje.

Patiekimas

Šie pyragėliai puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Jie dera su įvairiais padažais – česnakiniu, pomidorų, grietinės ar net aštriu BBQ padažu.

Taip pat galima patiekti su šviežiomis daržovėmis ar raugintais agurkais – tai suteiks patiekalui dar daugiau skonio.

Galutinis rezultatas

Pyragėliai išeina minkšti, purūs ir labai aromatingi. Jie yra puikus pasirinkimas, kai norisi greito, bet sotaus ir skanaus užkandžio. Kadangi tešlą lengva paruošti, su šiuo receptu gali susitvarkyti net ir pradedantieji kulinarai.

Skanaus!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Receptai

Traškūs džiūvėsėliuose apvolioti pievagrybiai – greitas ir skanus užkandis

Traškūs pievagrybiai – tai puikus užkandis, tinkantis tiek vakarėliui, tiek paprastam pasisėdėjimui su šeima. Jie puikiai dera tiek kaip užkandis, tiek kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų. Gaminimo būdas paprastas, o rezultatas pranoks lūkesčius – auksinės spalvos, traškūs ir sultingi grybai.

Šiame recepte pievagrybiai gali būti kepti aliejuje arba orkaitėje – pasirinkite pagal savo norą. Jei mėgstate sveikesnius variantus, rekomenduoju kepti orkaitėje, tačiau greitesniam užkandžiui tiks ir klasikinis kepimas aliejuje.

Reikės šių ingredientų:

500 g šviežių pievagrybių

2 kiaušiniai

60 g miltų

100 g džiūvėsėlių (galite naudoti panką arba paprastus)

50 g tarkuoto parmezano (nebūtina, bet suteikia ypatingo skonio)

1 arbatinis šaukštelis česnako miltelių

1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos

Druska ir pipirai pagal skonį

Aliejus kepimui arba orkaitės kepimui

Kaip gaminti traškius pievagrybius?

Paruoškite grybus

Pievagrybių nereikia plauti po tekančiu vandeniu, nes jie greitai sugeria drėgmę ir tampa vandeningi. Vietoj to, švelniai nuvalykite juos drėgna šluoste arba specialia daržovių šepetėliu.
Didelius grybus perpjaukite per pusę, o mažesnius galite palikti sveikus.

Paruoškite apvoliojimo mišinius

Paimkite tris atskiras gilias lėkštes ar dubenėlius:

Pirmoje dubenėlyje lengvai paplakite kiaušinius su žiupsneliu druskos ir pipirų.

Į antrą dubenėlį suberkite miltus.

Trečiame sumaišykite džiūvėsėlius su tarkuotu parmezanu (jei naudojate), česnako milteliais, saldžiąja paprika, druska ir pipirais.

Apvoliokite grybus

Kiekvieną grybą pirmiausia apvoliokite miltuose, tada panardinkite į plaktus kiaušinius, o galiausiai apvoliokite džiūvėsėlių mišinyje.
Šiek tiek paspauskite, kad apvalkalas gerai priliptų prie grybo.

Kepkite pasirinktiniu būdu

Kepimas aliejuje:

Įkaitinkite aliejų keptuvėje arba gruzdintuvėje iki 170–180 °C temperatūros.

Kepkite grybus mažomis partijomis, kad jie keptų tolygiai.

Kepkite apie 3–4 minutes, kol grybai taps auksinės spalvos ir traškūs.

Iškeptus grybus išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

Kepimas orkaitėje:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

Ant kepimo skardos patieskite kepimo popierių ir lengvai patepkite jį aliejumi.

Išdėliokite apvoliotus grybus vienu sluoksniu ir šiek tiek apipurkškite aliejumi.

Kepkite 20–25 minutes, per vidurį kepimo apversdami, kad gražiai apskrustų iš abiejų pusių.

Patiekimas

Traškius grybus patiekite dar šiltus, kartu su mėgstamu padažu. Puikiai tinka įvairūs padažai: jogurto su česnaku, čili, medaus-garstyčių arba paprastas grietinės padažas.
Šie grybai taip pat puikiai dera prie salotų, bulvių patiekalų ar net keptų mėsos kepsnių.

Naudingi patarimai:

Jeigu norite dar stipresnio skonio, į džiūvėsėlius galite įmaišyti daugiau prieskonių: maltų pipirų, čili miltelių ar net smulkintų žolelių.

Jei naudojate panką (japoniškus stambius džiūvėsėlius), grybai bus dar traškesni.

Kepant orkaitėje, nepamirškite grybų šiek tiek patepti aliejumi – taip plutelė bus traškesnė.

Kodėl verta išbandyti šį receptą?

Šis patiekalas žavi savo paprastumu, greita paruošimo eiga ir puikiu skoniu. Pievagrybiai išlieka sultingi, o traški džiūvėsėlių plutelė suteikia malonų kontrastą. Toks užkandis patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams.
Be to, tai puiki idėja vegetarams arba tiems, kurie nori praturtinti savo mitybą skaniu ir nesudėtingu patiekalu.

Continue Reading

Receptai

Vištienos kepsneliai sūrio tešloje – švelnūs, sultingi ir be galo skanūs

Jeigu ieškote greito, gardaus ir neįmantriai pagaminamo patiekalo vakarienei ar pietums, vištienos kepsneliai sūrio tešloje bus puikus pasirinkimas. Šiame recepte vištienos filė išlieka labai minkšta ir sultinga, o sūrio ir prieskonių derinys suteikia patiekalui ypatingą aromatą ir skonį.

Vištiena – viena iš universaliausių mėsų, kurią galima ruošti įvairiausiais būdais. Tačiau kartais norisi kažko naujo ir ypatingo, o ne paprasto kepto filė gabaliuko. Šis receptas kaip tik toks – pagaminsite greitai, o rezultatas nustebins net pačius išrankiausius.

Reikės šių ingredientų:

2 vištienos filė (apie 500 g)

2 kiaušiniai

70 g kieto sūrio (gouda, emmentalio ar panašaus tipo)

2 valgomieji šaukštai kukurūzų krakmolo

Druska pagal skonį

Juodieji pipirai pagal skonį

Džiovintas česnakas pagal skonį

Aliejus kepimui

Kaip pasigaminti vištienos kepsnelius sūrio tešloje?

Paruoškite mėsą

Vištienos filė nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Tuomet supjaustykite filė skersai raumenų pluošto maždaug 1 cm storio riekelėmis. Tokios „šaybės“ geriau išlaiko sultis ir tampa itin minkštos.
Kiekvieną gabaliuką uždenkite maistine plėvele ir švelniai pamuškite su virtuviniu plaktuku. Svarbu nepermušti – norime, kad mėsa būtų plonesnė, bet neišdraskyta.

Paruoškite sūrio tešlą

Į didesnį dubenį įmuškite kiaušinius. Įberkite druskos, pipirų ir džiovinto česnako pagal savo skonį. Suberkite du šaukštus kukurūzų krakmolo.
Tada sutarkuokite kietą sūrį smulkia tarka ir įdėkite į tą patį dubenį. Viską gerai išmaišykite šakute arba šluotele iki vientisos masės.

Marinuokite mėsą

Į gautą tešlą sudėkite paruoštas vištienos riekeles. Gerai jas išmaišykite, kad visas paviršius būtų padengtas sūrio-kiaušinių mišiniu. Palikite marinuotis maždaug 10 minučių. Per tą laiką mėsa šiek tiek prisigers prieskonių ir taps dar skanesnė.

Kepkite kepsnelius

Įkaitinkite keptuvę su nedideliu kiekiu aliejaus. Sudėkite vištienos gabaliukus vienu sluoksniu ir kepkite ant vidutinės ugnies. Kepkite 2–3 minutes iš vienos pusės, kol kepsneliai gražiai apskrus ir taps auksinės spalvos.
Apverskite ir dar pakepkite iš kitos pusės. Kadangi vištiena plona, kepimo užteks neilgo – svarbu jos neperkepti, kad išliktų sultinga.

Patiekite

Kepsnelius išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų perteklinis aliejus. Patiekite šiltus su šviežiomis daržovėmis, ryžiais, bulvių koše ar tiesiog kaip užkandį su mėgstamu padažu.

Papildomi patarimai:

Jeigu norite dar intensyvesnio skonio, į tešlą galite įberti šiek tiek maltos saldžiosios paprikos arba įlašinti šaukštelį garstyčių.

Kukurūzų krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu, bet kukurūzų krakmolas suteikia traškesnę plutelę.

Šie kepsneliai puikiai tinka net ir atšalę, todėl juos galite pasiimti į darbą ar iškylą.

Kodėl verta išbandyti šį receptą?

Šie vištienos kepsneliai – tikras atradimas tiems, kurie vertina paprastumą ir skonį. Minimalus ingredientų kiekis, greita gamyba ir nepriekaištingas rezultatas leidžia šį receptą naudoti tiek kasdieniams, tiek šventiniams stalui.
Sūrio danga ne tik suteikia vištienai aromato ir papildomo minkštumo, bet ir išlaiko jos sultis viduje, todėl kiekvienas kąsnis tiesiog tirpsta burnoje.

Išbandykite šį receptą jau šiandien ir įsitikinkite, kaip lengva namuose paruošti tobulus, minkštus ir gardžius vištienos kepsnelius!

Continue Reading

Receptai

Užpilamas pyragas su kopūstais – lengvas receptas kiekvienai dienai – be minkymo, be vargo ir su daug skonio

Jeigu ieškote paprasto, bet labai gardaus recepto, kuris tiktų tiek pusryčiams, tiek lengviems pietums ar vakarienei – šis užpilamas pyragas su kopūstais kaip tik jums. Jis greitai paruošiamas, nereikalauja daug produktų ir net neprimena klasikinio pyrago – tai daugiau sūrus apkepas, kuris puikiai pasiseka kiekvieną kartą.

Užpilamas pyragas su kopūstais yra labai mėgstamas rusiškoje virtuvėje, o Lietuvoje taip pat vis labiau populiarėja. Ir ne be reikalo – jis sotus, švelnaus skonio, lengvai virškinamas ir labai greitai dingsta nuo stalo.

Kodėl verta kepti šį pyragą?

Pirmiausia – tai tikrai greitas receptas. Jums nereikės maišyti mielinės tešlos, kildinti, laukti. Tiesiog sumaišysite visus ingredientus, užpilsite ant kopūstų įdaro ir kepsite. Be to, šį pyragą galite pritaikyti pagal savo skonį – įdėti keptų svogūnų, šiek tiek tarkuotos morkos, sūrio ar net varškės. Receptas labai universalus.

Dar viena priežastis – kopūstai. Ypač jauna kopūstė vasarą turi švelnų saldžiarūgštį skonį, daug skaidulų, vitaminų ir puikiai tinka šiltiems patiekalams. Net tie, kurie paprastai nemėgsta kopūstų, dažnai nustemba, kaip skaniai jie suskamba šio pyrago viduje.

Reikalingi ingredientai

Tešlai:

3 kiaušiniai

5 valgomieji šaukštai grietinės (tinka ir riebi, ir liesesnė)

3 valgomieji šaukštai majonezo

4 šaukštai kvietinių miltų su kaupu

2 šaukštai kukurūzų miltų (galite keisti kvietiniais)

1 pakelis kepimo miltelių

žiupsnelis druskos

Įdarui:

apie 500 g jaunos kopūstės

mėgstamos šviežios žolelės – krapai, svogūnų laiškai ar petražolės

Kaip gaminti šį pyragą?

Paruoškite įdarą

Kopūstus labai smulkiai supjaustykite. Jei naudojate žiemos kopūstą – prieš tai galite truputį patroškinti. Jauną kopūstą tiesiog sumaišykite su smulkintomis žolelėmis, įberkite žiupsnelį druskos ir šiek tiek paminkykite rankomis – tai padės kopūstui suminkštėti ir išskirti natūralių sulčių.

Paruoškite tešlą

Į dubenį įmuškite 3 kiaušinius, įberkite šiek tiek druskos ir šluotele ar šakute išplakite. Įmaišykite grietinę ir majonezą, išmaišykite iki vientisos masės. Tuomet įberkite miltus su kepimo milteliais (juos geriausia persijoti per sietelį) ir vėl išmaišykite, kol gausite vientisą tešlą. Ji turėtų būti tokios konsistencijos kaip tiršta grietinė – jei per skysta, įdėkite šiek tiek daugiau miltų.

Sluoksniuokite pyragą

Paruoškite kepimo formą – patepkite aliejumi ir pabarstykite trupučiu miltų ar manų kruopų. Supilkite pusę tešlos. Ant jos tolygiai paskleiskite kopūstų įdarą. Lengvai prispauskite šaukštu. Tuomet užpilkite likusia tešlos dalimi ir paskirstykite, kad uždengtų visą paviršių.

Kepkite

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pyragą kepkite apie 30 minučių, kol viršus gražiai apskrus, o vidus bus iškepęs. Patikrinti galite mediniu pagaliuku – jeigu jis ištraukiamas sausas, pyragas jau paruoštas.

Patiekite

Šį pyragą galite patiekti tiek šiltą, tiek visiškai atvėsusį. Jis skanus vienas arba su šaukštu grietinės, šviežiomis daržovėmis ar lengva sriuba.

Patarimai ir variacijos

Vietoj grietinės galima naudoti natūralų jogurtą.

Jei norite sotesnio varianto – pridėkite šiek tiek smulkinto kumpio ar virto kiaušinio.

Kopūstų įdarą galima paskaninti keptais svogūnais ar česnaku.

Vietoj kopūstų galima naudoti špinatus ar tarkuotas morkas.

Apibendrinimas

Šis užpilamas pyragas su kopūstais – tai vienas iš tų patiekalų, kurie gimsta iš paprastų produktų, bet savo skoniu gali nustebinti visą šeimą. Jis puikiai tinka tiek darbo dienai, tiek savaitgaliui, kai norisi kažko šilto, sotaus ir naminio.

Išbandykite šį receptą ir galbūt jis taps jūsų nauju mėgstamiausiu šeimos patiekalu.

Continue Reading

POPULIARŪS STRAIPSNIAI

Receptai1 day ago

Traškūs džiūvėsėliuose apvolioti pievagrybiai – greitas ir skanus užkandis

Traškūs pievagrybiai – tai puikus užkandis, tinkantis tiek vakarėliui, tiek paprastam pasisėdėjimui su šeima. Jie puikiai dera tiek kaip užkandis,...

Receptai1 day ago

Vištienos kepsneliai sūrio tešloje – švelnūs, sultingi ir be galo skanūs

Jeigu ieškote greito, gardaus ir neįmantriai pagaminamo patiekalo vakarienei ar pietums, vištienos kepsneliai sūrio tešloje bus puikus pasirinkimas. Šiame recepte...

Receptai1 week ago

Užpilamas pyragas su kopūstais – lengvas receptas kiekvienai dienai – be minkymo, be vargo ir su daug skonio

Jeigu ieškote paprasto, bet labai gardaus recepto, kuris tiktų tiek pusryčiams, tiek lengviems pietums ar vakarienei – šis užpilamas pyragas...

Receptai1 week ago

Minkšti, traškūs ir sotūs: kepti pyragėliai su bulvėmis ir grybais

Ar kada nors pajutote tą vaikystės kvapą, sklindantį iš virtuvės, kai mama ar močiutė kepdavo pyragėlius? Mieliniai, šiek tiek traškūs...

Receptai1 week ago

Paprasti sluoksniuoti pyragėliai su mėsa

Šie traškūs pyragėliai iš sluoksniuotos tešlos – puikus pasirinkimas tiek šventėms, tiek paprastam savaitgalio pietų stalui. Įdaras iš maltos mėsos,...

Receptai1 week ago

Aštri baklažanų ikra žiemai – aromatinga, soti ir šildanti

Kai ruduo ima vis labiau šnibždėti apie artėjančią žiemą, o daržovių derlius – pats gausiausias, metas pasirūpinti šaltaisiais mėnesiais. Vienas...

Receptai2 weeks ago

Atviri mieliniai pyragėliai su sūriu ir česnaku

Ar mėgsti naminius pyragėlius, kurie gardžiai kvepia iš orkaitės ir puikiai tinka tiek pietums, tiek pasilepinimui su puodeliu arbatos? Šie...

Receptai2 weeks ago

Minkšti pyragėliai keptuvėje su kopūstais ir šonine

Šie kepti pyragėliai – tai paprastas, senoviškas, bet labai skanus patiekalas, kurį galima paruošti net ir tada, kai namuose nėra...

Receptai2 weeks ago

Naminiai kefyro sausainiai: paprastas ir greitas receptas

Jeigu ieškote paprasto, greitai paruošiamo ir nepaprastai skanaus kepinio, šie kefyro sausainiai taps puikiu pasirinkimu. Jie minkšti, lengvai saldūs, o...

Receptai2 weeks ago

Sūrio užkandis ant traškučių: greita, skanu ir labai paprasta

Jeigu norite greitai paruošti užkandį, kuris būtų ir skanus, ir atrodytų patraukliai ant stalo, šis sūrio užkandis ant traškučių taps...

POPULIARU