Naminiai kepiniai visada suteikia jaukumo ir džiaugsmo. Kai orkaitėje kepa gardus pyragas, namuose pasklinda nepakartojamas kvapas, kuris sužadina apetitą ir primena šiltus šeimos vakarus. Sūrio pyragas – tai vienas iš tų kepinių, kuris niekada neatsibosta ir visuomet sulaukia didelio susidomėjimo tiek tarp suaugusiųjų, tiek tarp vaikų.
Šio pyrago tešlą ypač verta išbandyti, nes ji gaminama su varške. Tai suteikia kepiniui ypatingo švelnumo, minkštumo ir lengvos trapios tekstūros. Sūrio įdaras su česnaku ir provanso žolelėmis praturtina pyrago skonį ir suteikia jam subtilų pikantišką poskonį. Tai nėra paprastas sūrio pyragas – jo skonis ir kvapas tikrai nepaliks abejingų.
Kodėl verta išbandyti šį pyragą?
Lengvai randami produktai. Visi ingredientai yra paprasti ir lengvai prieinami bet kuriame prekybos centre.
Greitas paruošimas. Tešlą lengva užminkyti, ji nereikalauja sudėtingų gamybos procesų, todėl net pradedantieji kepėjai nesusidurs su sunkumais.
Nuostabus skonis. Derinys tarp švelnios varškės tešlos ir kvapnaus sūrio įdaro suteikia kepiniui išskirtinį skonį.
Universalumas. Šis pyragas puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek kaip užkandis prie arbatos ar net kaip lengvas patiekalas pietums.
Ingredientai tešlai
250 g varškės (galima naudoti bet kokio riebumo)
2 vištų kiaušiniai
230 g kvietinių miltų
150 g sviesto (geriausia – kuo riebesnio)
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
0,5 arbatinio šaukštelio cukraus
0,5 arbatinio šaukštelio sodos
Ingredientai įdarui
300 g kietojo sūrio
1 valgomasis šaukštas grietinės (tinka bet kokio riebumo)
1 vištų kiaušinis
1 skiltelė česnako
1 arbatinis šaukštelis provanso žolelių
1 arbatinis šaukštelis sezamo sėklų (papuošimui)
Gaminimo eiga
Tešlos paruošimas
Pirmiausia reikia išlydyti sviestą. Tai galima padaryti gilioje keptuvėje arba puode ant silpnos ugnies, svarbu neperkaitinti ir neleisti jam užvirti. Kai sviestas ištirps, į jį suberiama druska, cukrus ir soda, viskas gerai išmaišoma.
Į šią masę dedama varškė ir kiaušiniai, tada persijojami kvietiniai miltai. Tešla minkoma tol, kol tampa vientisa ir elastinga. Ji turi būti minkšta, bet nelipni. Paruošta tešla dalinama į dvi lygias dalis. Viena dalis iškočiojama ir išklojama kepimo formoje (apie 24 cm skersmens), padarant kraštelius.
Įdaro ruošimas
Įdarui sūris stambiai sutarkuojamas, česnakas smulkiai supjaustomas arba išspaudžiamas per spaudą. Į dubenį dedamas tarkuotas sūris, česnakas, kiaušinis ir grietinė. Viskas gerai išmaišoma, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
Paruošta įdaro masė tolygiai paskleidžiama ant tešlos pagrindo.
Pyrago formavimas ir kepimas
Antrąją tešlos dalį reikia iškočioti į ploną lakštą ir uždėti ant įdaro. Kraštai užspaudžiami, kad įdaras neišbėgtų kepant. Viršų galima apibarstyti sezamo sėklomis, kad pyragas įgautų dar daugiau skonio ir malonaus traškumo.
Orkaitė įkaitinama iki 180 laipsnių temperatūros, pyragas kepamas apie 40 minučių, kol paviršius įgauna gražią auksinę spalvą.
Baigiamasis etapas
Iškepęs pyragas paliekamas atvėsti apie 10–15 minučių, kad būtų lengviau pjaustomas. Jis gali būti patiekiamas tiek šiltas, tiek atvėsęs – skonis išlieka puikus.
Patarimai skaniausiam rezultatui
Jei norite dar pikantiškesnio skonio, į įdarą galite įdėti smulkiai pjaustytų alyvuogių ar saulėje džiovintų pomidorų.
Norint išgauti ypatingai švelnią tekstūrą, varškę galima pertrinti per sietelį arba sutrinti blenderiu.
Jei mėgstate sūresnius kepinius, galite naudoti brandintą sūrį, pavyzdžiui, parmezaną ar čederį.
Tešlą galima palaikyti šaldytuve apie valandą prieš kepimą – tuomet ji taps dar elastingesnė.
Kodėl verta išbandyti šį receptą?
Šis pyragas – tai puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta sūrų, gardų ir aromatingą kepinį. Jis gali tapti puikiu pusryčių ar užkandžių pasirinkimu, tinkamas net šventiniam stalui. Be to, jo gamyba nereikalauja ypatingų įgūdžių, todėl jį gali išbandyti net tie, kurie retai kepa pyragus.
Šis receptas patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams, nes tešlos minkštumas ir sūrio aromatas sukuria nepakartojamą derinį. O geriausia tai, kad iškeptas pyragas išlieka skanus net ir kitą dieną, todėl jį galima pasiruošti iš anksto.
Išbandykite šį naminį sūrio pyragą ir mėgaukitės puikiu skoniu!