Connect with us

Receptai

Namų gamybos virta kapota dešra su jautiena ir vištiena

Ši namų gamybos dešra – puikus pasirinkimas ieškantiems natūralaus skonio ir kokybės. Paruošimas užtrunka šiek tiek laiko, tačiau rezultatas vertas kiekvienos minutės: kvapni, švelni, išraiškingo skonio dešra, puikiai tinkanti tiek pusryčiams, tiek sumuštiniams ar šventiniam stalui.

Ingredientai:

jautiena – 1,5 kg

vištienos šlaunelių mėsa be kaulų ir odos – 2 kg

nitritinė druska – 75 g

šaltas jautienos ar vištienos sultinys – 350 ml

medus – 1 valgomasis šaukštas

malti raudonieji saldūs pipirai – 2 valg. šaukštai

stambiai maltas juodasis pipiras – 1 valg. šaukštas

muskato riešutas – 0,5 valg. šaukšto

džiovintas česnakas (maltas) – 1 valg. šaukštas

džiovintas krapas – 1 valg. šaukštas

džiovintas bazilikas – 1 valg. šaukštas

juodieji pipirai žirneliais (sultiniui)

dešrų apvalkalas (poliamidinė plėvelė, 60 mm skersmens)

Paruošimas:

Sultinio paruošimas

Iš vištienos šlaunelių kaulų išvirkite sultinį. Į vandenį įdėkite šiek tiek druskos bei keletą juodųjų pipirų žirnelių. Užvirus virkite ant silpnos ugnies apie 30–40 minučių. Sultinį perkoškite ir visiškai atvėsinkite – geriausia laikyti šaldytuve, kad būtų tikrai šaltas, kai dėsite į faršą.

Mėsos paruošimas

Išskirkite riebesniąją jautienos dalį ir ją kartu su vištienos oda sumalkite per smulkią mėsmalės grotelę. Liesesnę jautienos dalį bei vištienos šlaunelių filė supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais.

Faršo ruošimas

Sumaišykite maltą mėsą su kubeliais pjaustyta mėsa. Įdėkite šaukštą medaus ir gerai išmaišykite. Atskirame inde sumaišykite nitritinę druską su visais prieskoniais ir suberkite į mėsos masę. Palaipsniui pilkite šaltą sultinį, tuo pačiu rankomis ar maišytuvu labai gerai minkykite masę, kol ji taps vientisa, klampi ir elastinga. Tai gali užtrukti 10–15 minučių.

Kimšimas į apvalkalą

Paruoštą faršą dėkite į dešros apvalkalą – stenkitės kimšti kuo standžiau, kad neliktų oro tarpų. Jei pastebite burbulus – pradurkite adatėle. Gerai užriškite abu galus. Palikite batonėlius pakabintus kambario temperatūroje 1–2 valandoms, kad mėsos mišinys „susistovėtų“.

Virimas

Dešras virkite 80–85 °C temperatūroje (temperatūrą kelkite palaipsniui). Virimo trukmė priklauso nuo dešros storio – maždaug 1,5–2 valandos. Nepersistenkite – svarbu, kad centras pasiektų apie 72–75 °C.

Atvėsinimas ir brandinimas

Išvirtas dešras nedelsiant perpilkite šaltu vandeniu arba padėkite po šaltu dušu, kad kuo greičiau atvėstų. Tuomet pakabinkite vėsioje patalpoje arba šaldytuve ir laikykite bent 8–10 valandų. Tinkamai subrandinta dešra bus tvirta, bet sultinga. Laikykite įvyniotą į popierių arba specialų maistinį audinį šaldytuve.

Patarimai:

Jeigu neturite nitritinės druskos, galite naudoti įprastą, bet tuomet dešra neturės rausvos spalvos ir trumpiau laikysis.

Dešros galima ir nerūkyti – ji skani ir be to, tačiau jei turite galimybę, parūkykite ją šaltu dūmu 2–3 valandas prieš virimą – skonis dar labiau pagilės.

Faršo skonis geriausiai atsiskleidžia po paros nuo gamybos – palaukite, kol dešra „subręs“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Receptai

Purūs, minkšti ir kvapnūs rageliai su obuoliene – tradicinis receptas iš močiutės sąsiuvinio

Šie purūs rageliai su obuoliene – vieni iš tų kepinių, kurie primena vaikystę, namų jaukumą ir sekmadienio rytus, kai namuose sklando šviežiai keptų kepinių kvapas. Pagal šį patikrintą receptą gaunasi minkšti, elastingi, saldūs rageliai su skania, tiršta obuoliene. Galima naudoti ir kitokią įdarą, tačiau klasikinė obuolienė čia tinka geriausiai. Šis receptas tiks tiek pradedančiajam, tiek patyrusiam kepėjui, nes procesas paprastas, o rezultatas visada nudžiugins.

Ingredientai (9 rageliai)

Tešlai:

Kvietiniai miltai – apie 300 gramų (gali prireikti šiek tiek daugiau arba mažiau, priklausomai nuo kiaušinių dydžio ir miltų drėgnumo)

Pienas – 70 mililitrų (šiek tiek pašildytas)

Sviestas – 30 gramų (minkštas, bet ne ištirpęs)

Kiaušiniai – 2 vienetai (vidutinio dydžio, C1 klasės)

Cukrus – 50 gramų

Druska – apie 2/3 arbatinio šaukštelio

Presuoti mielės – 18 gramų (arba 6 gramai sausų mielių)

Įdarui:

Obuolienė (tiršta, galima naudoti naminę) – apie 300–350 gramų

Papildomai:

1 kiaušinis ir 1 šaukštas pieno tešlos aptepimui

Cukraus pudra (pasirinktinai)

Paruošimas

Pirmiausia pasiruošiama tešlos kildinimui. Į mažą dubenėlį supilkite šiltą pieną, įberkite vieną arbatinį šaukštelį cukraus ir vieną valgomąjį šaukštą miltų (paimtų iš bendros normos). Į pieną sutrupinkite mieles, viską gerai išmaišykite. Dubenėlį uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje, kol masė padvigubės – tai užtruks apie 10–15 minučių. Tai vadinama raugas arba užmaišyta mielinė tešla.

Tuo tarpu į didesnį dubenį įmuškite du kiaušinius, suberkite likusį cukrų, druską. Viską išplakite šakute ar šluotele iki vientisos konsistencijos. Įmaišykite paruoštą raugą su iškilusiomis mielėmis. Pradėkite berti persijotus miltus ir minkykite tešlą. Kai tešla pradės formuotis į vientisą kamuolį, dalimis dėkite minkštą sviestą. Tešlą reikia minkyti apie 10 minučių, kol ji taps minkšta, elastinga ir vos vos limpanti prie rankų.

Tešlą suformuokite į rutulį, dėkite į šiek tiek aliejumi pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele arba švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kilti. Kai tešla padidėja dvigubai (po 40–60 minučių), ją reikia šiek tiek paminkyti rankomis ir dar kartą leisti pakilti apie 20 minučių.

Iškilusią tešlą padalykite į 9 vienodas dalis. Kiekvieną dalį lengvai suformuokite į rutuliuką, uždenkite plėvele arba rankšluosčiu ir palikite 10 minučių, kad tešla šiek tiek atsipalaiduotų. Tai palengvins kočiojimą.

Kiekvieną tešlos rutuliuką iškočiokite į nedidelį stačiakampį ar ovalą. Viename krašte, išilgai krašto, paskleiskite apie 3 arbatinius šaukštelius obuolienės. Perlenkite kraštą su obuoliene ir tvirtai prispauskite, kad įdaras neišbėgtų. Tada darykite įpjovas likusioje tešlos dalyje (galima padaryti 4–5 įpjovas), susukite viską į ritinėlį, kad gautųsi ragelis. Užspauskite kraštą, kad nesiskleistų kepant.

Paruoštus ragelius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Uždenkite juos rankšluosčiu arba plėvele ir palikite dar 20 minučių pakilti.

Prieš kepimą kiekvieną ragelį aptepkite plakiniu iš kiaušinio ir pieno. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių, kol gražiai parus. Stebėkite savo orkaitę – kepimo laikas gali šiek tiek skirtis.

Iškeptus ragelius leiskite šiek tiek atvėsti ant grotelių. Jei norite, galite pabarstyti juos cukraus pudra – taip jie atrodys dar patraukliau.

Patarimai

– Geriausia naudoti naminę obuolienę – ji dažniausiai būna tirštesnė ir natūralesnio skonio.
– Jei obuolienė skystoka, galite ją kiek pakaitinti puode, kad sutirštėtų.
– Šiuos ragelius galima kepti ir su varške, džemu ar net šokolado gabalėliais.
– Iškepti rageliai puikiai tinka užšaldyti – tereikia atšildyti ir pašildyti orkaitėje prieš patiekiant.

Šis receptas primena senus, gerus laikus, kai kepiniai buvo gaminami be skubėjimo, su meile ir nuoširdumu. Minkšti, purūs rageliai su obuoliene tinka ne tik prie rytinės kavos, bet ir kaip gardus užkandis vaikams ar svečiams. Tai vienas tų receptų, kuriuos norisi išsaugoti ir perduoti ateities kartoms.

Continue Reading

Receptai

Klasikiniai naminiai sausainiai su uogiene pagal močiutės ranka rašytą receptą

Šie tradiciniai, paprasti ir labai skanūs sausainiai – neabejotinai vienas mano pačių mėgstamiausių receptų. Juos paprasta paruošti, pakanka elementarių produktų, o rezultatas – traškus, švelnus ir kvapnus – tikras desertas, kuris tiesiog tirpsta burnoje. Kiekvienas kąsnis primena vaikystės akimirkas. Receptas ne tik lengvas, bet ir universalus – idealiai tinka, kai skubama, bet norisi kažko saldaus ir ypatingo.

Ingredientai (gausiai porcijai, išeina apie 40 sausainių, priklausomai nuo dydžio)

Kvietiniai miltai – 350 g

Sviestas – 120 g (šaltas, iš šaldytuvo)

Grietinė (apie 20 % riebumo) – 100 g

Cukrus – 50 g (galima mažinti arba palikti visiškai be jo)

Kiaušinis – 1 vnt.

Soda – ½ arb. šaukštelio

Druska – ¼ arb. šaukštelio

Uogienė arba tirštas džemas (pagal skonį) – pakankamai uogiene užpildyti kiekvieną sausainį

Gaminimo eiga žingsnis po žingsnio:

Tešlos pagrindo paruošimas

Pirmiausia persijokite miltus į didelį dubenį, kad būtų pašalinti gumulėliai ir papildomai aeruoti miltai.

Sviestą (kietą, tiesiai iš šaldytuvo) sutarkuokite didžiausia tarka arba sumalkite mažiomis drožlėmis ir rankomis greitai pertrinkite kartu su miltais. Paimkite šviežią sviesto gabaliuką ir sutrinkite jį miltuose, kol gausite smulkias drožles. Tai pagrindas trapiai, puriai tekstūrai.

Skystųjų ingredientų paruošimas

Kitoje talpoje išplakite kiaušinį su cukrumi ir grietine. Jei norite mažiau saldžiai, cukraus galite naudoti 30–40 g arba jo visiškai atsisakyti – grietinė ir uogienė suteiks pakankamai skonio.

Sumaišykite soda su druska (jei soda bicarbonatai). Būtina ją ištirpinti arba užgesinti acto ar citrinos sultimis– t. y. įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių arba šiek tiek acto ant druskos-sodos mišinio. Tai padeda apsaugoti nuo karstelėjimo skonio.

Tešlos sujungimas ir minkyti

Į miltų-liesos drožlių mišinį padarykite šulinėlį–kraterį. Į jį supilkite plakinį grietinės-kiaušinio ir cukraus masę su druskos-sodos mišiniu, kruopščiai maišydami metaline mentele ar šaukštu.

Kai masė pradeda jungtis, perkelkite tešlos mišinį ant švaraus darbo paviršiaus. Rankomis minkykite tešlą 2–3 minutes, kol gausite vientisą, šiek tiek švelniai drėgną, bet nelipnią konsistenciją. Jei pastebima, kad tešla labai lipni, įberkite po truputį dar miltų, bet ne daug – ne daugiau kaip 30–40 g.

Pasidarykite gražų rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir palikite šaldytuve 30–40 minučių. Tai atšaldys sviestą ir padarys tešlą stangrumą, todėl lengviau bus ją kočioti.

Formavimas

Išėmę tešlos rutulį iš šaldytuvo, suskirstykite jį į dvi lygias dalis. Vieną dalį padėkite atgal į šaldytuvą, kol ruošite kitą – tai leidžia išlaikyti optimalų sviesto tvirtumą.

Pirmąją dalį kočiokite plonai (apie 3 mm storio) su šiek tiek miltų ant paviršiaus, patogu naudoti tešlą su kočėlu. Iškočiokite plokščią lakštą.

Supjaustykite lakštą į vienodo dydžio kvadratėlius – apie 5 cm × 5 cm. Kiekvieną gabaliuką į vidurį padėkite apie arbatinį šaukštelį tirštos uogienės arba džemo. Geriausia naudoti tirštesnį variantą, kad neišbėgtų kepant.

Uždarykite kvadratėlį užlenkdami kampus į vidų arba užlenkdami į trikampį, tvirtai suklijuojant viršuje kraštus, kad įdaras būtų saugiai viduje.

Kepimas

Ant kepimo skardos su kepimo popieriumi dėkite paruoštus sausainius su pakanteliu – bufetavimo metu jie šiek tiek išsipūs.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus–apačia). Įsistatykite vidutinės lentos aukštyje.

Kepkite sausainius 10–15 minučių, kol jie parusvos – paviršius bus švelniai gelsvas, o vidus išliks švelnus. Svarbu neperkepinti – sausainiai turi būti vos spalvinti, bet ne kraštuose labai rudų.

Ištraukę iš orkaitės, palikite 5–10 minučių skardoje – tai leis tešlos struktūrai stabilizuotis. Po to perkelkite ant grotelių visiškam atvėsinimui.

Patiekimas ir laikymas

Šie sausainiai gardžiausi tie, kurie visiškai atvėsta. Tuomet bus jaučiamas tikras trapumas, o vidus – purus ir saldus.

Galite laikyti sausainius hermetiško inde kambario temperatūroje iki 3–4 dienų. Jeigu norite ilgiau – dedant į sandarų indelį, galima laikyti šaldytuve iki savaitės, ir jie vis tiek išliks traškūs.

Jei ruošiate didelį kiekį ir norite ilgiau išlaikyti – galite supilti į saulės spindulių nelygtą vietą, bet geriausia – laikyti vėsioje, tamsioje spintelėje ar rūsyje.

Kodėl šis receptas vertas išbandyti?

Greitai: tešlos ruošimas ir kepimas – vos per valandą ar mažiau.

Paprasčiau nebūna: nereikia kildinti tešlos, labai mažai ingredientų.

Vaikystės skonis: subtili konsistencija, saldus užpildas, lengvumas – visos gerosios atminties nuo mažens.

Lanksčios formos: vietoje kvadratėlių galima daryti rutuliukus, keičiant formą, bet forma nekeičia skonio.

Skanaus kepinėjimo ir jaukių akimirkų su šeima!

Continue Reading

Receptai

Minkšti, purus ir skanūs raguoliai su džemu – receptas, kurio reikia paragauti

Šie raguoliai su džemu – vienas iš tų paprastų receptų, kuriais norisi dalintis su artimaisiais. Tešla tarsi pūkas: plona, labai lengva, o kepant – subtili, vos pastebima pluta. Raguoliuko viduje – saldus džemas, bet jis neužgožia tešlos švelnumo. Tik švelnūs ingredientai, jokio sudėtingumo, o rezultatą pajusite jau pirmame kąsnyje – traškus kraštas, minkštas vidus, malonus aromatas.

Šis receptas – puikus pasirinkimas, kai norisi pagaminti kažką ypatingo, bet nenorisi gaišti daug laiko.

Ingredientai (apie 16 ragelių):

Pienas – 200 ml (geriausia šiltas, apie 30–35 °C)

Cukrus – 2 valg. šaukštai (apie 30 g)

Sausos mielės – 1 valgomasis šaukštas

Kiaušiniai – 2 vienetai (1 į tešlą, 1 užtepimui)

Aliejus – 30 ml duonai (t. y. švelnaus skonio, pvz., rapsų)

Miltai – apie 400 g (galite naudoti dalį kaimiškų, jei norite tekstūros)

Druska – ½ arbatinio šaukštelio

Papildomai: 3 valg. šaukštai aliejaus tešlai minkštinti

Džemas arba uogienė – mėgstamo skonio, apie 100–150 g

Paruošimo eiga:

Mielinės masės ruošimas:

Į didelę dubenį įpilkite šilto pieno, suberkite cukrų ir sausas mieles. Švelniai išmaišykite. Palikite 5–10 minučių šiltoje vietoje, kol paviršiuje susiformuos putotos burbuliukų apnašos. Tai ženklas, kad mielės aktyvios ir pasirengusios veikti.

Skystieji ingredientai:

Kai mielės suputoja, įmuškite vieną kiaušinį, supilkite 30 ml aliejaus. Išmaišykite šluotele arba mentele, kol masė taps vienalytė ir šiek tiek tirštesnė.

Miltų įmaišymas:

Pro sietelį persijokite miltus, suberkite druską. Pamažu bertant miltus, maišykite masę, kol pradės formuotis tešla. Puodelį galite palaikyti rankoje, bet pagrindinė dalis – minkymas rankomis.

Tešlos minkymas:

Kai miltų maišant masė susigeria, supilkite dar 3 šaukštus aliejaus ir minkykite apie 7–10 minučių. Tešla turi būti lygi, švelni ir elastinga, nelipi prie rankų, bet lieka drėgna.

Kildinimas:

Suformuokite iš tešlos pailgą gumulą. Pakiškite po plėvele arba drėgna servetėle, kad nesidžiūtų paviršius. Palikite šiltoje vietoje 40 minučių. Tešla turi padvigubėti.

Tešlos paruošimas raguoliams:

Po pakilimo tešlą padalinkite į 8 lygias dalis. Kiekvieną dalį formuokite į rutulėlį. Apvyniokite plėvele ir 2 dalis grąžinkite į šaldytuvą, kol dirbsite su kita dalimi – tai padeda suvaldyti kiekvieno rutuliuko formavimą.

Ruošti kito lygio sluoksniuotumą:

Paėmę vieną rutulį, iškočiokite plokščią ovalą (apie 12 × 10 cm). Plonai patepkite minkštu sviestu. Sulankstykite plokštelę per pusę arba ketvirčiu, priklausomai nuo sluoksnių norimo storio. Leiskite trumpai pastovėti, tada iškočiokite didesnį apskritimą – sluoksniai išliks minkšti ir lengvi.

Formavimas su įdaru:

Iškočiotą apskritimą padalinkite į 16 lygių trikampių. Ant kiekvieno dalies šakuta dėkite po šaukštelį džemo. Tada sukite nuo plačios bazės link smaigalio, kad susidarytų raguoliukas (kruasanas).

Kepimas:

Sudėkite raguoliukus ant skardos su kepimo popieriumi, palikdami tarpelių. Kiaušinį sumaišykite su trupučiu vandens arba pieno ir kiekvieną raguolį lengvai patepkite prieš kepimą, kad jie gražiai parudėtų. Kepkite 200 °C orkaitėje 10–12 minučių, kol paviršius taps auksinis. būtina stebėti paskutinę minutę, kad neiškeptų per daug – tešla turi likti švelniai blyški ir minkšta.

Atvėsinimas:

Po kepimo palikite raguolius kelioms minutėms skardoje, kad nusistovėtų struktūra, tada perkelkite ant grotelių visiškam atvėsinimui. Ant viršaus galite pabarstyti kelis cukraus kristalus arba šiek tiek miltų – elegantiškas akcentas.

Papildomi patarimai ir variantai:

Įdarai: vietoje džemo galite naudoti saldintą sūrį, varškę su vanile arba vaisių padažus.

Prieskoniai į tešlą: vanilė, ciberžolė, cinamonas ar muskato užuomazgos – suteikia ryškesnį kvapą.

Traškumo mėgėjams: prieš kepimą galite pabarstyti smulkintais riešutais arba sezamo sėklomis.

Mažesniems kiekiams: dalykite receptą pusiau – jokio skirtumo rezultatas bus toks pats skanus.

Laikymas: geriausia valgyti per 2–3 dienas. Jei reikia ilgiau – laikykite sandariame inde šaldytuve, kai kurie valgo ir per savaitę – vis tiek minkšti.

Kodėl šis receptas vertas dėmesio?

Lengva paruošti – jokių sudėtingų procesų, jokių sudėtingų tešlų technikų.

Švelnaus skonio – tešla turi neįtikėtiną purumą, o įdaras suteikia subtilų saldumą.

Lankstus receptas – galite keisti įdarus, dėti prieskonius, sėklas, koruselius.

Puikiai tinka šeimai – išeiga yra gausi, galite pasidalinti su svečiais arba per šventę.

Continue Reading

POPULIARŪS STRAIPSNIAI

Receptai2 days ago

Purūs, minkšti ir kvapnūs rageliai su obuoliene – tradicinis receptas iš močiutės sąsiuvinio

Šie purūs rageliai su obuoliene – vieni iš tų kepinių, kurie primena vaikystę, namų jaukumą ir sekmadienio rytus, kai namuose...

Receptai2 days ago

Klasikiniai naminiai sausainiai su uogiene pagal močiutės ranka rašytą receptą

Šie tradiciniai, paprasti ir labai skanūs sausainiai – neabejotinai vienas mano pačių mėgstamiausių receptų. Juos paprasta paruošti, pakanka elementarių produktų,...

Receptai2 days ago

Minkšti, purus ir skanūs raguoliai su džemu – receptas, kurio reikia paragauti

Šie raguoliai su džemu – vienas iš tų paprastų receptų, kuriais norisi dalintis su artimaisiais. Tešla tarsi pūkas: plona, labai...

Receptai2 days ago

Kaimiškos daržovių salotos žiemai

Tai labai skanios, spalvingos salotos iš pomidorų, paprikų, morkų ir svogūnų. Receptas patikrintas laiku ir tikrai vertas būti išbandytas. Salotos...

Receptai2 days ago

Naminiai „Riešutų vyniotiniai“ – paprastas ir gardus sausainių receptas

Šie namuose kepami „Riešutų vyniotiniai“ – nuostabus pasirinkimas prie arbatos ar kavos. Labai minkštas, subtilus sausainis su riešutų įdaru, kurį...

Receptai2 days ago

Greiti ir skanūs užkandžių lavašo suktinukai: 3 receptai jūsų stalui

Per 30 minučių galite paruošti net tris skirtingus suktinukų variantus, kurie taps tikra jūsų stalo puošmena. Visi receptai skanūs, lengvai...

Receptai2 days ago

Minkšta tešla su išrūgomis — patikrintas receptas pyragėliams ir bandelėms

Ieškote greito ir paprasto recepto, kad pagamintumėte sveiką ir purią tešlą pyragėliams, varškinėms bandelėms ar net virtiniams? Šis išrūgų pagrindu...

Receptai2 days ago

Greiti mieliniai pyragėliai su mėsa – kaip valgykloje, minkšti net kitą dieną

Jeigu ieškote greito, paprasto ir patikrinto recepto pyragėliams, šis būtent jums. Vos per 30 minučių nuo pradžios iki pirmojo kąsnio...

Receptai7 days ago

Įdomu ir paprasta – Cukinijos su pomidorų padažu žiemai

Šis receptas leis tau paruošti skanų, traškų ir aromatingą žiemos konservą be sterilizavimo. Paruoštą galima laikyti net ir buto sąlygomis...

Receptai7 days ago

Tikros agurkų salotos žiemai – paprastas ir patikrintas receptas

Šios agurkų salotos – vienas populiariausių konservavimo receptų Lietuvoje. Jis perduodamas iš rankų į rankas, iš kartos į kartą. Receptas...

POPULIARU