Šis receptas – tai skanus, aromatingas ir maistingas daržovių troškinys, primenantis klasikinį „lečo“, tačiau papildytas pievagrybiais, kurie suteikia patiekalui sodresnį skonį ir maistingumo. Šis konservuotas užkandis puikiai tinka tiek prie garnyrų, tiek kaip priedas prie mėsos patiekalų ar net savarankiškas patiekalas. Troškinys pasižymi gaiviu pomidorų rūgštele, švelniu česnako aromatu ir pikantiškomis prieskoninėmis natomis.
Ingredientai:
Saldžioji paprika – 1,5 kg
Pievagrybiai – 800 g
Pomidorai – 800 g
Česnakas – 1 didelė galvutė
9 % actas – 3 valg. šaukštai
Cukrus – 100 g
Druska – 1,5 valg. šaukšto
Aliejus – 100 ml
Vanduo – 1 litras
Lauro lapai – 2 vnt.
Juodieji pipirai (žirneliais) – 5–6 vnt.
Garstyčių sėklos – 1 arbat. šaukštelis
Maltų pipirų mišinys – ½ arbat. šaukštelio
Paruošimas:
Paruoškite pievagrybius
Pievagrybius nuvalykite, jei reikia – nuskuskite odelę. Supjaustykite griežinėliais ar stambesniais gabalėliais, jei grybai labai maži – galite dėti ir visus. Užvirkite 1 litrą vandens, įdėkite lauro lapus bei pipirus žirneliais, sudėkite grybus ir virkite apie 20 minučių. Išvirus nukoškite per sietelį arba kiaurasamtį ir palikite, kad nuvarvėtų.
Paruoškite daržoves
Papriką nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis juostelėmis (šiaudeliais). Pomidorus nuplaukite ir sumalkite mėsmale arba sutrinkite trintuvu iki vientisos masės – taip gausite natūralų pomidorų tyrę, kuri taps šio troškinio pagrindu.
Troškinimas – pirmas etapas
Didelėje, storadugnėje puode ar troškintuvėje supilkite pomidorų tyrę, aliejų, druską ir cukrų. Užvirkite masę, sumažinkite ugnį ir sudėkite pjaustytą papriką. Troškinkite viską kartu apie 15 minučių, kol paprika pradės minkštėti, bet dar išlaikys šiek tiek traškumo.
Įdėkite pievagrybius
Kai paprika suminkštėja, į puodą sudėkite anksčiau išvirtus ir nusausintus pievagrybius. Gerai išmaišykite ir toliau troškinkite dar 20 minučių uždengus dangčiu, kad visi skoniai susijungtų ir grybai įgautų pomidorų aromatą.
Baigiamasis prieskoniavimas
Į beveik paruoštą patiekalą sudėkite smulkintą česnaką, supilkite actą, įberkite maltų pipirų mišinį ir garstyčių sėklas. Dar kartą viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar apie 5 minutes. Šiame etape skoniai tampa intensyvesni, atsiskleidžia česnako ir garstyčių natos.
Konservavimas
Dar karštą daržovių troškinį supilkite į sterilizuotus stiklainius. Užsukite dangtelius, apverskite stiklainius žemyn dangteliais ir uždenkite rankšluosčiu ar antklode, kad lėtai atvėstų. Toks konservavimo būdas padeda išlaikyti šilumą ilgesnį laiką ir užtikrina ilgą laikymo trukmę.
Patarimai ir variacijos:
Norint išgauti dar intensyvesnį grybų skonį, pievagrybius galima pakeisti miško grybais – baravykais, raudonviršiais ar voveraitėmis. Tokiu atveju grybus rekomenduojama išvirti atskirai su trupučiu druskos ir acto.
Jeigu pomidorai yra labai rūgštūs, į padažą galima įdėti šiek tiek daugiau cukraus arba naudoti saldžiarūgščius pomidorų padažus vietoje tyrės.
Jei norite aštresnės versijos, į troškinį galima įdėti aitriosios paprikos arba čili dribsnių.
Kur naudoti šį troškinį?
Puikiai tinka kaip užkandis ant duonos riekės ar prie gruzdintos duonos.
Derinamas su ryžiais, grikiais ar bulvėmis – tai gali tapti pilnaverčiu vegetarišku patiekalu.
Tinka patiekti šalia mėsos, ypač keptos kiaulienos, paukštienos ar dešrelių.
Puikus garnyras prie kepsnių ar šašlykų.
Išvada:
Pomidorinis troškinys su pievagrybiais ir paprika – tai patiekalas, kuriame dera vasaros daržovių šviežumas ir rudeniška grybų šiluma. Subalansuotas skonis, aromatingi prieskoniai ir švelni tekstūra leidžia šį troškinį naudoti labai įvairiai. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori ne tik gardaus, bet ir sveiko naminio produkto žiemai. Vienas stiklainis – ir ant stalo jau atsiranda spalvų, skonio ir kvapų šventė.