Connect with us

Receptai

Sausainiai „Riešutėliai“ – tobulas receptas nuo pradžios iki pabaigos

Šis „Riešutėlių“ receptas garantuotai taps jūsų mėgstamiausiu! Minkšta, aromatinga tešla ir gardus įdaras su karamelizuotu kondensuotu pienu sukuria nepamirštamą skonio derinį. Išbandykite ir pajuskite namų jaukumo skonį!

Ingredientai (apie 70 riešutėlių):

Tešlai:

2 kiaušiniai
100 g cukraus
1 pakelis vanilinio cukraus
200 g sviesto (arba margarino)
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
1/2 arb. š. sodos
2 žiupsneliai druskos
400–420 g miltų

Įdarui:

500 g karamelizuoto kondensuoto pieno (1,5 skardinės)
150 g sviesto
Graikiniai riešutai pagal skonį
Odelės nuo „Riešutėlių“ kraštų (sumaltos į trupinius)

Gaminimo eiga:

Tešlos paruošimas

Kiaušinių plakimas:

Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų. Plakite šluotele ar mikseriu, kol masė taps balta ir puri.

Sviesto įmaišymas:

Supilkite kambario temperatūros ištirpintą sviestą, išmaišykite, kol ingredientai visiškai susijungs.

Sausų ingredientų derinimas:

Suberkite druską, sodą ir kukurūzų krakmolą. Maišykite, kol masė taps vientisa.

Miltų įmaišymas:

Po truputį berkite persijotus miltus, minkykite tešlą. Ji turi būti minkšta, nelipni. Kai tešla bus paruošta, formuokite rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą valandai.

„Riešutėlių“ formavimas:

Tešlos dalinimas:

Iš atvėsusios tešlos atplėškite po ~7 g gabaliukus (tai tinka standartinei riešutėlių formai) ir suformuokite nedidelius rutuliukus.

Formos paruošimas:

Įkaitinkite specialią riešutėlių kepimo formą („riešutkę“) ant vidutinio kaitrumo ugnies. Sutepkite ją sviestu, kad tešla nepriliptų.

Kepimas:

Į kiekvieną riešutėlių formos įdubą įdėkite po tešlos rutuliuką. Uždenkite formą, švelniai prispauskite ir uždėkite svorį. Kepkite 1,5–2 minutes, apverskite formą ir kepkite dar tiek pat.

Paruošimas:

Kai riešutėlių puselės atvės, atsargiai pašalinkite perteklinę tešlą. Kraštelius galite lyginti tarką. Visus likučius sumalkite į trupinius – jie bus reikalingi įdarui.

Įdaro gaminimas:

Sviesto ir kondensuoto pieno plakimas:
Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su karamelizuotu kondensuotu pienu ir plakite iki purios vientisos masės.

Papildomi ingredientai:

Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus ir maltus tešlos trupinius.

„Riešutėlių“ surinkimas:

Į kiekvieną puselę įdėkite įdaro ir sulipdykite jas poromis.
Paruoštus „Riešutėlius“ sudėkite į dėžutę ir palaikykite šaldytuve per naktį – jie taps dar minkštesni ir aromatingesni.
Laikykite „Riešutėlius“ šaldytuve, kad jie išlaikytų savo konsistenciją ir šviežumą.

Skanaus!

Šie „Riešutėliai“ taps tikra stalo puošmena ir džiugins tiek vaikus, tiek suaugusiuosius!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Receptai

Pomidorinis troškinys su pievagrybiais ir paprika – kvapnus konservuotas gardėsis žiemai

Šis receptas – tai skanus, aromatingas ir maistingas daržovių troškinys, primenantis klasikinį „lečo“, tačiau papildytas pievagrybiais, kurie suteikia patiekalui sodresnį skonį ir maistingumo. Šis konservuotas užkandis puikiai tinka tiek prie garnyrų, tiek kaip priedas prie mėsos patiekalų ar net savarankiškas patiekalas. Troškinys pasižymi gaiviu pomidorų rūgštele, švelniu česnako aromatu ir pikantiškomis prieskoninėmis natomis.

Ingredientai:

Saldžioji paprika – 1,5 kg

Pievagrybiai – 800 g

Pomidorai – 800 g

Česnakas – 1 didelė galvutė

9 % actas – 3 valg. šaukštai

Cukrus – 100 g

Druska – 1,5 valg. šaukšto

Aliejus – 100 ml

Vanduo – 1 litras

Lauro lapai – 2 vnt.

Juodieji pipirai (žirneliais) – 5–6 vnt.

Garstyčių sėklos – 1 arbat. šaukštelis

Maltų pipirų mišinys – ½ arbat. šaukštelio

Paruošimas:

Paruoškite pievagrybius

Pievagrybius nuvalykite, jei reikia – nuskuskite odelę. Supjaustykite griežinėliais ar stambesniais gabalėliais, jei grybai labai maži – galite dėti ir visus. Užvirkite 1 litrą vandens, įdėkite lauro lapus bei pipirus žirneliais, sudėkite grybus ir virkite apie 20 minučių. Išvirus nukoškite per sietelį arba kiaurasamtį ir palikite, kad nuvarvėtų.

Paruoškite daržoves

Papriką nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis juostelėmis (šiaudeliais). Pomidorus nuplaukite ir sumalkite mėsmale arba sutrinkite trintuvu iki vientisos masės – taip gausite natūralų pomidorų tyrę, kuri taps šio troškinio pagrindu.

Troškinimas – pirmas etapas

Didelėje, storadugnėje puode ar troškintuvėje supilkite pomidorų tyrę, aliejų, druską ir cukrų. Užvirkite masę, sumažinkite ugnį ir sudėkite pjaustytą papriką. Troškinkite viską kartu apie 15 minučių, kol paprika pradės minkštėti, bet dar išlaikys šiek tiek traškumo.

Įdėkite pievagrybius

Kai paprika suminkštėja, į puodą sudėkite anksčiau išvirtus ir nusausintus pievagrybius. Gerai išmaišykite ir toliau troškinkite dar 20 minučių uždengus dangčiu, kad visi skoniai susijungtų ir grybai įgautų pomidorų aromatą.

Baigiamasis prieskoniavimas

Į beveik paruoštą patiekalą sudėkite smulkintą česnaką, supilkite actą, įberkite maltų pipirų mišinį ir garstyčių sėklas. Dar kartą viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar apie 5 minutes. Šiame etape skoniai tampa intensyvesni, atsiskleidžia česnako ir garstyčių natos.

Konservavimas

Dar karštą daržovių troškinį supilkite į sterilizuotus stiklainius. Užsukite dangtelius, apverskite stiklainius žemyn dangteliais ir uždenkite rankšluosčiu ar antklode, kad lėtai atvėstų. Toks konservavimo būdas padeda išlaikyti šilumą ilgesnį laiką ir užtikrina ilgą laikymo trukmę.

Patarimai ir variacijos:

Norint išgauti dar intensyvesnį grybų skonį, pievagrybius galima pakeisti miško grybais – baravykais, raudonviršiais ar voveraitėmis. Tokiu atveju grybus rekomenduojama išvirti atskirai su trupučiu druskos ir acto.

Jeigu pomidorai yra labai rūgštūs, į padažą galima įdėti šiek tiek daugiau cukraus arba naudoti saldžiarūgščius pomidorų padažus vietoje tyrės.

Jei norite aštresnės versijos, į troškinį galima įdėti aitriosios paprikos arba čili dribsnių.

Kur naudoti šį troškinį?

Puikiai tinka kaip užkandis ant duonos riekės ar prie gruzdintos duonos.

Derinamas su ryžiais, grikiais ar bulvėmis – tai gali tapti pilnaverčiu vegetarišku patiekalu.

Tinka patiekti šalia mėsos, ypač keptos kiaulienos, paukštienos ar dešrelių.

Puikus garnyras prie kepsnių ar šašlykų.

Išvada:

Pomidorinis troškinys su pievagrybiais ir paprika – tai patiekalas, kuriame dera vasaros daržovių šviežumas ir rudeniška grybų šiluma. Subalansuotas skonis, aromatingi prieskoniai ir švelni tekstūra leidžia šį troškinį naudoti labai įvairiai. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori ne tik gardaus, bet ir sveiko naminio produkto žiemai. Vienas stiklainis – ir ant stalo jau atsiranda spalvų, skonio ir kvapų šventė.

Continue Reading

Receptai

Užkandis su vištiena traškiuose krepšeliuose

Ingredientai:

Vištienos filė – 200 g

Konservuoti ananasai – 200 g

Kietasis sūris – 70 g

Česnakas – 1–2 skiltelės

Graikiniai riešutai – 30 g

Virti kiaušiniai – 2 vnt.

Majonezas – pagal skonį

Trapios tešlos krepšeliai – 10 vnt.

Paruošimas:

Šis užkandis – puikus pasirinkimas šventiniam stalui ar netikėtiems svečiams, kai norisi pagaminti ką nors greito, bet tuo pačiu įdomaus ir skanaus. Krepšeliuose patiekiamas salotas su vištiena, ananasais ir riešutais vertina net ir tie, kurie įprastai nemėgsta saldžiai sūrių derinių. Dėl savo subtilaus skonio, gaivos ir traškumo šis patiekalas tampa tikru šventinio stalo akcentu.

Vištienos paruošimas

Pirmiausia išvirkite vištienos filė pasūdytame vandenyje. Tai gali užtrukti apie 20–25 minutes, priklausomai nuo filė storio. Išvirus leiskite šiek tiek atvėsti, tuomet supjaustykite mažais, kąsnio dydžio gabaliukais. Vištiena turi būti minkšta, sultinga ir lengvai išardoma – tai pagrindinė šio saloto bazė.

Ananasai – gaivos ir saldumo akcentas

Naudojami konservuoti ananasai suteikia gaivų, saldžiarūgštį prieskonį. Juos reikia gerai nusausinti ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Rekomenduojama naudoti ananasų griežinėlius arba gabaliukus savo sultyse, o ne sirupe – taip skonis bus subalansuotas, ne per saldus.

Sūris ir riešutai – skonio gylis

Rinkitės kietą sūrį, pavyzdžiui, „Džiugas“, „Parmezanas“ ar kitą, kuris tinka tarkuoti. Sutarkuokite jį smulkiai, kad lengvai įsimaišytų į salotas. Graikinius riešutus šiek tiek pasmulkinkite peiliu – jie suteiks malonų traškesį ir papildys skonio paletę subtiliu riešutų poskoniu.

Kiaušiniai ir česnakas – klasikinė užkandžio nata

Du kietai virti kiaušiniai turi būti smulkiai sukapoti arba sutarkuoti. Česnaką susmulkinkite labai smulkiai arba sutrinkite spaustuku – jis suteiks šiek tiek aštrumo ir aromato. Jei norite švelnesnio skonio, galite naudoti tik vieną skiltelę.

Sumaišymas ir padažas

Visus ingredientus sudėkite į didelį dubenį: vištiena, ananasai, sūris, riešutai, kiaušiniai ir česnakas. Pagardinkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais pagal skonį. Tuomet įdėkite kelis šaukštus majonezo – jo kiekį galite reguliuoti pagal pageidaujamą salotų konsistenciją. Gerai viską išmaišykite, kad skoniai susijungtų į vientisą visumą.

Krepšelių paruošimas ir pateikimas

Paruoštą salotų masę šaukšteliu dėkite į trapios tešlos krepšelius. Šie krepšeliai dažnai gaminami iš sviestinės arba trapių sausainių tipo tešlos, todėl puikiai dera su užpildais. Viršų galima papuošti smulkintais riešutais, šviežia petražole, krapais ar kitais žalumynais. Tai suteiks užkandžiui ne tik papildomą skonį, bet ir patrauklią išvaizdą.

Naudingi patarimai:

Jei norite lengvesnės versijos, dalį majonezo galima pakeisti graikišku jogurtu ar natūraliu kefyru – taip sumažinsite riebumą, išlaikydami kremišką konsistenciją.

Trapios tešlos krepšelius galima įsigyti parduotuvėse arba pasigaminti patiems – tam tereikės miltų, sviesto, kiaušinio ir trupučio druskos. Tešlą reikia iškočioti, supjaustyti apskritimais ir kepti formelėse.

Užkandį geriausia ruošti prieš pat patiekiant, kad krepšeliai išliktų traškūs ir nesuminkštėtų nuo įdaro.

Išvada:

Šie užkandžių krepšeliai su vištiena ir ananasais – tai puikus pasirinkimas tiek šeimos vakarienei, tiek iškilmingam vakarėliui. Jie ne tik gražiai atrodo ant stalo, bet ir pasižymi subalansuotu skoniu – švelni vištiena, gaivūs ananasai, traškūs riešutai ir sodrus sūris susilieja į harmoningą visumą. Tokį užkandį tikrai įvertins kiekvienas svečias – tiek vaikai, tiek suaugusieji.

Continue Reading

Receptai

Marinuotų daržovių asorti: ryški, kvapni žiemos atsarga kiekvienai šeimai

Naminis konservavimas – tai ne tik būdas išsaugoti derlių, bet ir galimybė mėgautis vasaros skoniais šaltuoju metų laiku. Vienas populiariausių ir universaliausių žiemos paruošimų yra daržovių asorti marinate. Tai tikras išsigelbėjimas: tokios daržovės puikiai tinka tiek prie mėsos patiekalų, tiek prie paprasto bulvių košės ar grikių. Be to, jos papuošia šventinį stalą savo ryškiomis spalvomis ir apetitiška išvaizda.

Šiame recepte marinuotos daržovės ne tik skanios, bet ir labai spalvingos: agurkai, pomidorai, saldžiosios paprikos, morkos, svogūnai, žiediniai kopūstai – visa tai stiklainyje sukuria tikrą skonių ir spalvų paletę. Toks daržovių rinkinys nėra griežtas šablonas: jį galite koreguoti pagal savo skonį ar šaldytuvo turinį.

Daržovių sudedamosios dalys (1 trijų litrų stiklainiams):

Agurkai – 3 vnt.

Pomidorai – 6 vnt.

Saldžiosios paprikos – 3 vnt.

Morkos – 3 vnt.

Svogūnai – 3 vnt.

Žiedinio kopūsto žiedynai

Česnako skiltelės – 6 vnt.

Toks daržovių pasirinkimas subalansuotas pagal spalvą, tekstūrą ir skonį. Morkos ir paprika suteikia salstelėjusį akcentą, kopūstai – traškumą, agurkai ir pomidorai – klasikinį marinuotų daržovių aromatą, o svogūnai ir česnakai suteikia aštresnį, pikantišką poskonį.

Marinato sudėtis (900 ml vandens):

Actas (6–9 proc.) – 6 valgomieji šaukštai

Cukrus – 3 arbatiniai šaukšteliai

Druska – 3 arbatiniai šaukšteliai

Juodieji pipirai (žirneliais) – 9 vnt.

Tai klasikinis marinatų derinys, kuris daržovėms suteikia tipišką skonį: šiek tiek rūgštumo, šiek tiek saldumo ir lengvą aštrumą.

Paruošimo eiga:

Sterilizavimas

Stiklainius ir dangtelius gerai nuplaukite. Sudėkite stiklainius į didelį puodą su vandeniu (galima įkloti rankšluostį), užvirkite ir virkite apie 5 minutes. Taip pat galite naudoti orkaitę ar garus – svarbiausia, kad stiklainiai būtų švarūs ir karšti prieš pilant marinatą.

Daržovių paruošimas

Visas daržoves nuplaukite ir, jei reikia, nulupkite. Agurkus galite dėti sveikus arba perpjautus pusiau. Pomidorus rinkitės mažesnius, tvirtesnius. Morkas supjaustykite griežinėliais, svogūnus – žiedais, paprikas – juostelėmis ar gabalėliais, žiedinį kopūstą išskirstykite į mažus žiedynus. Česnaką palikite skiltelėmis arba šiek tiek prispauskite peiliu, kad kvapas būtų intensyvesnis.

Stiklainio pripildymas

Į stiklainio dugną dėkite kelias česnako skilteles. Tada sluoksniuokite ar atsitiktinai dėliokite daržoves. Stenkitės dėti kuo tankiau, kad liktų mažiau oro. Jei norite estetikos – kaitaliokite daržoves pagal spalvą.

Marinato paruošimas

Puode užvirkite vandenį su druska, cukrumi ir pipirais. Actą supilkite pačioje pabaigoje, kad neišgaruotų. Proporcijų laikykitės tiksliai – per daug acto gali padaryti skonį pernelyg rūgštų.

Užpylimas ir uždarymas

Karštu marinatu užpilkite daržoves stiklainyje beveik iki viršaus. Uždarykite sterilizuotu metaliniu dangteliu. Apverskite stiklainį, apklokite šiltu rankšluosčiu ir palikite visiškai atvėsti. Taip susidarys vakuumas, ir konservai ilgiau išliks saugūs.

Patarimai

Jei nemėgstate per rūgštaus skonio, naudokite 6 proc. actą arba sumažinkite jo kiekį.

Norite traškių agurkų? Pamirkykite juos prieš konservavimą 2–3 valandas šaltame vandenyje.

Dėl papildomo aromato galite įdėti petražolių šakelę, vyšnių ar serbentų lapų, krienų lapų ar šaknies – tai pagerins skonį ir apsaugos nuo rūgimo.

Laikymas

Laikykite stiklainius vėsioje, tamsioje vietoje – puikiai tiks rūsys ar sandėliukas. Jei viską atliksite teisingai, tokį daržovių asorti galėsite laikyti ilgiau nei metus be skonio ar tekstūros praradimo.

Marinuotų daržovių asorti – tai skanus ir naudingas būdas pasilikti dalelę vasaros stiklainyje. Tai ne tik puiki stalo puošmena, bet ir gardus užkandis, kuris taps neatsiejama jūsų žiemos meniu dalimi. Išbandykite – ir tikrai gaminsite dar ne kartą.

Continue Reading

POPULIARŪS STRAIPSNIAI

Receptai3 days ago

Pomidorinis troškinys su pievagrybiais ir paprika – kvapnus konservuotas gardėsis žiemai

Šis receptas – tai skanus, aromatingas ir maistingas daržovių troškinys, primenantis klasikinį „lečo“, tačiau papildytas pievagrybiais, kurie suteikia patiekalui sodresnį...

Receptai3 days ago

Užkandis su vištiena traškiuose krepšeliuose

Ingredientai: Vištienos filė – 200 g Konservuoti ananasai – 200 g Kietasis sūris – 70 g Česnakas – 1–2 skiltelės...

Receptai3 days ago

Marinuotų daržovių asorti: ryški, kvapni žiemos atsarga kiekvienai šeimai

Naminis konservavimas – tai ne tik būdas išsaugoti derlių, bet ir galimybė mėgautis vasaros skoniais šaltuoju metų laiku. Vienas populiariausių...

Receptai2 weeks ago

Sultingieji vištienos kotletai su sviestu ir sūriu

Šie vištienos kotletai – tai įrodymas, kad net ir iš paprastų produktų galima sukurti itin gardų, kvapnų ir sultingą patiekalą....

Receptai2 weeks ago

Pavasariniai kefyro blynai su virtais kiaušiniais, sūriu ir žalumynais

Šie sūrūs kefyro blynai – tai puikus pavyzdys, kaip iš paprastų ir visiems pažįstamų ingredientų galima sukurti šiltą, gardų ir...

Receptai2 weeks ago

Šventiniai blyneliai su kreminiu sūriu ir lašiša

Šis receptas – puiki idėja skaniai ir estetiškai užkandai, kuri puikiai tiks tiek šventiniam stalui, tiek vakarėliui su draugais ar...

Receptai2 weeks ago

Greiti ir gardūs pyragėliai su kiaušiniais ir žalumynais iš lavašo – vos per 10 minučių!

Jei mėgstate gardžius, bet paprastus patiekalus, kurie paruošiami greitai, šis receptas kaip tik jums. Pyragėliai su virtu kiaušiniu ir žaliuoju...

Receptai2 weeks ago

Minkštos ir kvapnios bandelės su kriaušių įdaru – tobulas desertas jaukiems vakarams

Šios purios mielinės bandelės su saldžiai rūgštoku kriaušių įdaru ir trapia streizelio trupinėlėmis ant viršaus tiesiog tirpsta burnoje. Kvapni tešla,...

Receptai2 weeks ago

Rūgštelės dvelksmas vasariškam stalui: marinuoti agurkėliai su agrastais

Jeigu mėgstate netikėtus, bet subtiliai subalansuotus skonių derinius, šis receptas kaip tik jums. Marinuoti agurkėliai su agrastais – tai ne...

Receptai2 weeks ago

Šaltos sriubos stebuklas: su kefyru, gazuotu vandeniu ir kalnu daržovių

Karštą dieną norisi kuo gaivesnio, lengvo ir tuo pačiu sotiško patiekalo. Tradicinė rusų okroška – puikus pasirinkimas, tačiau ji dažnai...

POPULIARU