Kiekvienam, kuris išaugęs su pasakojimais apie močiutės kepinius ir laukė eilėje prie kepyklos, tikrai gerai žinomos mekičės – tradicinis bulgarų kepinys, kurio skonį ir aromatą prisimena kiekvienas. Šio recepto dėka galėsite pasigaminti tas pats skanias, pūkučias mekičes, kurios puikiai tinka tiek kaip užkandis, tiek kaip pagrindinis patiekalas. Šios mekičės yra ne tik išskirtinai skanios, bet ir primena šiltus vaikystės prisiminimus bei šeimos susibūrimus.
Šis receptas yra itin vertingas, nes jame susimaišo tradicija, modernumas ir subtilus skonio derinimas. Pasak recepto autorių, šis receptas yra „geriausias receptas internetu“, nes jis išlaiko tikrą skonį ir konsistenciją – traški pluta ir minkštas vidus, kurie tarsi tirpsta burnoje. Taip pat patiekalas puikiai tinka tiek paprastai patiekti, tiek praturtinti įvairiais įdarais pagal jūsų skonį.
Toliau pateikiame detalią mekičių gaminimo eigą, kurią žingsnis po žingsnio išsamiai paaiškinsime, kad net pradedantieji kepėjai galėtų sėkmingai pagaminti šį gardų kepinį.
Ingredientai:
100 ml vandens
100 ml pieno (nebūtina virš temperatūros, kad nebūtų per karšta)
1 arbatinis šaukštelis cukraus
20 g šviežių mielių
2 kiaušiniai
200 ml rauginto pieno (kefyro tipo)
60 ml aliejaus
200 g tarkuoto kieto sūrio (geriausiai tinka sūris, panašus į bulgarų tvirtą sūrį arba net feta)
1 valgomasis šaukštas acto
1,5 valgomojo šaukštelio druskos (priklausomai nuo sūrio druskos kiekio)
1 pakelis kepimo miltelių
Apie 600 g miltų (galite pridėti daugiau, jei tešla bus per lipni)
Aliejus kepimui
Svarbu: Prieš kepimą tešla privalo pailsėti šaldytuve ne trumpiau kaip 1 valandą, kad mielės tinkamai pradėtų savo darbą ir tešla įgautų tinkamą konsistenciją.
Gaminimo eiga:
Mielių paruošimas ir aktyvavimas:
Pirmiausia pasiruoškite dubenėlį, kuriame ištirpsite mieles. Supilkite 100 ml vandens ir 100 ml pieno į didesnį dubenį. Šie skysčiai turėtų būti švelnios temperatūros – ne per karšti, kad neužmuštų mielių, ir ne per šaltai, kad paskatintų jų veiklą. Į šį skystą mišinį įmaišykite 1 arbatinį šaukštelį cukraus. Cukrus padeda mielėms greičiau aktyvuotis. Po to įmuškite 20 gramų šviežių mielių ir švelniai išmaišykite, kad mielės ištirptų skystyje. Pridėkite apie 2 šaukštus miltų, kad gautumėte truputį tirštą mišinį, ir palikite mišinį apie 5 minutes. Per šį laiką mielės pradės burbuliuoti, o tai rodo, kad jos aktyvios ir paruoštos tešlos gamybai.
Kiaušinių ir sūrio mišinio paruošimas:
Kol mielių mišinys aktyvuojasi, pasiruoškite kitą dubenėlį, kuriame išplakite du kiaušinius. Naudokite plaktuvą, kad kiaušiniai taptų purūs ir pripildyti oro. Į plaktus kiaušinius įpilkite 200 ml rauginto pieno, kuris suteiks tešlai papildomo skonio ir tekstūros. Po to įpilkite 50–60 ml aliejaus – aliejus padeda išlaikyti tešlos minkštumą. Į šį mišinį suberkite 1,5 valgomojo šaukštelio druskos – atkreipkite dėmesį, kad jei naudojate sūrų sūrį, druskos kiekis gali būti sumažintas. Taip pat į mišinį įmaišykite 200 g tarkuoto kieto sūrio. Sūris turi būti šiek tiek tvirtas, kad neprisidėtų per daug druskos, bet kartu suteiktų autentišką skonį. Galiausiai, į mišinį įmaišykite 1 valgomąjį šaukštą acto ir 1 pakelį kepimo miltelių. Visi ingredientai turi būti gerai sumaišyti, kad susidarytų vienalytė masė.
Tešlos ruošimas:
Dabar, kai abu mišiniai yra paruošti, sumaišykite juos kartu. Pradėkite lėtai įmaišydami mielių mišinį į kiaušinių ir sūrio mišinį. Po to palaipsniui įmaišykite apie 600 gramų miltų. Miltai yra svarbiausias ingredientas, nes jie suteikia tešlai tvirtumą, tačiau jų kiekis gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo naudojamų sūrio ir skysčių konsistencijos. Maišykite mediniu šaukštu, kol tešla taps vientisa ir nelipni prie dubens sienelių. Jei reikia, galite pridėti papildomų miltų, kad tešla neperima per daug skysčio. Kai tešla jau bus surinkta ir minkšta, ją uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą pailsėti bent 1 valandą. Šis poilsio laikas yra itin svarbus, nes jis leidžia tešlai „subręsti“ ir pasiekti idealų tekstūrą kepant.
Tešlos formavimas:
Po atvėsimo išimkite tešlą iš šaldytuvo ir perkelkite ją ant lengvai miltuoto darbo paviršiaus. Gerai išminkykite tešlą rankomis, kad ji taptų elastinga ir vientisa. Tada naudodami tešlos rullą, iškočiokite tešlą į stačiakampį, kurio storis siekia maždaug 2 centimetrus. Iškirpkite stačiakampį į ilgas juosteles – galite pasirinkti norimą juostelių plotį, tačiau svarbu, kad jos būtų tolygios ir vienodos. Kiekvienoje juostelėje padarykite nedidelį įpjovimą viduryje – tai padės išlaikyti tešlos struktūrą ir užtikrins tolygų kepimą.
Kepimas aliejuje:
Pasiruoškite giliojo kepimo įrangą – tai gali būti didelė keptuvė su pakankamai aliejaus. Įkaitinkite aliejų ant vidutinės kaitros, kad jis būtų pakankamai karštas, bet ne per karštas. Atsargiai dėkite formuotą tešlą į karštą aliejų ir kepkite iš abiejų pusių, kol mekičių paviršius įgaus gražią auksinę spalvą. Kepimo metu svarbu neperkrauti keptuvės, kad mekičės keptųsi vienodai. Kai mekičės taps gražiai apskrudusios, išimkite jas iš keptuvės ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų perteklių aliejaus.
Patiekimas ir skonio malonumai:
Mekičės patiekite šiltas, nes tik šiltos mekičės išlaiko savo ypatingą skonį ir tekstūrą. Galite jas patiekti kaip užkandį prie arbatos ar kavos, arba kaip pagrindinį patiekalą su mėgstamomis padažais ar net su papildomais įdarais. Šio recepto privalumas yra tas, kad tešlą galima pritaikyti įvairiems skoniams – ją galima papildyti mėsa, daržovėmis ar kitais ingredientais, kad kiekvienas kąsnis būtų unikalus ir skanus.
Šis receptas yra ne tik paprastas, bet ir itin universalus. Jis puikiai tinka tiek kasdieniams pusryčiams ar užkandžiui, tiek ypatingoms progoms, kai norisi nustebinti artimuosius išskirtiniu skoniu. Mekičių gaminimas yra puiki proga praleisti laiką virtuvėje, išbandyti naujus skonius ir kartu prisiminti senus, tradicinius receptus, kurie perduodami iš kartos į kartą.
Kai kurios moterys sako, kad gaminant mekičes – jūs iš tiesų perkeliate dalelę savo vaikystės į šiuolaikinį gyvenimą. Kiekvienas kąsnis primena močiutės virtuvės šilumą, o kartu suteikia energijos ir džiaugsmo. Toks patiekalas puikiai suburia šeimą – nesvarbu, ar tai būtų nedidelė šeimos šventė, ar paprastas rytas, visi mėgaujasi tuo pačiu nepakartojamu skoniu.
Išbandykite šį receptą, leiskite savo virtuvei tapti kūrybos oaze, o galiausiai – pasiruoškite sulaukti pagyrimų iš šeimos narių bei draugų, kurie tikrai pripažins jūsų kulinarinius sugebėjimus. Skanaus ir tegul jūsų virtuvės darbas visada būna kupinas meilės, kūrybiškumo ir, žinoma, nepaprastai skanių mekičių!