Connect with us

Receptai

Sluoksniuota varškinė mielinė tešla ir citrininis pyragas iš jos

Sluoksniuota tešla su varške – tai puikus būdas pagaminti traškią, lengvą ir kvapnią tešlą be ilgo laukimo ir šaldymo. Šis receptas leidžia greitai paruošti gardų pyragą su įvairiausiais įdarais. Šį kartą siūlome kepti citrininį pyragą, kuris stebins savo gaiviu, šiek tiek rūgščiu skoniu ir trapia sluoksniuota tekstūra.

Kodėl verta išbandyti šį receptą?

Greita ir lengva – nereikia ilgai laukti ar šaldyti tešlos.
Sluoksniuota ir puri – dėl specialaus lankstymo būdo tešla tampa panaši į klasikinę sluoksniuotą tešlą.
Universalumas – galima naudoti įvairius įdarus: uogas, vaisius, riešutus ar net sūrų įdarą.
Citrininis įdaras – suteikia pyragui gaivų ir maloniai saldžiarūgštį skonį.

Ingredientai

Tešlai:

250 ml pieno
150–200 g varškės
3 valgomieji šaukštai cukraus
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
2 kiaušinių tryniai
7 g sausų mielių (1 pakelis)
Apie 500 g miltų
200 g sviesto

Įdarui:

1–2 citrinos
1 stiklinė cukraus

Kaip paruošti sluoksniuotą varškinę mielinę tešlą?

Aktyvuojame mieles

Mieles sumaišykite su 1 arbatiniu šaukšteliu cukraus.
Įpilkite apie 50 ml šilto vandens ir palikite šiltoje vietoje, kol susidarys putų sluoksnis.

Ruošiame pagrindinę tešlą

Pieną šiek tiek pašildykite, bet neperkaitinkite.
Į jį sudėkite varškę, cukrų ir druską, išmaišykite iki vientisos masės.
Įmuškite trynius, supilkite aktyvuotas mieles ir suberkite pusę miltų.
Gerai išmaišykite mikseriu arba ranka.
Po truputį suberkite likusius miltus ir minkykite rankomis, kol tešla taps minkšta ir nelips prie rankų.
Kad tešla mažiau lipėtų, rankas galima patepti aliejumi.

Lankstome tešlą

Sviestą iš anksto palaikykite kambario temperatūroje, kad jis suminkštėtų.
Tešlą iškočiokite į ovalią formą (nereikia labai plonai).
Mintyse padalinkite tešlą į tris dalis.
Kraštus ištepkite minkštu sviestu.
Užlenkite vieną kraštą į vidurį, užlenkite kitą kraštą ant viršaus – taip gausite tris sluoksnius.
Šiek tiek pakočiokite ir vėl ištepkite sviestu.
Kartokite šį procesą 5 kartus, kol sunaudosite visą sviestą.
Paskutinį kartą užlenkite tešlą ir daugiau neberidenkite – dabar ji paruošta kepimui.

Kaip pagaminti citrininį įdarą?

Paruošiame citrinas

Gerai nuplaukite citrinas ir nuplikykite jas verdančiu vandeniu.
Jei norite stipresnio skonio, tarkuokite jas su žievele (tik pašalinkite viršutinius ir apatinius galiukus).
Jei norite švelnesnio skonio, galite pašalinti žievelę ir sumalti minkštimą.
Sumaišykite sutarkuotas citrinas su cukrumi ir gerai išmaišykite.

Kaip suformuoti pyragą?

Tešlą padalijame į dvi dalis – viena dalis turi būti didesnė už kitą.
Didžiąją dalį iškočiojame ir dedame į kepimo skardą, suformuodami kraštelius.
Supilame citrininį įdarą ant paruoštos tešlos.
Iškočiojame antrąją tešlos dalį į mažesnį stačiakampį ir uždedame ant viršaus.
Kraštus užspaudžiame ir patepame kiaušinio tryniu.
Peiliu padarome kelias skylutes viršutiniame sluoksnyje, kad kepant išeitų garai.
Paliekame pyragą pastovėti apie 20 minučių, kad šiek tiek pakiltų.

Kaip kepti pyragą?

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
Kepkite, kol pyragas taps auksinės spalvos – apie 25–30 minučių.
Prieš pjaustydami leiskite pyragui visiškai atvėsti, nes karštas įdaras gali būti per skystas.

Patarimai, kad pyragas pavyktų tobulai

Tešlą lankstykite kruopščiai, kad ji gautųsi sluoksniuota. Jei kur nors plyšta, įberkite truputį miltų ir tęskite toliau.
Citrinas galima pakeisti apelsinais, jei norite švelnesnio skonio.
Jei pyragas per greitai skrunda, uždenkite jį kepimo popieriumi ir kepkite toliau.
Tešlą galima naudoti ir kitiems kepiniams, pavyzdžiui, bandelėms ar rageliams su įvairiais įdarais.
Patiekite su arbata ar kava, o jei mėgstate saldesnius kepinius, galite apibarstyti cukraus pudra.

Galutinis rezultatas

Pyragas gaunasi traškus, sluoksniuotas ir kvapnus, o jo įdaras – švelniai rūgštus su malonia citrinos nata. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta ne per saldžius kepinius. Jį galima kepti tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms, nes jis atrodo įspūdingai ir išlieka skanus net kitą dieną.

Išbandykite šį receptą ir mėgaukitės naminiu kepiniu, kuris džiugins tiek skonio, tiek tekstūros deriniu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Receptai

Naminis obuolių kompotas be konservantų – paprastas receptas žiemai

Šis natūralus obuolių kompotas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško švarios, nesudėtingos, sveikesnės alternatyvos parduotuviniams gėrimams. Kompotas ruošiamas be konservantų, nenaudojant kvapiųjų medžiagų ar dažiklių, todėl tai puikus gėrimas visai šeimai – nuo mažų vaikų iki senjorų. Šis receptas pasižymi tuo, kad obuoliai nėra verdami kartu su skysčiu, o tik užpilami karštu vandeniu ir paliekami pritraukti. Tokiu būdu išsaugomas šviežias skonis ir nemaža dalis maistingųjų medžiagų.

Reikalingi ingredientai (apie 6 litrai kompoto):

Obuoliai – 3 kg

Vanduo – 6 litrai

Cukrus – 350 gramų (apie 60–70 g kiekvienam litrui, priklausomai nuo obuolių rūgštumo ar saldumo)

Paruošimo eiga:

Obuolių paruošimas

Pirmiausia reikėtų pasirūpinti pačiais obuoliais. Jie turėtų būti švieži, kieti, be pažeidimų ar puvimo žymių. Geriausia rinktis rūgštesnes ar saldžiarūgštes veisles, nes jos suteikia gėrimui gaivumo. Gerai tinka ir rudeniniai, ir žieminiai obuoliai, svarbu tik, kad jie būtų standūs ir tvirti.

Obuolius nuplaukite tekančiu vandeniu, pašalinkite kotelius. Supjaustykite griežinėliais – ne itin plonais, bet ne per storais. Nereikia nulupti žievelės – būtent žievelė suteikia kompotui papildomo aromato ir spalvos. Jei sėklų dalis sveika, jų šalinti taip pat nebūtina. Šiame recepte viskas daroma kuo paprasčiau, todėl pjaustymas neturi būti preciziškas – svarbu, kad gabalėliai būtų panašaus dydžio ir obuoliai galėtų tolygiai prisitraukti.

Užpylimas ir brendimas

Paruoštus obuolius sudėkite į didelį emaliuotą puodą ar kibirą. Emalė apsaugo nuo sąveikos su rūgštimi ir nepageidaujamo metalo skonio, todėl metalinių puodų naudoti nerekomenduojama.

Atskirai užvirinkite 6 litrus vandens. Užvirusį vandenį nedelsiant pilkite ant obuolių. Obuoliai turi būti visiškai apsemti. Uždenkite puodą sandariu dangčiu, o viršų apklokite šiltu audiniu – storu rankšluosčiu, vilnoniu pledu ar net senovine antklode. Taip kompotas išlaikys šilumą ir obuoliai per keletą valandų atiduos savo skonį bei aromatą.

Laikykite tokioje būsenoje apie 8 valandas. Patogiausia tai daryti vakare, kad per naktį viskas natūraliai pritrauktų.

Perkošimas ir saldinimas

Praėjus numatytam laikui, obuolių antpilą perkoškite per tankų sietelį arba kelis marlės sluoksnius. Išmatuokite gauto skysčio tūrį – nuo to priklausys, kiek cukraus reikės. Rekomenduojama norma yra apie 60–70 gramų cukraus vienam litrui skysčio. Jei obuoliai labai saldūs, cukraus kiekį galima sumažinti, jei rūgštūs – padidinti.

Supilkite nukoštą skystį į puodą, suberkite reikiamą kiekį cukraus ir lėtai kaitinkite iki užvirimo. Užvirus, pavirkite dar apie 2–3 minutes, kad cukrus visiškai ištirptų ir skystis truputį susistovėtų. Jokio ilgo virimo nereikia – taip išsaugomas natūralus skonis.

Supilstymas ir sandarinimas

Sterilizuokite stiklainius ir dangtelius. Tai galite padaryti keliais būdais: iškaitinti orkaitėje, garuose ar tiesiog virinti. Supilkite dar karštą kompotą į sterilizuotus stiklainius. Užsukite sandariais dangteliais, apverskite stiklainius dugnu į viršų ir apklokite storu audiniu. Taip jie pamažu atvės ir užsikonservuos.

Kai stiklainiai visiškai atvės, laikykite juos tamsioje, vėsioje vietoje – rūsyje, sandėliuke ar tiesiog tamsesniame kambario kampe. Kompotas puikiai išsilaiko iki metų, o gerai laikomas – ir ilgiau.

Naudojimo idėjos

Toks kompotas tinka gerti tiek šiltas, tiek atšaldytas. Žiemą jis puikiai atgaivina kartu su šilta duona, sausainiais ar net sriubomis. Vasarą galima gerti su ledukais, praskiestas vandeniu ar net panaudoti kaip pagrindą desertams – želė, kisieliui ar net naminėms ledų formelėms.

Kompotas pasižymi švelniu, natūraliu obuolių skoniu, nėra per saldus ar rūgštus, todėl tinka net jautresniems skrandžiams. Tai gėrimas be sintetinių priedų, todėl tinka vaikams ir visiems, kurie nori paprasto, tačiau naudingo gėrimo.

Continue Reading

Receptai

Marinuotos slyvos su česnaku „Slyvų delikatesas“

Šis receptas patiks mėgstantiems neįprastus derinius. Salstelėjusios, kvapnios, lengvai aštrios slyvos su česnaku – tai netikėta, tačiau nepaprastai gardi užkandėlė, puikiai deranti prie keptos mėsos, vištienos, ant grotelių keptų patiekalų ar net ant riekės duonos su sūriu.

Ingredientai (maždaug 1 kg slyvų be kauliukų):

Slyvos (tvirtos, nepernokę vaisiai) – 1 kg

Česnakas – 3 vidutinės galvutės

Vanduo – 800 ml

9 % actas – 80 ml

Cukrus – 250 g

Druska – 1,5 arbatinio šaukštelio

Kvapnusis pipiras (žirneliais) – 5 vnt.

Gvazdikėliai – 5 vnt.

Paruošimas

Slyvų paruošimas

Gerai nuplaukite slyvas, nusausinkite.

Kiekvieną slyvą perpjaukite išilgai iki pusės (kaip knygą), išimkite kauliuką, tačiau vaisių visiškai neperpjaukite – slyvos turi išlikti „uždaromos“.

Česnaką nulupkite ir supjaustykite vidutinio storumo plokštelėmis, tokiomis, kad jos lengvai tilptų į buvusio kauliuko vietą.

Į kiekvieną slyvą įdėkite po 1–2 česnako griežinėlius.

Tvarkingai ir gana tankiai sudėkite į paruoštus, sterilizuotus stiklainius (geriausiai tinka 500 ml talpos indeliai).

Marinato paruošimas

Į puodą supilkite vandenį ir sudėkite:

cukrų,

druską,

kvapniuosius pipirus,

gvazdikėlius.

Užvirinkite, tačiau acto kol kas nedėkite. Kai marinatas užvirs, supilkite jį į stiklainius su slyvomis – pilkite iki viršaus. Uždenkite steriliais dangteliais (bet dar neužsukite sandariai) ir palikite 4–6 valandoms kambario temperatūroje, kol slyvos visiškai atvės.

Pakartotinis užpylimas

Po atvėsimo nupilkite visą marinatą atgal į puodą.

Užvirinkite ir pavirkite 2–3 minutes.

Įberkite acto, dar kartą užvirinkite.

Vėl užpilkite slyvas šiuo jau su actu marinu, kad pilnai apsemtų.

Konservavimas

Nedelsdami sandariai užsukite stiklainius steriliais dangteliais.

Apverskite stiklainius aukštyn dangteliais, uždenkite šilta antklode arba rankšluosčiu.

Palikite visiškai atvėsti.

Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje – rūsyje arba spintelėje.

Papildomi patarimai:

Norėdami pikantiškesnio skonio, į kiekvieną stiklainį įdėkite nedidelį gabalėlį aitriosios paprikos.

Naudokite tvirtas, standžias slyvas – pernokę vaisiai suminkštės ir praras formą, o tvirtesni puikiai išlaikys struktūrą ir bus malonūs kramtyti.

Jeigu norite švelnesnio skonio, naudokite mažiau česnako – 2 galvutės vietoje 3.

Rezultatas

Po kelių savaičių slyvos prisigeria prieskonių, įgauna sodrų, saldžiarūgštį skonį su subtilia česnako nata. Tai išties netikėta, bet labai gurmaniška užkanda, kuri pradžiugins tiek šeimos vakarienėje, tiek šventinėje vaišių lėkštėje.

Ypač dera su:

kepta kiauliena ar jautiena,

ant žarijų keptomis dešrelėmis,

keptomis bulvėmis,

rūkytu sūriu ar fermentiniu sūriu.

Continue Reading

Receptai

Aromatinga barščių daržovių užpilo mišrainė žiemai – greitam ir sodriam burokėlių sriubos paruošimui

Barščių užpilo mišrainė – tai vienas praktiškiausių konservuotų namų gaminių žiemai. Ši daržovių bazė leidžia itin greitai ir paprastai paruošti sočią, kvapnią sriubą, išsaugant visas daržovių skonines savybes ir maistines medžiagas. Šį užpilą galima naudoti ne tik barščiams, bet ir įvairiems troškiniams ar padažams. Jis pagreitina gaminimą, ypač tada, kai nėra daug laiko ilgam daržovių pjaustymui ar troškinimui.

Iš pateikto kiekio išeina apie 2,6 litro užpilo – tai gali būti nuo 5 iki 7 stiklainėlių po 500 ml. Vienas toks stiklainis puikiai tinka vienam puodui barščių (3–4 litrams sriubos), o laikomas vėsioje vietoje jis išsilaiko visą žiemą.

Reikalingi ingredientai (svoris nurodytas jau nuluptų ir išvalytų daržovių)

Burokėliai – 1,4 kg

Pomidorai – 700 g

Saldžiosios (bulgariškos) paprikos – 500 g

Morkos – 500 g

Svogūnai – 500 g

Česnakas – 30 g

Rūkyta malta paprika – 1 valgomasis šaukštas

Citrinų rūgštis – 0,5 arbatinio šaukštelio

Augalinis aliejus – 200 ml

Druska – 1,5 valgomojo šaukšto

Cukrus – 80 g

9 % actas – 50 ml

Paruošimo eiga

Česnako paruošimas

Česnaką nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka arba susmulkinkite spaudykle. Atidėkite jį į šalį – naudosite vėliau, beveik pačioje gamybos pabaigoje.

Svogūnų kepimas

Svogūnus nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Įkaitinkite dalį aliejaus keptuvėje arba puode ir pakepinkite svogūnus, kol jie taps minkšti, permatomi, bet dar neapskrus. Pakepintus svogūnus sudėkite į didelį puodą.

Morkų paruošimas

Morkas nuvalykite ir supjaustykite šiaudeliais – galite naudoti specialią tarka arba daržovių pjaustyklę. Morkas šiek tiek apkepkite keptuvėje su aliejumi, kol lengvai pagels. Tada sudėkite prie svogūnų į puodą.

Paprikos

Paprikas nuplaukite, išimkite sėklas, supjaustykite plonais šiaudeliais arba juostelėmis. Apkepkite, kol suminkštės. Sudėkite į tą patį puodą su kitomis daržovėmis.

Burokėliai

Burokėlius nulupkite ir tarkuokite stambiai (galima naudoti korėjietiškų morkų tarka). Apkepkite su šlakeliu aliejaus kartu su citrinų rūgštimi. Citrinų rūgštis padės išsaugoti ryškią burokėlių spalvą terminio apdorojimo metu. Kai burokėliai šiek tiek suminkštėja, sudėkite juos į puodą su kitomis daržovėmis.

Pomidorai

Pomidorus supjaustykite nedideliais gabalėliais ir suberkite į puodą. Jei norite itin vientisos tekstūros, prieš tai galite pomidorus trumpai pavirti, nuimti odelę ir sutrinti blenderiu.

Troškinimas

Į puodą su visomis daržovėmis supilkite likusį aliejų, suberkite druską ir cukrų. Išmaišykite viską ir uždenkite dangčiu. Leiskite daržovėms troškintis ant vidutinės kaitros apie 20 minučių, retkarčiais pamaišant, kad neprisviltų.

Po 20 minučių įmaišykite rūkytą papriką ir sutarkuotą česnaką. Tada troškinkite dar 5 minutes, kad skoniai susijungtų ir prieskoniai atsiskleistų.

Paskutinis žingsnis – įpilkite actą, dar kartą gerai išmaišykite ir troškinkite dar 2 minutes. Actas veikia kaip natūralus konservantas ir užtikrina mišrainės ilgaamžiškumą.

Konservavimas

Kol daržovių mišinys karštas, nedelsiant jį sukrėskite į sterilizuotus stiklainius. Užsukite steriliais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir apklokite šiltu rankšluosčiu arba antklode. Palikite visiškai atvėsti kambario temperatūroje.

Laikymas

Užpilą galima laikyti tamsioje, vėsioje vietoje – sandėliuke, spintelėje ar rūsyje. Tinkamai konservuotas jis išsilaiko bent 12 mėnesių, o laikui bėgant skonis netgi pagerėja.

Papildomi patarimai

Naudokite mėsinius pomidorus, jie turi mažiau sulčių, todėl galutinis užpilas bus tirštesnis.

Norint stipresnio aromato, galima į troškinimo pabaigą įdėti lauro lapą, čiobrelių arba juodųjų pipirų žirnelių.

Atidarius stiklainį, užtenka užpilą įmaišyti į bulvių ir kopūstų sultinį bei pridėti virtos mėsos – barščiai paruošiami per 15–20 minučių, be jokio papildomo daržovių pjaustymo.

Išvada

Aromatingas barščių užpilo mišinys – tai nepamainoma pagalba šaltuoju metų laiku. Jis leidžia per kelias minutes paruošti sočią, kvapnią sriubą be ilgo daržovių ruošimo. Receptas paprastas, ingredientai prieinami, o skonis – kaip iš šviežių daržovių. Toks užpilas neabejotinai taps svarbia dalimi jūsų žiemos atsargų.

Continue Reading

POPULIARŪS STRAIPSNIAI

Receptai6 hours ago

Naminis obuolių kompotas be konservantų – paprastas receptas žiemai

Šis natūralus obuolių kompotas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško švarios, nesudėtingos, sveikesnės alternatyvos parduotuviniams gėrimams. Kompotas ruošiamas be konservantų,...

Receptai6 hours ago

Marinuotos slyvos su česnaku „Slyvų delikatesas“

Šis receptas patiks mėgstantiems neįprastus derinius. Salstelėjusios, kvapnios, lengvai aštrios slyvos su česnaku – tai netikėta, tačiau nepaprastai gardi užkandėlė,...

Receptai6 hours ago

Aromatinga barščių daržovių užpilo mišrainė žiemai – greitam ir sodriam burokėlių sriubos paruošimui

Barščių užpilo mišrainė – tai vienas praktiškiausių konservuotų namų gaminių žiemai. Ši daržovių bazė leidžia itin greitai ir paprastai paruošti...

Receptai2 days ago

Naminis pomidorų padažas žiemai – universali užkanda ir pagardas

Šis padažas – tai ne tik skanus, bet ir labai praktiškas žiemos gaminys, kurį galima naudoti įvairiausiuose patiekaluose. Jis puikiai...

Receptai2 days ago

Trapūs riestainėliai su lašinių taukais ir grietine – klasikinis naminis kepinys

Tai vienas iš tų paprastų, bet labai nostalgiškų receptų, kurio skonis dažnai primena vaikystę. Tokie riestainėliai ypač tinka prie puodelio...

Receptai2 days ago

Marinuoti pievagrybiai su baklažanais ir paprikomis žiemai – sodraus skonio daržovių mišrainė konservavimui

Šis receptas – puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta ruošti žiemos atsargas iš daržovių. Marinuoti pievagrybiai su baklažanais, morka ir paprika...

Receptai2 weeks ago

Marinuotos cukinijos žiemai su česnaku ir krapais pagal patikimą šeimos receptą

Marinuotos cukinijos – tai viena iš paprasčiausių, bet ne mažiau vertingų daržovių atsargų žiemai. Šios konservuotos daržovės išsiskiria švelniu skoniu,...

Receptai2 weeks ago

Marinuota žiedinių kopūstų ir brokolių daržovių mišrainė su pomidorais žiemai

Tai universali žiemai skirta daržovių mišrainė, kurios pagrindą sudaro žiediniai kopūstai ir brokoliai, papildyti pomidorais, morkomis, žalumynais ir švelniai aštriu...

Receptai2 weeks ago

Kaimiški bulviniai virtinukai su apkepinta svogūnų užpilu – paprastas patiekalas, tinkantis šeimos vakarienei

Bulviniai virtinukai, dar vadinami „palioškais“, yra vienas iš tų tradicinių patiekalų, kuriuos daugelis prisimena iš vaikystės. Tai paprastas, nebrangus ir...

Receptai2 weeks ago

Namų gamybos padažas, tinkantis mėsai, žuviai ir daržovėms – puiki alternatyva pirktiniam kečupui

Šis receptas – tai patikrintas būdas pasiruošti universalų padažą žiemai ar kasdieniam vartojimui. Jis gali sėkmingai pakeisti tradicinį kečupą, o...

POPULIARU