Connect with us

Receptai

Švelnus ir purus keksas su grietine: detalus receptas ir patarimai

Šis keksas yra vienas paprasčiausių ir skaniausių desertų, kurį galima greitai paruošti. Pagrindinis šio kepinio išskirtinumas – švelni ir drėgna tekstūra, kurią užtikrina grietinė. Toks keksas tinka tiek kasdieniams užkandžiams, tiek šventiniam stalui. Be to, ingredientai dažniausiai yra kiekvieno namuose, todėl galėsite juo mėgautis bet kada.

Ingredientai:

Kad keksas būtų tobulas, reikia šių paprastų produktų:

2 kiaušiniai – jie suteiks kekso struktūrai tvirtumo ir padės pasiekti purumą.
1 stiklinė grietinės – grietinė yra šio recepto paslaptis, kuri keksui suteikia drėgnumo ir subtilų skonį.
1 stiklinė cukraus – saldumo galima reguliuoti pagal savo skonį. Jei norite lengvesnio deserto, galite sumažinti cukraus kiekį.
1/2 arbatinio šaukštelio druskos – druska pabrėžia ingredientų skonį ir subalansuoja saldumą.
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių – padės keksui iškilti ir išlikti lengvam.
2 stiklinės miltų – miltai suteiks tešlai tinkamą konsistenciją.
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus – vanilinis cukrus keksui suteiks malonaus aromato.

Įrankiai ir pasiruošimas:

Prieš pradedant, paruoškite šiuos įrankius:

Vidutinio dydžio dubenį tešlai maišyti.
Plaktuvą arba rankinį maišytuvą.
Kepimo formą – galite naudoti klasikines keksų formas arba torto formą.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C – tai optimaliausia temperatūra šiam kepiniui.

Žingsnis po žingsnio paruošimo procesas

Kiaušinių ir cukraus plakimas:

Į didelį dubenį įmuškite du kiaušinius ir suberkite stiklinę cukraus. Plakite rankiniu plaktuvu arba elektriniu maišytuvu, kol mišinys taps lengvas ir purios tekstūros. Šis žingsnis svarbus, kad keksas būtų lengvas ir nesuglebęs.

Grietinės pridėjimas:

Įplakite grietinę į kiaušinių ir cukraus mišinį. Grietinė užtikrina drėgnumą, todėl nepamirškite jos gerai įmaišyti, kad tešla būtų tolygi.

Sausųjų ingredientų maišymas:

Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir vanilinį cukrų. Po truputį berkite sausąjį mišinį į skystąją masę, nuolat maišydami. Naudokite šluotelę arba silikoninę mentelę, kad tešla būtų be gumuliukų.

Formos paruošimas:

Kepimo formą ištepkite sviestu arba aliejumi, o dugną ir šonus pabarstykite miltais arba džiūvėsėliais. Tai užtikrins, kad keksas neprilips prie formos ir bus lengvai išimamas.

Tešlos pylimas ir kepimas:

Supilkite tešlą į formą ir švelniai paskirstykite, kad paviršius būtų lygus. Kepkite 40–45 minutes įkaitintoje orkaitėje. Kepimo trukmė gali skirtis priklausomai nuo formos dydžio ir orkaitės tipo. Patikrinkite kekso pasiruošimą įsmeigdami medinį pagaliuką – jei jis sausas, keksas iškepė.

Atvėsinimas ir dekoravimas:

Kai keksas iškeps, išimkite jį iš orkaitės ir leiskite atvėsti formoje 10–15 minučių. Po to atsargiai išimkite ir visiškai atvėsinkite. Dekoruokite pagal savo skonį: cukraus pudra, šokoladiniu glaistu ar riešutų trupiniais.

Patarimai ir variacijos:

Papildomi ingredientai:

Jei norite eksperimentuoti, į tešlą galite įmaišyti džiovintų vaisių, riešutų, citrinos ar apelsino žievelių. Tai suteiks keksui unikalumo.

Forma:

Jei neturite kekso formos, galite naudoti torto ar net kepimo skardą – kepinio forma ne mažiau svarbi už skonį.

Pateikimas:

Keksas skaniausias su arbata, kava ar šilta kakava.

Šis grietinės keksas taps puikiu sprendimu, jei norite greitai paruošti gardų desertą, kuris patiks visai šeimai. Jis minkštas, purus ir kvepiantis – tikra klasika jūsų virtuvėje! Skanaus!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Receptai

Purūs mieliniai pyragėliai su varške – patikrintas receptas minkštutėlei tešlai

Kai norisi kažko jaukaus, šilto ir kvapnaus, niekas taip nepradžiugina kaip naminiai mieliniai pyragėliai. Šis mielinės tešlos receptas – vienas iš mano mėgstamiausių ir daugybę kartų patikrintų. Iš jos kepu ne tik saldžius pyragėlius su varške, bet ir bandeles, suktinukus, pyragus bei netgi pikantiškus kepinius su kopūstais ar mėsa. Šiandien dalinuosi savo mylimiausiu variantu – puriais pyragėliais su saldžia varškės įdara, kepamais orkaitėje.

Ši tešla ypatinga tuo, kad galutinė kepinių tekstūra primena pūką – tokie jie minkšti ir lengvi. Visa paslaptis – ne tik kruopštus produktų pasirinkimas, bet ir keli svarbūs technologiniai niuansai, kuriais taip pat pasidalinsiu.

Reikės:

Tešlai:

250 ml šilto pieno

4 valgomieji šaukštai cukraus

11 g sausų mielių

2 kiaušiniai

90 g sviesto (arba margarino), ištirpinto

2/3 arbatinio šaukštelio druskos

600 g kvietinių miltų (priklausomai nuo miltų, kiekis gali šiek tiek kisti)

Įdarui:

200 g varškės

3 valgomieji šaukštai grietinės (20 % riebumo)

3 valgomieji šaukštai cukraus

1 kiaušinis + 1 baltymas

Vanilinis cukrus arba vanilė – pagal skonį

2–3 valgomieji šaukštai manų kruopų (kad įdaras būtų tvirtesnis)

Aptepimui:

1 kiaušinio trynys

1 valgomasis šaukštas pieno

Gaminimo eiga:

Tešlos ruošimas

Pirmiausia į dubenį supilkite šiltą pieną (ne karštą, kad nesunaikintumėte mielių), įdėkite cukrų ir sausas mieles. Išmaišykite ir palikite 5–10 minučių, kad mielės pradėtų aktyvuotis. Kai paviršiuje pasirodo burbuliukai, įmaišykite kiaušinius, tirpintą sviestą ir druską.

Palaipsniui berkite persijotus miltus ir maišykite tešlą. Kai tešla taps tiršta, pradėkite minkyti rankomis – ne mažiau kaip 10 minučių. Tinkamai išminkyta tešla neturi lipti prie rankų, turi būti elastinga, bet minkšta.

Tešlą suformuokite į rutulį, dėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Paprastai tešla pakyla per 1–2 valandas, priklausomai nuo temperatūros. Ji turi padidėti mažiausiai 2,5 karto.

Patarimas: kad tešla kiltų tolygiai ir greitai, naudokite kambario temperatūros produktus – iš anksto išimkite kiaušinius iš šaldytuvo, pieną pašildykite, sviestą ištirpinkite, bet neatvėsinkite iki visiško atšalimo.

Varškės įdaras

Kol tešla kyla, paruoškite įdarą. Varškę sumaišykite su kiaušiniu, baltymu, cukrumi, grietine, vanile ir manų kruopomis. Jei norite vientisos tekstūros – viską trumpai sutrinkite blenderiu. Jei mėgstate varškės grūdėtumą – tiesiog sumaišykite šaukštu. Įdaras turi būti tirštas, bet ne sausas.

Formavimas

Pakilusią tešlą padalinkite į 12 vienodų dalių. Iš kiekvieno gabalėlio suformuokite kamuoliuką, uždenkite ir palikite „pailsėti“ 10 minučių – tešla tada bus lengviau kočiojama ir nesitrauks atgal.

Iškočiokite kiekvieną kamuoliuką į apie 12 cm skersmens apskritimą. Į vidurį dėkite apie 2 arbatinius šaukštelius varškės įdaro, užspauskite kraštus – formuokite pyragėlį. Galite daryti uždarus arba palikti šiek tiek atvirą viršų – pagal skonį.

Kepimas

Pyragėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Uždenkite ir palikite pakilti dar 15 minučių. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus–apačia be vėjelio).

Kiaušinio trynį sumaišykite su pienu ir šiuo mišiniu patepkite pyragėlius. Kepkite 20–25 minutes, kol gražiai paruduos.

Iškepusius pyragėlius galite papildomai patepti sviestu, kad paviršius būtų dar minkštesnis. Palikite bent 10 minučių „pailsėti“ – jie bus tobulo purumo.

Išvada

Šie minkšti kaip pūkas pyragėliai su varške – tikras komforto maistas, tinkantis tiek kasdieniam stalui, tiek savaitgalio pasilepinimui. Juos lengva pritaikyti – vietoj varškės galite naudoti obuolių, vyšnių, mėsos, kopūstų ar net grybų įdarą. Iš tos pačios tešlos galima kepti net vyniotinius ar bandeles su cinamonu.

Jei išbandysi – parašyk komentaruose, kokį įdarą rinkaisi. Skanaus!

Continue Reading

Receptai

Bulvinės bandelės – nostalgiškas receptas iš šiaurės

Kai norisi kažko sotaus, jaukaus ir tikro – pats metas prisiminti seną, iš kartos į kartą perduodamą receptą. Šios bulvinės bandelės – tai patiekalas, kilęs iš šiaurinės Rusijos regionų, tokie kaip Permės kraštas ar Didysis Ustiugas. Originaliai vadintos „kuliagomis“ ar „kullygės“, šios bandelės yra giminingos Komių šiaurietiškoms šanioms. Skamba egzotiškai, tačiau receptas labai žemiškas ir širdžiai artimas.

Tai ne saldus kepinys, o sotus patiekalas, kuris puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei. Svarbiausia – kokybiškos bulvės, švelni bulvių košė ir paprastas, bet labai tinkamos konsistencijos tešlos receptas. Gaminimas nereikalauja jokių įmantrių įrankių – tik šiek tiek kantrybės ir meilės maistui.

Reikalingi ingredientai:

Tešlai:

Kvietiniai miltai – 500 g

Vanduo (šaltas) – 130 ml

Kiaušiniai – 2 vnt

Grietinė – 40 g

Druska – 1 šaukštelis (apie 10 g)

Įdarui:

Bulvės – 900 g

Pienas – 120 ml

Sviestas – 40 g

Kiaušinis – 1 vnt

Druska – pagal skonį

Aptepimui:

Kiaušinis – 1 vnt

Grietinė – 1 šaukštas

Žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga:

Paruoškite įdarą:

Bulves nulupkite, supjaustykite ir virkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Nusunkite ir dar karštas bulves gerai sutrinkite kartu su šiltu pienu, sviestu ir vienu kiaušiniu. Masė turi būti vientisa ir puri – tai bus bandelių širdis. Įdarą atvėsinkite.

Paruoškite tešlą:

Miltus persijokite į dubenį. Padarykite viduryje duobutę, į ją supilkite druską, šaltą vandenį, kiaušinius ir grietinę. Iš pradžių maišykite šaukštu, o vėliau minkykite rankomis, kol tešla taps vientisa ir elastinga. Ji turi būti minkšta, bet nelaidi – kad nesutrūktų kepant. Suformuokite tešlos rutulį, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite „pailsėti“ 30 minučių.

Formavimas:

Tešlą padalinkite į kelias dalis ir iš kiekvienos suformuokite storas juosteles, kurių plotis – apie 3–4 cm. Jas supjaustykite nedideliais gabalėliais. Kiekvieną gabalėlį suapvalinkite ir iškočiokite į mažą blyną – apie delno dydžio.

Ant kiekvieno blynelio vidurio dėkite šaukštą bulvių įdaro. Sulenkite kraštus ir užspauskite juos, kad suformuotumėte bandelės formą – tarsi atvirą „krepšelį“. Jei norisi, galima užspausti visai kaip kibiną – bet galima ir palikti atvirą viršų, kaip šanioms ar pyragaičiams.

Aptepimas ir kepimas:

Kiaušinį sumaišykite su šaukštu grietinės ir žiupsneliu druskos – tai bus glajus bandelėms. Kiekvieną bandelę šepetėliu patepkite šiuo mišiniu, kad gražiai apskrustų kepant.

Dėkite bandeles ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite iki 230–240 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, arba kol paviršius taps gražiai auksinis.

Po kepimo:

Išėmus iš orkaitės, bandeles patepkite lydytu sviestu – jos taps dar minkštesnės ir kvapnesnės. Leiskite joms šiek tiek atvėsti. Patariama patiekti su stikline šalto pieno ar kefyro.

Pabaigai

Šios bulvinės bandelės – tai nostalgiškas, paprastas, bet tikrai širdžiai mielas patiekalas. Tinka tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip šiltas užkandis. Jei ieškai naujų idėjų arba nori atgaivinti senus receptus – būtinai išbandyk. Skonis nustebins ne vieną.

Continue Reading

Receptai

Traškūs kepti sausainiai su kefyru – skanumynas iš vaikystės, kuris tirpsta burnoje

Šie trapūs, traškūs sausainiai su kefyru – tai vienas tų senųjų receptų, kuris niekada neišeina iš mados. Jie ypatingai skanūs dar šilti, ką tik iškepti, tačiau puikiai tinka ir vėliau su puodeliu arbatos ar kavos. Receptas itin paprastas, pagaminamas iš prieinamų, kasdienių produktų, todėl tiks tiek savaitgalio kepiniams, tiek netikėtai užklupus svečiams ar vaikams panorėjus ko nors skanaus.

Šie kepti sausainiai nėra labai saldūs, todėl jeigu norite saldesnio varianto – galite drąsiai padidinti cukraus kiekį arba pabarstyti jau iškeptus sausainius cukraus pudra. Pagaminus šį receptą kartą, jis tikrai taps vienu iš mėgstamiausių jūsų virtuvėje.

Ingredientai:

Kefyras – 0,5 litro

Kiaušiniai – 2 vnt.

Cukrus – 4 valg. šaukštai (jeigu mėgstate saldžiau – dėkite daugiau)

Augalinis aliejus – 3–4 valg. šaukštai

Druska – 0,5 arb. šaukštelio

Soda – 0,5 arb. šaukštelio (užgesinta actu arba kefyre)

Miltai – apie 5–6 stiklines (jei tešla vis dar limpa – įberkite daugiau)

Pagal norą – vanilinis cukrus arba malta cinamono

Gaminimas:

Į didelį dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, įpilkite kefyro, aliejaus, druskos ir užgesintos sodos. Viską gerai išplakite šluotele, kol masė taps vientisa. Jeigu norite aromatingesnio varianto – įberkite šiek tiek vanilinio cukraus arba cinamono.

Po truputį berkite miltus ir minkykite tešlą. Tešla turi būti minkšta, elastinga, bet nelimpanti prie rankų. Kai tik pasieksite reikiamą konsistenciją, dubenį uždenkite rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite tešlą „pailsėti“ apie 20 minučių.

Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą į stačiakampį maždaug 1 cm storio (jeigu norite traškesnių sausainių – kočiokite ploniau).

Tešlą supjaustykite į nedidelius stačiakampius. Kiekvieno stačiakampio viduryje padarykite įpjovą ir vieną jo galą perkiškite per tą skylutę – taip suformuosite būdingą „mazgelio“ formą.

Keptuvėje įkaitinkite daug aliejaus – jo turi būti tiek, kad sausainiai galėtų laisvai plaukioti. Kepkite sausainius iš abiejų pusių, kol jie gražiai apskrus – apie 1–2 minutes kiekvienoje pusėje. Aliejaus kepimo metu galima šiek tiek papildyti, jei reikia.

Iškepusius sausainius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Jeigu mėgstate saldžiau – dar karštus galite pabarstyti cukraus pudra.

Patarimas: šiuos sausainius galima skanauti ne tik šiltus, bet ir atvėsusius – jie išlieka traškūs ir kitą dieną. Taip pat galite paeksperimentuoti su įvairiais priedais – pavyzdžiui, į tešlą įmaišyti tarkuotos citrinos žievelės ar net šiek tiek aguonų.

Šis receptas – tai tikras prisiminimas iš vaikystės laikų, kai močiutės ar mamos virtuvėje tvyrojo šiltas, saldus kvapas, o ant stalo garavo lėkštė ką tik iškeptų, traškių kepinių. Paprasta, greita ir visada gardu.

Jeigu ieškote greito deserto be sudėtingų ingredientų – šie kepti sausainiai su kefyru yra puikus pasirinkimas. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti ir kepti su meile.

Continue Reading

POPULIARŪS STRAIPSNIAI

Receptai6 days ago

Purūs mieliniai pyragėliai su varške – patikrintas receptas minkštutėlei tešlai

Kai norisi kažko jaukaus, šilto ir kvapnaus, niekas taip nepradžiugina kaip naminiai mieliniai pyragėliai. Šis mielinės tešlos receptas – vienas...

Receptai6 days ago

Bulvinės bandelės – nostalgiškas receptas iš šiaurės

Kai norisi kažko sotaus, jaukaus ir tikro – pats metas prisiminti seną, iš kartos į kartą perduodamą receptą. Šios bulvinės...

Receptai6 days ago

Traškūs kepti sausainiai su kefyru – skanumynas iš vaikystės, kuris tirpsta burnoje

Šie trapūs, traškūs sausainiai su kefyru – tai vienas tų senųjų receptų, kuris niekada neišeina iš mados. Jie ypatingai skanūs...

Receptai6 days ago

Klasikinis trupininis pyragas su uogiene – paprasta, greita ir be galo skanu

Ieškote patikimo recepto iš paprastų produktų, kuris visada pavyktų ir tiktų tiek kasdienai, tiek savaitgalio stalui? Tuomet šis trupininis pyragas...

Receptai1 week ago

Neįtikėtinai skanus patiekalas iš kopūsto, kuris pakeis jūsų nuomonę apie daržovių virtuvę!

Kopūstas – dažnas svečias mūsų virtuvėje. Jis pigus, naudingas, gerai laikosi ir tinka tiek sriuboms, tiek troškiniams ar salotoms. Tačiau...

Receptai1 week ago

Purios ir kvapnios bandelės su obuoliais – tobula klasika šeimos arbatos pertraukai

Kai namuose pasklinda ką tik iškeptų bandelių su obuolių įdaru aromatas – žinai, kad laukia kažkas ypatingo. Šios mielinės bandelės...

Receptai1 week ago

Varškiniai sausainiai su obuoliais – lengvas, sveikesnis desertas be sviesto ir kiaušinių

Ieškote sveikesnio deserto varianto, kuris nesukels sąžinės graužaties, bet vis tiek bus skanus ir aromatingas? Tuomet šie varškiniai sausainiai su...

Receptai1 week ago

Naminis mėsos vyniotinis su sūriu – kvapnus, sultingas ir sotus patiekalas visai šeimai

Mėsos vyniotinis – tai klasikinis, bet dažnai nepelnytai primirštas patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Šis...

Receptai1 week ago

Naminiai „Marija“ sausainiai – paprasta, greita ir naudinga

Ieškote paprasto ir sveikesnio skanėsto prie arbatos ar kavos? Šie naminiai „Marija“ tipo sausainiai – puikus pasirinkimas tiems, kas nori...

Receptai1 week ago

Naminės mielinės bandelės – kaip pas mamą

Kvapnios, minkštos, purios – tokios naminės mielinės bandelės nepalieka abejingų. Jos puikiai tinka tiek šventiniam stalui, tiek ramiam savaitgalio rytui...

POPULIARU