Beljašai – tai gardūs, traškūs ir sultingi mėsos pyragėliai, kuriuos mėgsta daugelis. Jie puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, o taip pat gali būti patiekiami kaip užkandis. Šis patiekalas turi gilias šaknis Rytų Europos ir Vidurinės Azijos virtuvėse, o jo pagrindas – minkšta mielinė tešla su aromatingu mėsos įdaru. Nors daugelis mano, kad beljašus gaminti sudėtinga, iš tiesų jie ruošiasi gana paprastai, o rezultatas visada pranoksta lūkesčius.
Kodėl verta išbandyti šį receptą?
Minkšta ir puri tešla. Tešla yra minkšta, lengvai formuojama ir išlieka puri net po kepimo.
Sultingas įdaras. Mėsos įdaras tampa ypač sultingas ir aromatingas, nes jis kepa kartu su tešla, išlaikydamas visus skonius ir sultis.
Traški plutelė. Kepant beljašus karštame aliejuje, jie tampa traškūs iš išorės ir minkšti viduje.
Greitas paruošimas. Nors tešlai reikia laiko pakilti, pats formavimo ir kepimo procesas yra nesudėtingas.
Ingredientai tešlai
500 ml šilto vandens
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
2 valgomieji šaukštai cukraus
10 g sausų mielių
3 valgomieji šaukštai rafinuoto aliejaus
5 stiklinės sijotų kvietinių miltų
Ingredientai įdarui
500 g maltos mėsos (kiauliena, jautiena arba jų mišinys)
1 vidutinio dydžio svogūnas
Druska ir pipirai pagal skonį
50 ml vandens (kad įdaras būtų sultingesnis)
Gaminimo procesas
Tešlos ruošimas
Pirmiausia į šiltą vandenį suberiamos mielės, cukrus ir druska. Viskas gerai išmaišoma ir paliekama 10–15 minučių, kol atsiras putos. Tai ženklas, kad mielės aktyvavosi ir tešla puikiai kils.
Kai mielės pradeda veikti, į dubenį supilamas aliejus ir palaipsniui dedami sijoti kvietiniai miltai. Tešla kruopščiai maišoma tol, kol tampa šiek tiek tirštesnė nei blynų tešla. Ją uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą 1–1,5 valandos. Per šį laiką tešla pakils, padidės dvigubai ar net daugiau.
Įdaro paruošimas
Kol tešla kyla, galima pasiruošti įdarą. Maltoji mėsa sumaišoma su smulkiai sukapotu svogūnu, įdedama druskos ir pipirų pagal skonį. Jei norite, kad įdaras būtų ypač sultingas, įpilkite šlakelį vandens ir viską gerai išmaišykite.
Beljašų formavimas
Kai tešla pakyla, ją galima pradėti formuoti. Rankas ir stalą patepame aliejumi – papildomų miltų nebereikia. Nuo tešlos atgnybiame mažus gabalėlius ir rankomis suformuojame plokščius blynelius. Į kiekvieną blynelį dedame po šaukštą paruošto mėsos įdaro.
Tada kraštus suimame ir surenkame į viršų, suformuodami savotišką „mazgelį“. Taip suformuojame visus beljašus. Po to kiekvieną jų švelniai suplojame tarp delnų, kad jie būtų tolygesni ir geriau iškeptų.
Kepimas
Į keptuvę įpilame pakankamai aliejaus – jo turėtų būti tiek, kad siektų bent pusę beljašo storio. Aliejų įkaitiname ant vidutinės ugnies.
Beljašus dedame į įkaitintą aliejų siūle į apačią. Kepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrunda ir tampa auksinės spalvos. Kiekvienai pusei kepti reikia maždaug 3–4 minučių. Kepant svarbu neužkrauti keptuvės per daug beljašų, kad jie turėtų pakankamai vietos tolygiai iškepti.
Kai beljašai iškepa, juos dedame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų perteklinis aliejus.
Patarimai geriausiam rezultatui
Tešlą laikykite šaldytuve. Šis metodas leidžia jai išlaikyti lengvą ir purią tekstūrą.
Nepersistenkite su miltais. Tešla turi būti minkšta, tačiau ne per kieta – tai leis beljašams būti puriems ir oriniams.
Naudokite pakankamai aliejaus. Kepant per mažame aliejaus kiekyje beljašai gali sugerti riebalus ir tapti sunkūs.
Mėsą rinkitės pagal skonį. Tradiciškai beljašai gaminami iš jautienos, tačiau galite naudoti ir kiaulieną ar vištieną.
Patiekimas ir skonis
Beljašai skaniausi šviežiai kepti, dar šilti ir traškūs. Jie gali būti valgomi vieni arba patiekiami su grietine, česnakiniu padažu ar net pomidorų padažu. Puikiai dera su šviežiomis daržovėmis ir žalumynais.
Tai sotus ir skanus užkandis, kuris puikiai tiks tiek savaitgalio pusryčiams, tiek vaišėms draugų susibūrimuose. Beljašus galima laikyti šaldytuve iki dviejų dienų ir pašildyti orkaitėje ar keptuvėje.
Šis receptas leis pagaminti beljašus su minkšta, puria tešla ir sultingu mėsos įdaru, kurie tikrai patiks tiek jums, tiek jūsų šeimai. Išbandykite šį naminio kepimo receptą ir mėgaukitės nepakartojamu skoniu!