Šis receptas – puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško ne tik skanios, bet ir vizualiai įdomios patiekalo idėjos. Blyneliai su mėsos įdaru, sulankstyti į tvarkingus trikampius ir apskrudinti iki traškios plutelės, gali būti ne tik puikūs pietūs ar vakarienė, bet ir išskirtinis patiekalas šventiniam stalui.
Šio patiekalo ištakos – rytų Europos virtuvė, tačiau receptas pritaikytas mūsų skoniui. Švelnūs, ploni blyneliai čia ne tik įdaryti, bet ir sulankstyti ypatingu būdu: blynas transformuojamas į lygiasienių trikampių formą, kuri ne tik atrodo estetiškai, bet ir patogiai laikosi kepant bei patiekiant.
Ingredientai
Tešlai (blynams):
1250 ml pieno
6 kiaušiniai
35 g cukraus
žiupsnelis druskos
50 g ištirpinto sviesto
450 g kvietinių miltų
Mėsos įdarui:
500 g kiaulienos (geriausia – kumpis ar sprandinė)
200 g lašinių (galima naudoti šoninę be odos)
250 g svogūnų
druska ir malti juodieji pipirai – pagal skonį
Papildomai:
1 kiaušinis (blynelių apvoliojimui)
aliejus kepimui
Blynų tešlos paruošimas
Į didelį dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir žiupsnelį druskos. Išplakite šluotele arba mikseriu iki vientisos masės.
Supilkite pieną ir ištirpintą sviestą, dar kartą gerai išmaišykite.
Po truputį berkite miltus, nuolat plakdami, kad nesusidarytų gumuliukų. Tešla turi būti skysta, bet šiek tiek tirštesnė nei tradicinė lietinių tešla – t. y. kad lengvai dengtų keptuvės paviršių, bet neprabėgtų pro šaukštą kaip vanduo.
Leiskite tešlai pastovėti 15–20 minučių. Tai pagerins jos struktūrą.
Blynų kepimas
Įkaitinkite keptuvę (geriausia – nelimpančią) ir patepkite ją aliejumi ar sviestu.
Supilkite samtelį tešlos ir paskirstykite keptuvės paviršiuje, kad susidarytų plonas blynas.
Kepkite iš abiejų pusių, kol blynas gražiai pagels.
Iškeptus blynus sudėkite vieną ant kito ir uždenkite rankšluosčiu, kad nesukietėtų.
Mėsos įdaro paruošimas
Kiaulieną, lašinius ir svogūnus permalkite mėsmale (naudokite stambų sietelį).
Įberkite druskos, pipirų pagal skonį ir gerai išmaišykite. Įdaras turi būti vientisas, bet ne per sausas. Jei atrodo per tirštas – galima įpilti šlakelį šalto vandens.
Blynelių formavimas
Šis žingsnis išskiria šį patiekalą iš kitų:
Ant kiekvieno blyno viršutinės dalies dėkite apie 35 g mėsos įdaro.
Sulenkite dešinį ir kairį kraštus link centro, formuodami ilgesnį stačiakampį.
Apatinį blyno kraštą lenkite į viršų kampu, kad susidarytų trikampis.
Tęskite lankstymą trikampiais, kol pasieksite blyno viršų. Užlenkite kraštelį, kad įdaras būtų visiškai uždengtas.
Gautas trikampis turėtų būti sandarus, gražios formos ir lengvai paimamas ranka.
Keptuvėje apkepinimas
Įmuškite kiaušinį į dubenėlį ir išplakite šakute.
Kiekvieną blyną-trikampį panardinkite į kiaušinį ir dėkite į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus.
Kepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol susidarys auksinė, traški plutelė.
Patiekimas
Šiuos blynelius geriausia patiekti karštus, su grietine, česnakiniu padažu arba pomidorų – baziliko pagardu. Jei norite, galite apibarstyti šviežiomis žolelėmis – petražolėmis ar krapais.
Naudingi patarimai
Jei norite liesesnio patiekalo, lašinius galima pakeisti liesesne mėsa (pvz., vištiena ar kalakutiena), o įdarą papildyti tarkuota morka ar virtais ryžiais.
Patiekalas tinka šaldymui – jau suformuotus ir apkepintus trikampius galite užšaldyti, o paskui iškepti orkaitėje arba keptuvėje.
Šie blyneliai labai patogūs vaikų pietums į mokyklą ar net į gamtą – laikosi sandariai, nepraranda formos ir skanūs net kiek atvėsę.
Išvada
Blyneliai su mėsos įdaru, sulankstyti į trikampius, yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori paįvairinti savo receptų repertuarą. Jie ne tik sotūs ir skanūs, bet ir džiugina akį tvarkinga forma bei traškia plutele. Toks patiekalas tikrai neliks nepastebėtas ir šeimos vakarienėje, ir svečių vaišėse.