Connect with us

Receptai

Traškūs mėsos blyneliai trikampiais – sotus ir originalus patiekalas visai šeimai

Šis receptas – puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško ne tik skanios, bet ir vizualiai įdomios patiekalo idėjos. Blyneliai su mėsos įdaru, sulankstyti į tvarkingus trikampius ir apskrudinti iki traškios plutelės, gali būti ne tik puikūs pietūs ar vakarienė, bet ir išskirtinis patiekalas šventiniam stalui.

Šio patiekalo ištakos – rytų Europos virtuvė, tačiau receptas pritaikytas mūsų skoniui. Švelnūs, ploni blyneliai čia ne tik įdaryti, bet ir sulankstyti ypatingu būdu: blynas transformuojamas į lygiasienių trikampių formą, kuri ne tik atrodo estetiškai, bet ir patogiai laikosi kepant bei patiekiant.

Ingredientai

Tešlai (blynams):

1250 ml pieno

6 kiaušiniai

35 g cukraus

žiupsnelis druskos

50 g ištirpinto sviesto

450 g kvietinių miltų

Mėsos įdarui:

500 g kiaulienos (geriausia – kumpis ar sprandinė)

200 g lašinių (galima naudoti šoninę be odos)

250 g svogūnų

druska ir malti juodieji pipirai – pagal skonį

Papildomai:

1 kiaušinis (blynelių apvoliojimui)

aliejus kepimui

Blynų tešlos paruošimas

Į didelį dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir žiupsnelį druskos. Išplakite šluotele arba mikseriu iki vientisos masės.

Supilkite pieną ir ištirpintą sviestą, dar kartą gerai išmaišykite.

Po truputį berkite miltus, nuolat plakdami, kad nesusidarytų gumuliukų. Tešla turi būti skysta, bet šiek tiek tirštesnė nei tradicinė lietinių tešla – t. y. kad lengvai dengtų keptuvės paviršių, bet neprabėgtų pro šaukštą kaip vanduo.

Leiskite tešlai pastovėti 15–20 minučių. Tai pagerins jos struktūrą.

Blynų kepimas

Įkaitinkite keptuvę (geriausia – nelimpančią) ir patepkite ją aliejumi ar sviestu.

Supilkite samtelį tešlos ir paskirstykite keptuvės paviršiuje, kad susidarytų plonas blynas.

Kepkite iš abiejų pusių, kol blynas gražiai pagels.

Iškeptus blynus sudėkite vieną ant kito ir uždenkite rankšluosčiu, kad nesukietėtų.

Mėsos įdaro paruošimas

Kiaulieną, lašinius ir svogūnus permalkite mėsmale (naudokite stambų sietelį).

Įberkite druskos, pipirų pagal skonį ir gerai išmaišykite. Įdaras turi būti vientisas, bet ne per sausas. Jei atrodo per tirštas – galima įpilti šlakelį šalto vandens.

Blynelių formavimas

Šis žingsnis išskiria šį patiekalą iš kitų:

Ant kiekvieno blyno viršutinės dalies dėkite apie 35 g mėsos įdaro.

Sulenkite dešinį ir kairį kraštus link centro, formuodami ilgesnį stačiakampį.

Apatinį blyno kraštą lenkite į viršų kampu, kad susidarytų trikampis.

Tęskite lankstymą trikampiais, kol pasieksite blyno viršų. Užlenkite kraštelį, kad įdaras būtų visiškai uždengtas.

Gautas trikampis turėtų būti sandarus, gražios formos ir lengvai paimamas ranka.

Keptuvėje apkepinimas

Įmuškite kiaušinį į dubenėlį ir išplakite šakute.

Kiekvieną blyną-trikampį panardinkite į kiaušinį ir dėkite į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus.

Kepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol susidarys auksinė, traški plutelė.

Patiekimas

Šiuos blynelius geriausia patiekti karštus, su grietine, česnakiniu padažu arba pomidorų – baziliko pagardu. Jei norite, galite apibarstyti šviežiomis žolelėmis – petražolėmis ar krapais.

Naudingi patarimai

Jei norite liesesnio patiekalo, lašinius galima pakeisti liesesne mėsa (pvz., vištiena ar kalakutiena), o įdarą papildyti tarkuota morka ar virtais ryžiais.

Patiekalas tinka šaldymui – jau suformuotus ir apkepintus trikampius galite užšaldyti, o paskui iškepti orkaitėje arba keptuvėje.

Šie blyneliai labai patogūs vaikų pietums į mokyklą ar net į gamtą – laikosi sandariai, nepraranda formos ir skanūs net kiek atvėsę.

Išvada

Blyneliai su mėsos įdaru, sulankstyti į trikampius, yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori paįvairinti savo receptų repertuarą. Jie ne tik sotūs ir skanūs, bet ir džiugina akį tvarkinga forma bei traškia plutele. Toks patiekalas tikrai neliks nepastebėtas ir šeimos vakarienėje, ir svečių vaišėse.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Receptai

Keptos cukinijos žiemai: aromatingos, sultingos ir labai skanios

Kai vasaros derlius džiugina šviežiais daržovėmis, norisi kuo daugiau šio gėrio išsaugoti šaltajam metų laikui. Vienas iš pačių gardžiausių būdų – užmarinuoti keptas cukinijas, kurios žiemą nustebins savo šviežumu, skoniu ir aromatu. Skirtingai nuo įprastų marinatų, šiame recepte naudojamas „šaltas“ marinavimo metodas su prieš tai apkeptomis cukinijomis, o tai suteikia daržovėms gilumo, malonios tekstūros ir nepakartojamo skonio.

Ingredientai (apie 4 stiklainiai po 0,5 l):

Cukinijos – 2 kg

Svogūnai – 300 g

Česnakas – 5–6 skiltelės

Paprika (raudona) – 1 vnt.

Druska – 15 g

Cukrus – 30 g

Juodieji maltieji pipirai – 1/3 a. š.

Šašlykų prieskoniai – 30 g

Actas (9 %) – 50 ml

Aliejus kepimui – 50 ml

Sojų padažas arba Unagi padažas – 1–2 v. š. (nebūtina, bet rekomenduojama)

Paruošimas žingsnis po žingsnio

Cukinijų paruošimas

Rinkitės jaunas, vidutinio dydžio cukinijas – jų nereikės nulupti, o sėklos dar nėra išsivysčiusios. Jeigu naudojate didesnes arba senesnes cukinijas, nulupkite odelę ir išskobkite vidų su sėklomis. Supjaustykite cukinijas maždaug 1 cm storio griežinėliais (šiaudeliai ar pusmėnuliai netiks – svarbi struktūra).

Cukinijų apkepimas

Keptuvėje arba dideliame puode įkaitinkite 50 ml aliejaus. Kepkite cukinijų griežinėlius iš abiejų pusių, kol jos gražiai apskrus ir įgaus auksinę spalvą. Vienu metu dėkite nedaug, kad cukinijos nesuktų garų, o tikrai keptų. Kepkite partijomis, kol sunaudosite visą kiekį.

Daržovių paruošimas

Kol cukinijos kepa, nulupkite ir supjaustykite svogūnus pusžiedžiais. Papriką nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonais griežinėliais arba trumpomis juostelėmis. Česnaką nulupkite ir susmulkinkite – galima naudoti presą arba labai smulkiai supjaustyti peiliu.

Marinato paruošimas

Į didelį dubenį sudėkite keptas cukinijas, svogūnus, paprikas ir česnaką. Įberkite druskos, cukraus, pipirų ir šašlykų prieskonių. Jei norite pridėti gilesnio umami skonio – įpilkite šaukštą ar du sojų ar Unagi padažo. Supilkite actą. Viską labai gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų ir daržovės pradėtų leisti sultis. Dubenį uždenkite ir palikite marinuotis mažiausiai 6 valandoms kambario temperatūroje. Per tą laiką cukinijos įsigers prieskonių, o daržovės suminkštės ir susimaišys skoniai.

Stiklainių paruošimas

Stiklainius ir dangtelius nuplaukite su soda ir steriliai paruoškite: galite pašildyti orkaitėje (150 °C apie 20 min.) arba pavirinti. Švarūs stiklainiai – būtina sąlyga ilgalaikiam laikymui.

Supilstymas ir sterilizavimas

Pamirkyti daržoves dėkite į stiklainius – darykite tai tvirtai, bet nesutraiškydami. Supilkite likusį marinatą iš dubens. Uždenkite stiklainius dangteliais, bet dar neužsukite sandariai.

Į didelį puodą įklokite rankšluostį ar medžiaginę servetėlę, kad stiklainiai nesutrūktų nuo tiesioginio karščio. Įstatykite stiklainius ir užpilkite karštu vandeniu iki kaklelio. Užvirkite ir sterilizuokite 15–20 minučių nuo užvirimo momento.

Užsukimas ir laikymas

Po sterilizacijos užsukite dangtelius sandariai, apverskite stiklainius dugnu į viršų ir uždenkite antklode. Palikite 12–24 valandoms visiškai atvėsti. Tada perkelkite į vėsią vietą – rūsį, sandėliuką ar tamsų kampelį.

Kaip naudoti?

Šios keptos marinuotos cukinijos yra puikus garnyras prie mėsos, keptų bulvių ar net kaip užkandis ant juodos duonos. Puikiai tinka šventiniam stalui – kvapnios, su švelniu marinu ir šašlykiniu poskoniu.

Continue Reading

Receptai

Greiti kefyro blyneliai su faršu – skanesni nei čeburekai ar beliašai!

Ar kada nors norėjote pagaminti ką nors greito, sotaus ir tikrai skanaus, bet neturėjote nei daug laiko, nei noro ilgai stovėti prie viryklės? Šie blyneliai su faršu ir kefyru – tikras atradimas tiems, kurie vertina paprastumą ir norą nustebinti šeimą ar netikėtai užsukusius svečius. Gaminu juos jau daugiau nei 30 metų – tai puiki alternatyva beliašams ar keptiems pyragėliams. Skonis ne tik nenusileidžia klasikai, bet netgi pranoksta – blyneliai minkšti, kvapnūs, o svarbiausia – viskas vyksta vienoje keptuvėje, be vargo su tešla.

Reikalingi ingredientai (apie 4–5 porcijos)

Tešlai:

Kefyras – 300 ml

Kiaušinis – 1 vnt.

Druska – 1 arbatinis šaukštelis

Cukrus – 1 valgomasis šaukštas

Soda – ½ arbatinio šaukštelio

Miltai – apie 250 g (galima šiek tiek daugiau, priklausomai nuo tešlos tirštumo)

Įdarui:

Malta mėsa (kiauliena, jautiena arba mišinys) – 400 g

Svogūnai – 2 vidutiniai

Žaliojo svogūno laiškai – 1 pundelis

Druska ir pipirai pagal skonį

Augalinis aliejus kepimui – apie 50 ml

Gaminimo procesas

Paruoškite įdarą:

Smulkiai supjaustykite svogūnus. Kepkite keptuvėje su keliais šaukštais aliejaus, kol taps permatomi ir pradės rusvėti.

Į tą pačią keptuvę sudėkite faršą, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite vis pamaišydami, kol mėsa taps pilnai iškepusi – jokių rausvų gabalėlių neturi likti.

Nukelkite nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti.

Smulkiai sukapokite žaliojo svogūno laiškus ir sumaišykite su kepta mėsa.

Paruoškite tešlą:

Kefyrą supilkite į didesnį dubenį, įmuškite kiaušinį, įdėkite cukraus, druskos ir sodą. Gerai išplakite, kad soda sureaguotų – tešla pradės šiek tiek putoti.

Po truputį berkite persijotus miltus ir maišykite šaukštu ar plaktuvu, kol gausite vidutinio tirštumo tešlą – panašią į blynų.

Kai tešla paruošta, į ją sudėkite atvėsusį įdarą ir viską gerai išmaišykite.

Kepimas:

Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus.

Šaukštu dėkite paruoštą masę kaip mažus blynelius – ne per storus, kad iškeptų ir vidus.

Kepkite ant vidutinės ugnies po 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus ir taps auksiniai.

Iškepusius blynius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

Patarimai:

Jei norite traškesnių blynelio kraštelių, dėkite šiek tiek daugiau aliejaus.

Kefyrą galite pakeisti rūgpieniu arba pasukomis – skonis bus dar intensyvesnis.

Norint, kad blyneliai būtų dar purenesni – leiskite tešlai pastovėti 10–15 minučių prieš kepant.

Drąsiai naudokite kitą įdarą – tarkuotą bulvę, keptus grybus su svogūnais, virtus kiaušinius su žalumynais ar net saldžius obuolius su cinamonu.

Tinka ir vegetariškas variantas – pavyzdžiui, kopūstai su morkomis.

Kaip patiekti?

Šiuos blynelius geriausia valgyti šiltus. Puikiai tinka su grietine, jogurtu ar net pomidorų padažu. Taip pat galite patiekti su šviežiomis daržovėmis arba lengva salotų porcija. Jie puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei – net ir kaip šiltas užkandis svečiams.

Kodėl verta išbandyti šį receptą?

Reikalingi tik paprasti produktai

Gaminama be mielių – greitai ir be kildinimo

Vienoje keptuvėje – be orkaitės ar daug indų

Labai universalus – tinka įvairios įdarų variacijos

Maistingi, sotūs ir labai skanūs!

Išbandykite ir įsitikinkite patys – šie blyneliai taps jūsų virtuvės hitu! Jei patiko, būtinai pasidalinkite su draugais ar šeimos nariais – geri receptai tam ir yra. Skanaus!

Continue Reading

Receptai

Minkštos bandelės su grietine keptuvėje – vaikystės skonis per 15 minučių

Tikriausiai daugelis dar prisimena, kaip mokyklos bufete buvo galima nusipirkti šiltų, riebaluose keptų bandelių vos už kelis kapeikas. Jos būdavo traškios išorėje, bet nepaprastai minkštos ir purios viduje – tikras vaikystės skonis. Šiandien kviečiu atgaivinti prisiminimus ir išsikepti panašias minkštas bandeles su grietine. Receptas labai paprastas, o ingredientai – patys įprasčiausi.

Reikės tešlai:

Šilto pieno (arba pasukų, išrūgų) – 1 stiklinė (200 ml)

Kiaušinis – 1 vnt.

Sausų mielių – 1 arbatinis šaukštelis (apie 3–4 g)

Druskos – 1 arbatinis šaukštelis be kaupo

Cukraus – 1 valgomasis šaukštas

Aliejaus – 2 valgomieji šaukštai

Miltų – apie 2,5–3 stiklines (320–380 g)

Pateikimui:

Grietinės – 100–150 g

Cukraus – pagal skonį

Gaminimas:

Pieną pašildykite iki maždaug 37 °C – jis turi būti šiltas, bet ne karštas.

Į pieną įmaišykite mieles ir cukrų, šiek tiek pamaišykite ir palikite 5–7 minutėms, kol susidarys burbuliukai – mielės turi suaktyvėti.

Į atskirą dubenį įmuškite kiaušinį, šiek tiek jį paplakite šakute ir sumaišykite su pieno mišiniu. Įpilkite aliejaus, įberkite druskos, viską išmaišykite.

Įberkite prosijotus miltus (pradžiai 2,5 stiklinės) ir pradėkite minkyti tešlą. Jei reikia, pridėkite dar šiek tiek miltų – tešla turi būti minkšta, elastinga, bet ne per kieta.

Uždenkite tešlą maistine plėvele ir švariu virtuviniu rankšluosčiu, padėkite šiltoje vietoje 30–40 minučių, kol tešla pakils ir padvigubės.

Tada tešlą lengvai paminkykite (kad pasišalintų perteklinės dujos) ir palikite dar 15–20 minučių.

Formuojame bandeles:

Ant miltais pabarstyto paviršiaus padalinkite tešlą į 5–6 dalis.

Iš kiekvienos dalies suformuokite rutuliuką ir jį iškočiokite iki 0,5–0,7 cm storio paplotėlio.

Kiekvienas paplotėlis turi būti šiek tiek mažesnis nei keptuvės skersmuo.

Kepimas:

Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų iki 170–180 °C.

Kepkite bandeles ant vidutinės kaitros po 2 minutes iš kiekvienos pusės, kol taps gražiai auksinės spalvos.

Iškepusias bandeles išimkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

Dar karštas bandeles galima patepti grietine ir pabarstyti cukrumi. Jei norisi, galima jas krauti viena ant kitos kaip blyneliais – grietinė suteikia malonų drėgnumą ir kreminį poskonį.

Naudingi patarimai:

Norint dar puresnės tešlos, galima dalį miltų (apie 50 g) pakeisti kukurūzų krakmolu.

Norint sūresnės versijos – išbraukite cukrų ir įmaišykite šiek tiek smulkinto česnako į tešlą.

Jei nenorite kepti riebaluose, iškeptas bandeles galima tik lengvai patepti lydytu sviestu arba ghee.

Išbandykite šį paprastą receptą ir pasidalinkite savo įspūdžiais – jis puikiai tiks tiek pusryčiams, tiek nostalgiškai popietės arbatai!

Continue Reading

POPULIARŪS STRAIPSNIAI

Receptai2 hours ago

Keptos cukinijos žiemai: aromatingos, sultingos ir labai skanios

Kai vasaros derlius džiugina šviežiais daržovėmis, norisi kuo daugiau šio gėrio išsaugoti šaltajam metų laikui. Vienas iš pačių gardžiausių būdų...

Receptai3 hours ago

Greiti kefyro blyneliai su faršu – skanesni nei čeburekai ar beliašai!

Ar kada nors norėjote pagaminti ką nors greito, sotaus ir tikrai skanaus, bet neturėjote nei daug laiko, nei noro ilgai...

Receptai3 hours ago

Minkštos bandelės su grietine keptuvėje – vaikystės skonis per 15 minučių

Tikriausiai daugelis dar prisimena, kaip mokyklos bufete buvo galima nusipirkti šiltų, riebaluose keptų bandelių vos už kelis kapeikas. Jos būdavo...

Receptai3 hours ago

Purūs naminiai plikyti pyragaičiai su karamelizuotu kondensuotu pienu

Jeigu ieškai tikrai paprasto, bet visada pavykstančio recepto skaniems desertams, būtinai išbandyk šiuos naminės plikytos tešlos pyragaičius – kitaip vadinamus...

Receptai1 week ago

Purūs mieliniai pyragėliai su varške – patikrintas receptas minkštutėlei tešlai

Kai norisi kažko jaukaus, šilto ir kvapnaus, niekas taip nepradžiugina kaip naminiai mieliniai pyragėliai. Šis mielinės tešlos receptas – vienas...

Receptai1 week ago

Bulvinės bandelės – nostalgiškas receptas iš šiaurės

Kai norisi kažko sotaus, jaukaus ir tikro – pats metas prisiminti seną, iš kartos į kartą perduodamą receptą. Šios bulvinės...

Receptai1 week ago

Traškūs kepti sausainiai su kefyru – skanumynas iš vaikystės, kuris tirpsta burnoje

Šie trapūs, traškūs sausainiai su kefyru – tai vienas tų senųjų receptų, kuris niekada neišeina iš mados. Jie ypatingai skanūs...

Receptai1 week ago

Klasikinis trupininis pyragas su uogiene – paprasta, greita ir be galo skanu

Ieškote patikimo recepto iš paprastų produktų, kuris visada pavyktų ir tiktų tiek kasdienai, tiek savaitgalio stalui? Tuomet šis trupininis pyragas...

Receptai1 week ago

Neįtikėtinai skanus patiekalas iš kopūsto, kuris pakeis jūsų nuomonę apie daržovių virtuvę!

Kopūstas – dažnas svečias mūsų virtuvėje. Jis pigus, naudingas, gerai laikosi ir tinka tiek sriuboms, tiek troškiniams ar salotoms. Tačiau...

Receptai1 week ago

Purios ir kvapnios bandelės su obuoliais – tobula klasika šeimos arbatos pertraukai

Kai namuose pasklinda ką tik iškeptų bandelių su obuolių įdaru aromatas – žinai, kad laukia kažkas ypatingo. Šios mielinės bandelės...

POPULIARU