Uzbekiška sluoksniuota samsa – tai vienas iš labiausiai mėgstamų Vidurinės Azijos kepinių, kuris garsėja savo traškia sluoksniuota tešla ir sultinga mėsiška įdaru. Tai ne tik sotus užkandis, bet ir tikras kulinarinis šedevras, kuris patiks tiek mėsos mėgėjams, tiek ir visiems, vertinantiems autentiškus rytietiškus skonius. Tokia samsa dažnai kepama tandyre, tačiau namų sąlygomis puikiai iškeps ir įprastoje orkaitėje. Svarbiausia – tinkamai paruošti tešlą ir įdarą, kad pyragėliai būtų trapūs, o viduje mėsa išliktų sultinga.
Reikalingi ingredientai
Norint iškepti tobulą sluoksniuotą samsą, reikės šių produktų:
Tešlai:
4 stiklinės kvietinių miltų
1 kiaušinis
1 stiklinė verdančio vandens
50 g sviesto (į tešlą)
100–150 g sviesto (sluoksniams sutepti)
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
Įdarui:
600–700 g avienos su riebalais (galima keisti jautiena arba vištiena)
2 vidutinio dydžio svogūnai
Druska, juodieji pipirai pagal skonį
Žiupsnelis kumino (ziros) – suteiks autentišką skonį
Paruošimo eiga
Tešlos paruošimas
Pirmiausia į dubenį įmuškite kiaušinį ir lengvai išplakite šakute. Tada įpilkite ištirpinto sviesto, druskos ir karšto vandens. Maišydami po truputį suberkite persijotus miltus, kad masė būtų vienalytė. Kai tešla taps pakankamai tvirta, išverskite ją ant miltais pabarstyto stalo ir minkykite rankomis apie 7–10 minučių. Ji turi tapti elastinga ir glotni.
Tešlą padalykite į tris vienodo dydžio dalis ir suformuokite rutuliukus. Uždėkite juos ant stalo, uždenkite maistine plėvele ar rankšluosčiu ir palikite 30–40 minučių, kad pailsėtų.
Sluoksniuotos tešlos formavimas
Kiekvieną tešlos rutuliuką iškočiokite į ploną, maždaug 2 mm storio stačiakampį lakštą. Kad tešla neliptų prie paviršiaus, pabarstykite šiek tiek krakmolo – tai suteiks jai dar didesnį trapumą.
Visą lakštą gausiai aptepkite suminkštintu sviestu. Palikite jį keletui minučių, kad sviestas kiek sustingtų, ir tada uždėkite antrąjį lakštą ant viršaus, vėl aptepkite sviestu. Tą patį padarykite ir su trečiuoju sluoksniu. Kai visi trys lakštai bus paruošti, sandariai susukite juos į tvirtą ritinėlį.
Gautą ritinį padalykite į 1,5 cm storio gabalėlius ir sudėkite juos į šaldiklį 15–20 minučių. Tai leis sviestui sustingti ir bus lengviau formuoti samsą.
Įdaro paruošimas
Kol tešla stingsta, pasiruoškite įdarą. Mėsą supjaustykite smulkiais kubeliais (apie 1 cm dydžio), tą patį padarykite ir su svogūnais. Tradiciškai Uzbekijoje mėsa smulkinama peiliu, o ne malama, nes taip ji išlieka sultingesnė.
Į mėsos ir svogūnų mišinį įberkite druskos, juodųjų pipirų ir kumino. Gerai išmaišykite, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.
Samsos formavimas
Iš šaldiklio ištrauktus tešlos gabalėlius padėkite ant stalo pjūviu į viršų ir lengvai prispauskite ranka. Tada iškočiokite į apvalias plonas paplotėlius, kad viduryje jie būtų šiek tiek storesni nei kraštuose.
Į kiekvieno paplotėlio vidurį dėkite po vieną valgomąjį šaukštą įdaro. Tada užlenkite kraštus taip, kad suformuotumėte trikampį. Samsos kraštus gerai užspauskite, kad kepant neišbėgtų sultys.
Jei norite, kad samsa gautų gražų auksinį atspalvį, viršų galite patepti išplaktu kiaušinio tryniu, sumaišytu su šlakeliu pieno.
Kepimas
Paruoštą samsą išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir pašaukite į 200°C temperatūra įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 minučių, kol pyragėliai taps auksinės spalvos ir gražiai apskrus.
Patarimai, kaip pagaminti tobulą samsą
Naudokite avieną arba jautieną su riebalais
Autentiškos uzbekiškos samsos ruošiamos iš avienos su riebalais. Jei naudojate liesą mėsą, į įdarą galite įmaišyti šiek tiek sviesto ar taukų, kad pyragėliai būtų sultingesni.
Nesukite tešlos per laisvai
Svarbu, kad susukta tešla būtų tvirta – taip kepant sluoksniai gražiai atsiskirs, ir samsa bus traški.
Nepersistenkite su miltais
Jei į tešlą pridėsite per daug miltų, ji taps kieta ir neelastinga, todėl samsa nebus minkšta ir sluoksniuota.
Leiskite tešlai pastovėti
Po minkymo tešla turėtų pailsėti bent 30 minučių. Tai leidžia susidaryti glitimui, o pati tešla tampa elastingesnė ir lengviau kočiojama.
Kepkite aukštoje temperatūroje
Tradicinėje uzbekiškoje krosnyje (tandyre) samsa kepama labai aukštoje temperatūroje. Orkaitėje rekomenduojama kepti ne mažiau nei 200°C – tik taip sluoksniai gražiai iškeps ir išliks traškūs.
Galutinis rezultatas – nepakartojamas skonis
Iškepusios samsos vidus bus sultingas, o išorė – trapiai sluoksniuota. Tai puikus patiekalas pietums, vakarienei ar net šventiniam stalui. Be to, samsą galima valgyti tiek karštą, tiek šaltą – ji išlieka skani ir minkšta net kitą dieną.
Šis patiekalas puikiai dera su stipria juoda arbata arba kefyru. Jei norite dar autentiškesnio skonio, patiekite samsą su naminiu pomidorų padažu ar gaiviu jogurto padažu su česnaku ir žalumynais.
Tai ne tik skanus, bet ir įdomus kulinarinis iššūkis. Gamindami šią uzbekišką sluoksniuotą samsą, pajusite tikrą Vidurinės Azijos dvasią ir galėsite pasimėgauti autentišku rytietišku skoniu.