Šie veganiniai kopūstų suktinukai su pomidorų padažu – puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikų ir skanių patiekalų be gyvūninės kilmės produktų. Šis receptas puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek vakarienei, o jis yra tiek maistingas, tiek pilnas skonio. Paprasti ingredientai ir aiškūs paruošimo etapai leidžia lengvai pasigaminti šį gardų patiekalą net ir tiems, kurie dar tik pradeda savo veganišką kelionę.
Ingredientai
Kopūstų suktinukams:
1 vidutinio dydžio kopūstas
1 stiklinė ryžių (geriausia rudų arba apvalių grūdų)
1 morka, sutarkuota stambia tarka
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
100 g šampinjonų (arba kitų grybų), smulkiai supjaustytų
100 g tarkuoto tofu arba virtos lęšių (baltymų šaltinis, galite pasirinkti bet kurį variantą)
Druska ir juodieji pipirai – pagal skonį
1 arbatinis šaukštelis paprikos
1 arbatinis šaukštelis džiūvėsėlio česnako
Žalumynai (krapai ar petražolės), smulkiai supjaustyti (nebūtina)
Pomidorų padažui:
400 ml pomidorų tyrės (arba smulkintų pomidorų)
2 šaukštai pomidorų pastos
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
2 skiltelės česnako, smulkiai supjaustytos
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
1 arbatinis šaukštelis cukraus (palaikymui subalansuoti rūgštį)
Druska ir juodieji pipirai – pagal skonį
1-2 lauro lapai
200 ml vandens
Paruošimo eiga
Kopūstų paruošimas
Paruoškite kopūstą: Iškirpkite kopūsto kaulą ir blanširuokite lapus verdančiame vandenyje 2-3 minutes, kad jie suminkštėtų. Tuomet atsargiai atitraukite kiekvieną lapą nuo kaulo.
Įdaro paruošimas
Virti ryžius:
Įdėkite ryžius į puodą su vandeniu ir virkite pagal pakuotės instrukcijas iki pilno išvirimo. Nusausinkite ir leiskite šiek tiek atvėsti.
Kepti daržoves:
Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Įdėkite smulkintą svogūną ir šampinjonus, kepkite iki auksinės spalvos, kol sumažės jų apimtis ir išgaruos perteklinės drėgmės. Tada įpilkite tarkuotą morką ir kepkite dar kelias minutes, kol daržovės suminkštės.
Sumaišykite įdarą:
Į virtus ryžius, keptus daržoves, tarkuotą tofu arba virtas lęšius, pridėkite papriką, džiūvėsėlio česnaką, smulkintus žalumynus (jei naudojate), druską ir pipirus. Gerai išmaišykite, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
Suktinukų formavimas
Formuokite suktinukus:
Kiekvienam kopūsto lapui dėkite po 1-2 šaukštus įdaro. Atsargiai sukimkite lapą į tvirtą suktinuką, užsukdami kraštus viduje, kad įdaras neužsikrėtų.
Pasiruošimas kepimui:
Padėkite suktinukus į gilų puodą arba keptuvę, padengę apačią ir kraštus suktinukų sukelkite, kad jie neprisibilstų.
Pomidorų padažo paruošimas
Kepti svogūną ir česnaką:
Didelėje puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite smulkintą svogūną ir česnaką, kepkite iki švelnios spalvos, kol svogūnai taps permatomi.
Pridėti pomidorų produktus: Į keptuvę įdėkite pomidorų pastą ir gerai išmaišykite. Tuomet supilkite pomidorų tyrę (arba smulkintus pomidorus), pridėkite cukrų, druską, pipirus ir lauro lapus. Sumaišykite.
Troškinti:
Įpilkite 200 ml vandens, užvirinkite ir tada sumažinkite ugnį iki vidutinės. Leiskite padažui troškinti 5-10 minučių, kad skoniai susimaišytų ir padažas sutirštėtų.
Kopūstų suktinukų troškinimas
Užpilkite padažu:
Į puodą ar keptuvę su pomidorų padažu dėkite kopūstų suktinukus. Jei reikia, pridėkite šiek tiek vandens, kad padažas gerai apsemtų suktinukus.
Troškinti:
Uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite suktinukus ant vidutinės ugnies apie 40-50 minučių, kartais apvirti, kad padažas gerai įsigertų į kopūstus ir įdarą.
Patiekimas:
Patiekite šiltus veganiškus kopūstų suktinukus su gaiviu pomidorų padažu. Puikiai dera su šviežių žalumynų garnyru ar šiltomis daržovių salotomis.
Patarimai ir variacijos
Įdaro variacijos:
Galite eksperimentuoti su skirtingais įdarais, pvz., naudoti quinoa vietoj ryžių arba pridėti dar daugiau daržovių, tokių kaip paprikos ar cukinijos.
Padažas:
Jei norite turtingesnio padažo, galite įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus arba papildomų prieskonių, tokių kaip bazilikas ar čiobreliai.
Kepimas:
Suktinukus galite kepti orkaitėje vietoj troškinimo, tačiau tai pakeistų tekstūrą. Orkaitėje kepti suktinukai bus traškesni, bet turės kitokį skonį nei troškinti.
Išvada
Šie veganiniai kopūstų suktinukai su pomidorų padažu yra ne tik skanūs, bet ir maistingi. Jie puikiai tinka vakarienei ar pusryčiams, o jų paruošimas yra gana paprastas, todėl puikiai tiks tiek patyrusiems virtuvės entuziastams, tiek tiems, kurie dar tik pradeda savo veganišką kelionę. Skanaus!